Zakaj moški zapusti žensko, ki jo ljubi? (izpoved moškega, ki je ostal v odnosu predolgo)

Zakaj moški zapusti žensko, ki jo ljubi? (izpoved moškega, ki je ostal v odnosu predolgo) (foto: profimedia) profimedia
25. 2. 2022

"Če bi lahko vse še enkrat ponovil, bi verjetno odšel iz odnosov prej. In pogosteje."

"Menim, da je zgornja izjava upravičena glede na mojo situacijo - ločen 50-letnik s tremi otroki. Lažje se ozrem nazaj na dolgotrajna razmerja in rečem, da bi moral oditi prej oziroma da sem se odločil pravilno. 

Mislim, da nikoli nisem nekoga zapustil takrat, ko bi moral. Obstaja mnogo razlogov, zakaj ljudje vztrajajo v slabih razmerjih. A konec koncev sta vedno potrebna dva - tako za prepir kot za prekinitev odnosa. Dejstvo, da tudi sam nisem končal zvez prej, me je naučilo nekaj o tem, zakaj moški zapuščamo ženske, ki jih ljubimo. 

V knjigi, ki sem jo nekoč prebral, avtorica opisuje, da mora ženska začutiti moško prisotnost v odnosu. Govoriti želi o stvareh, ki so zanjo pomembne in želi, da ji moški zares prisluhne. Ne potrebuje vljudnega kimanja, ampak njegovo pozornost. Z drugimi besedami, ne smeš se čustveno odklopiti in se namesto tega predati delu, odvisnosti, drugim ženskam ali tišini. 

Pomembno je, da komuniciraš. Poslušaš. Slišiš, kar partner pravi. Si aktiven in vedno prisoten partner ter ljubimec, ne vase zagledan samovšečnež. In enako velja za ženske. 

A kljub temu obstaja še nekaj več, zaradi česar moški zapusti žensko, ki jo ljubi. 

Moški želimo biti obravnavani kot moški, a nikoli ne želimo, da se nas primerja z drugimi. Za mano je nekaj slabih izkušenj z odnosi, pa tudi v zakonu. Najhuje od vsega je bilo, da se v nobeni od teh situacij nisem postavil zase in sledil svojemu občutku. Po vseh letih in različnih razmerjih, ki sem jih imel z ženskami, lahko rečem, da nisem ravno tipičen partner, in to v mnogih pogledih. 

Že v mladih dneh sem se odločil, da bom igral v rock'n'roll bandu. Sledil sem svoji veliki strasti do glasbe. Takrat sem bil še zelo mlad. Potem sem bil starejši in (verjetno) pametnejši ter še vedno v glasbi. Živel sem skromno, vendar sem lahko počel nekaj, kar mi pomeni ogromno. 

Skozi razmerja pa sem uvidel, da moja strast partnericam ni pomenila prav veliko. Najprej so se zaljubile v idejo biti z glasbenikom, kmalu pa je to izzvenelo in plošča se je obrnila. 

Izkazalo se je, da vse, kar prinese življenje glasbenika, povzroča težave mojemu ljubezenskemu življenju: drama, nezanesljive finance, veliko potovanj, neuspeh in spet drugič uspeh ...

Nekatere ženske so resnično verjele vame in hotele, da sledim svojim sanjam, vendar sem z njihovih obrazov razbral tudi, da načrtujejo prihodnost in največkrat nisem bil del nje. 

Po nekaj letih v razmerjih sem začutil, da gre vse v neko drugo smer. Partnerice so vedno sčasoma hotele, da najdem bolj praktično in zanesljivo službo. Naredi izpit za tovornjak, da boš lahko vozil za kakšno podjetje, mi je nekoč dejala ena od partneric. Ne pravim, da se je motila. Nikoli ne bom vedel zagotovo. Vem pa, da bi moral takrat končati najino zvezo (pa je seveda nisem). 

Ko pogledam nazaj na mlajšega sebe, sočustvujem - hotel sem, da moja strast nikoli ne bo razlog, da bi me nekdo nehal ljubiti. Sedaj, ko sem starejši, pa vem, da nikoli razlog ni samo en. Ljubezen je zapletena stvar in zamre zaradi različnih razlogov. 

Po vseh izkušnjah, ki jih imam v ljubezni, mislim, da je trik v tem, da se nikoli ne potrudimo dovolj. Komaj dosegamo minimalno mejo truda, ki bi ga morali vložiti tudi kasneje, ko minejo prva skupna leta. 

Vedno je lažje zapustiti nekoga, kot vztrajati čez težke preizkušnje. To je trdo delo, ki potrebuje veliko potrpežljivosti in strasti. A ko to spoznamo, običajno že sanjamo o čem drugem. O boljšem življenju s kom drugim."

Serge Bielanko