Zakaj nekateri varajo svoje partnerje? Zakonska svetovalka je razkrila 7 glavnih razlogov!

Zakaj nekateri varajo svoje partnerje? Zakonska svetovalka je razkrila 7 glavnih razlogov! (foto: Profimedia) Profimedia
10. 10. 2022

Obstaja veliko razlogov, zakaj nekateri posamezniki varajo. Zakonska svetovalka je razkrila sedem glavnih.

1. Napačne predstave o ljubezni 

V zdrav in srečen partnerski odnos je treba ves čas vlagati, toda večina se ne zaveda, koliko vložka je v resnici potrebnega. Poleg tega, kot razloži strokovnjakinja, marsikdo pričakuje, da se bo vedno počutil enako kot na začetku zveze, ko telo preplavijo hormoni ljubezni. A ta dvig je le kratkotrajen. 

Po mnenju psihologinje je to eden najslabših razlogov za vztrajanje v zvezi

2. Priložnost

Že sama priložnost je eden glavnih razlogov, zakaj imajo ljudje afere. Veliko posameznikov v resni zvezi se namreč ne zaveda, da morajo biti pozorni na porast dopamina, ki se zgodi, ko prejmejo pozornost druge osebe. Nihče ni imun na to, še posebej, če se počuti morda nekoliko izgubljeno. Veliko afer se tako začne z »nedolžnim« spogledovanjem.

3. Skrb zase oz. pomanjkanje te

Strokovnjakinja pravi, da se veliko ljudi, ki ne vedo, kako se soočiti s svojo čustveno tesnobo ali bolečino – bodisi doma ali v službi –, ne zaveda, kako ranljivi so. Iz tega razloga se je novemu razmerju, ki ponuja pobeg pred temi občutki, lahko težko upreti. Skrivno razmerje je kot droga in se pri mnogih razvije v odvisnost. 

4. Starševstvo

Veliko staršev se počuti preobremenjene – zlasti moški. Hkrati se pozornost preusmeri stran od odnosa, na otroka. Zgodi se povsem naravno, vendar to lahko privede do pomanjkanja sproščenosti v zvezi in intimnosti. Takrat se lahko partner počuti zapostavljenega, vendar bodo to težko priznali, s pomanjkanjem pozornosti se bodo spopadli tako, da bodo tolažbo iskali pri drugi osebi. Tu pomembno vlogo igrajo globlji pogovori o razmerju, pravi strokovnjakinja. 

PREBERITE: Moški, ki ve TO, bo ženski vedno dal vse, kar potrebuje

5. Občutek necenjenosti

Veliko posameznikov kot razlog za varanje navaja občutek, da niso cenjeni, da nikoli niso dovolj dobri. Vsakdo si želi bližine osebe, ki ne obsoja ves čas temveč sprejema in vidi v pozitivni luči. Partnerji, ki se počutijo kritizirane, podcenjene ali nadzorovane, so bolj izpostavljeni tveganju, da bodo iskali vse to zunaj svojega razmerja.

6. Nerešene težave

Ko par svojih težav ne rešuje učinkovito in sproti, se ustvari praznina. Zaradi pomanjkanja fizične, čustvene in duhovne povezanosti lahko pride do nezvestobe. 

To pogosto vključuje: različne potrebe, potrebe po navezanosti, način, kako se prepirata, domače obveznosti, postavljanje prioritet, težave s sorodniki ali pa v odnosu morda ni dovolj zabave, par nima veliko skupnega ali ne cenita drug drugega. 

7. Kemija

Veliko stvari oziroma dejanj posameznikov, za katere se zdi, da nimajo smisla, je mogoče razumeti, če se poglobimo v delovanje naših možganov. Nevrologi uporabljajo izraz nevroplastičnost, s katerim pojasnjujejo spremembe v možganih, ki so rezultat naših izkušenj in znanja. 

Možgani posameznikov, ki varajo svoje partnerje, povzročijo naval dopamina, serotonina, oksitocina, prolaktina in testosterona, ti hormoni pa prispevajo k impulzivnosti, slabemu odločanju ter k sproščanju intenzivne energije in čustvom. In kot še razloži strokovnjakinja na strani mindbodygreen.com, je mogoče, da ljudje postanejo odvisni od ljubezni in pozornosti druge osebe, takrat povsem izgubijo stik z logiko. 

PREVERITE ŠE: 1 vprašanje, ki bi ga morali partnerju zastaviti večkrat