Zakaj moške v resni zvezi privlačijo DRUGE ženske? 6 najpogostejših razlogov

Zakaj moške v resni zvezi privlačijo DRUGE ženske? 6 najpogostejših razlogov (foto: Profimedia) Profimedia
14. 10. 2020

Obstajajo razlogi, zakaj moški skačejo čez plot. In obstajajo tudi razlogi, zakaj ne uhajajo iz domače postelje in jih sosedova bolj zelena trava ne privlači. Kaj o tem menijo moški?

Preden začnemo analizo na temo pogledovanja moških po drugih sadežih, tistih izven tako imenovanega dovoljenega sadovnjaka, je dobro vedeti nekaj osnovnih zakonitosti. Moškim je pojem nezvestobe mnogo bližji kot ženskam. V nekaterih okoljih, kamor sodi tudi Slovenija, je skok čez plot znamenje vrednosti.

Kar pomislite, kako vznemirljivo je, ko se okrog nekega moškega širi glas, češ da jih ima na vsak prst najmanj po tri. Že mora biti posebne sorte, da se mu nobena ne more upreti, da lahko vzvišeno izbira …

Misel, da bi se tako iskan osebek potem ustalil prav v vaši spalnici, je gotovo privlačen cilj in morebitni uspeh si nedvomno zasluži najmanj dvojne točke za zmago. Moški znajo to izkoriščati in nemalokrat si s hvalisanjem brusijo jezike ter poveličujejo svoje ‘nočne’ pohode do meja verjetnega.

Podobo o tržno visoko cenjenem ‘rasnem žrebcu’ oblikuje tudi različno pojmovanje zvestobe.

Za moške ima nezvestoba povsem drugačen prizvok kot za ženske. Njene pomembnosti in vrednosti ne povzdigujejo visoko in zatrjujejo, da zanje ‘prepovedani’ seks na mimogrede nima trajne vrednosti.
Menda se že uro po dogodku ne spomnijo niti obraza ženske, s katero so prej strastno sopihali.

Ko govorimo o zvestobi kot monogamni zvezi, je dojemanje tega pojma pogojeno z zgledi iz okolja, ki se oblikujejo v otroštvu. Moški so močno nagnjeni k nezvestobi, vendar ločijo mentalno in fizično razsežnost tega pojma.

Medtem ko so ženske romantične sanje največkrat omejene na trenutnega partnerja, moški v večini primerov fantazirajo o drugih ženskah. To jih vzburja, čeprav običajno ne naredijo nobenega koraka, da bi svoje sanje uresničili.

Poleg tega se moški čutijo manj vezane, odnos jemljejo bolj lahkotno in z manjšo odgovornostjo. Pomemben delež k oblikovanju odnosa do partnerke prispeva tudi model, ki ga moški pozna od doma.

“Starša sta imela svoboden zakon,” je povedal 25-letni Jure. “Oče je pohajkoval naokrog, mama je v glavnem čepela doma in ga brez ugovora čakala. Ko sem bil star 15 let, sta se razšla. Svoboden zakon, pa kaj še! Mama je zavoljo ljubezni pristala na njegove avanture, dokler ji potrpežljivost ni pošla. Prisegel sem si, da bom jaz romantičen in da bom živel le za eno žensko.”

Čisto drugačno podobo o ljubezenskem življenju si je ustvaril 23-letni Bojan, ki je presenetil mamo v objemu z družinskim prijateljem. “Kako naj še verjamem ženskam, vse so enake, zato je zvestoba brezpredmetna.”

Lojalen odnos do partnerke je torej pogojen z izkušnjami in je individualno obarvan. Ne glede na raznolikost pa lahko potegnemo mnogo skupnih točk.

Iz pogovorov z moškimi smo izluščili šest najpogostejših razlogov, zakaj uhajajo na prepovedan teren, in štiri, zakaj se držijo domače žimnice. Najprej poglejmo razloge za uhajanje.

1. Priložnost dela tatu

Za nekatere moške je skok v drugo posteljo lahkotna zadeva, ker odločitev prepustijo genitalijam. 28-letni Matjaž, ki si ji privoščil zakonolomstvo na strokovnem kongresu, razmišlja takole:

“Zavedle so me njene velike prsi.” Je mar pomislil na ženo? “Kje pa,” je priznal. “Odločitev je bila trenutna, kot so večinoma vse, kadar gre za moško nezvestobo.”

Njegova ocena dejanja je bila brezčutna in hladnokrvna: “Vsak moški bi ravnal enako in izkoristil priložnost, ki se ponuja. To ne pomeni, da kar naprej letamo za ‘kiklami’, če pa jo kakšna dama odvrže, se ne obotavljamo.”

2. Ta vražji alkohol

Kadar gre za nezvestobo pri moških, igra zelo pomembno vlogo alkohol. “Nikoli me ni mikalo takšno eksperimentiranje in niti razmišljal nisem o drugih ženskah,” je razkril 26-letni Tomaž, ki je utrgal prepovedan sad po dveh letih življenja pod skupno streho s Karmen.

“Zgodilo se je v počitniški hiši, kjer je prijatelj pripravil moški večer. Od nekod so se vzela neznana domača dekleta in popestrila našo družbo. Ena od njih me je osvajala in nisem se ji mogel upreti.”

Ob spominu na nezvesto zgodbo se je v hipu zgrozil: “Gotovo se to ne bi zgodilo, če ne bi bil pijan. Po naravi sem odkrit in ne maram lagati, še zlasti ne nekomu, ki ga imam rad.

Grize me, ker nisem ravnal pošteno, vendar me je neželena izkušnja tudi nekaj naučila. Najina zveza mi preveč pomeni, da bi jo še kdaj na tak način ogrozil in tvegal prepir ali celo ločitev. Prisegel sem si, da se mi to ne bo nikoli več zgodilo.”

3. Ko v zvezi škriplje

Za nekatere moške je nezvestoba dokaz, da je nekaj hudo narobe v stalni zvezi. “Moja definicija ljubezni je preprosta. Ljubiš takrat, ko si ne želiš mečkati rjuh z drugo žensko,” je ugotovil 29-letni Lenart. “Ko sem prevaral Mojco, mi je postalo jasno, da je ne ljubim več.”

A to ne drži vedno. Janezova izkušnja dokazuje nasprotno.

“Privlačile so me druge ženske, in sicer zato, ker sem se začel ob Hani dolgočasiti. Ko sem si privoščil avanturo, pa me je zvilo. Dejstvo, da sem delil posteljo z drugo žensko, mi je pustilo grozljiv občutek praznine, potem pa je sledilo spoznanje, da mi Hana pomeni veliko več, kot sem bil pripravljen priznati. Očitno sem jo po nekaj letih že jemal kot nekaj samoumevnega in se nisem potrudil, da bi v najino zvezo vložil kaj več. Nezvestoba mi je odprla oči. Spremenil sem odnos do nje in o kakšnem dolgočasju ni več ne duha ne sluha.”

4. To ne pomeni nič

Po štirih letih zakonskega stanu 29-letni Andrej nezvestobe ne jemlje resno: “Moški potrebuje seksualno raznolikost. To je vsa filozofija skokov čez plot.”

S takšno miselnostjo je našel opravičilo za svoje sprehode skozi tuje postelje.

“Priznam, ob ženi sem se zabaval tudi z drugimi, vendar mi nobena ni nikoli nič pomenila. Z drugimi spim, s svojo ženo pa se ljubim. Ona je edina, do katere sem resnično nežen in čuten. Pravzaprav ji po čustveni plati nisem bil nikoli nezvest.”

Zanimivo razmišljanje, mar ne?

5. Adrenalinska vznemirjenost

Laži, skrivni zmenki, ukradene minute ob naključnih in neprimernih dnevnih urah, nenavadne lokacije, strah, da boš odkrit …

To so dimenzije vznemirjenja, ki jih v stalnih zvezah ni, skrivne pustolovščine pa so jih polne in moškim pošteno dvigujejo adrenalin.

Mnogi s tovrstnimi izkušnjami zatrjujejo, da jim nevarnost, ko lahko pride vse na dan, polni baterije in jih neverjetno stimulira. Zato se takšnemu početju ne morejo upreti.

“Nevarnost me podžiga in dogajanje je mnogo bolj intenzivno kot sicer,” je menil 30-letni Niko. “Zvišana stopnja čustvovanja ni prisotna le v prepovedanem odnosu, ampak izboljšuje tudi stalno razmerje. Občutek krivde in razburjenje zaradi prešuštva me žene, da sem pozornejši do svoje stalne partnerice, zaradi česar ji je še lepše. Resda se počutim nepošteno, toda avanture opravičujem z dejstvom, da na tak način omogočim svojemu dekletu bolj močne orgazme.”

Adrenalinske izkušnje so pogosto tudi usodne. Moški, ki se ne znajo odpovedati tovrstnemu vznemirjenju, izgubijo občutek za mero in tvegajo čedalje več. Pot se lahko konča pogubno, saj nemalokrat zapravijo resno zvezo, ki jim je toliko pomenila.

6. Ker pač lahko

“Imam prijatelja, ki ga je žena zalotila v postelji z drugo. Uspel jo je prepričati, da je bila to napaka, ki jo je zagrešil zato, ker je hotel skleniti posel. Ukvarja se s posredovanjem prodaje nepremičnin,” je posmehljivo pripovedoval 28-letni Andraž in dodal svoj komentar:

“Mnogo žensk preprosto noče verjeti, da jih partner vara in pogoltnejo še tako neverjetne laži. Povedano drugače, ženske nam na široko odpirajo vrata tujih spalnic.”

A nekateri moški verjamejo, da ženske tenkočutno prepoznavajo moško nezvestobo, vendar so modro tiho. “Prepričan sem, da žena ve za moje prešuštvo,” je z občutkom slabe vesti pojasnil 29-letni Sebastjan, ki si je kratko izvenzakonsko zvezo privoščil po treh letih zakona.

Napisala: Petra Potočnik

Celoten članek najdete na www.cosmopolitan.si