Zakaj se dolgoletni pari razidejo? (pa ste mislili, da bosta skupaj do konca svojih dni ...)

Zakaj se dolgoletni pari razidejo? (pa ste mislili, da bosta skupaj do konca svojih dni ...) (foto: Profimedia) Profimedia
30. 1. 2021

Poznate ju: skupaj sta že od zmeraj, na zunaj delujeta srečno in sta primer trdnega razmerja, ki bo trajalo večno. Pa sta se vseeno razšla. Zakaj?

  • Nerazrešene težave

Imata težavo, ki jo privlečeta na plan vsakokrat, ko se spreta. Tudi če ostale težave rešujeta sproti, se bosta zaradi tega nerazrešenega problema sčasoma počutila, kot da nista v "isti ekipi" oziroma skupaj ne moreta dobro delovati. 

Čemu ostati z nekom, s komer ne znaš prebroditi ovir? 

  • Izdajstvo

Ne glede na to koliko let sta že skupaj, veliko izdajstvo lahko vse obrne na glavo. Zaupanje je težko pridobiti in lahko izgubiti, zato si pari redko opomorejo po prevari ali finančnih skrivnostih, ki so naredile škodo. 

Nobeno opravičilo ali dejanje ne more povrniti zaupanja, ko prestopite partnerjevo mejo. 

  • Ni prostora za rast

Če si partnerja pustita prostor za osebno rast in sta tu, ko se potrebujeta, skupaj prestaneta mnogo preizkušenj, kar ju še bolj poveže. Kadar pa takšne spremembe niso zaželjene, lahko partnerja živita skupaj tudi več let in imata otroka, pa po nešteto novih hobijih ugotovita, da si pravzaprav ne delita ničesar razen najemnine in otrok. 

  • Ni več zmenkov

Verjetno ste že slišali napotek, da morate tudi po več letih razmerja še vedno hoditi na zmenke. Ko partnerjema postane udobno in se ne izpostavljata več zabavnim izkušnjam, se možgani začnejo dolgočasiti in lahko se zdi, da je razmerje obstalo na točki. Na zunaj še vedno delujeta srečen par, v resnici pa pravzaprav drug z drugim nimata več kaj početi. 

  • Različne vrednote

Ko sta partnerja skupaj več let, doživita v dvoje tudi prehajanje med različnimi starostnimi obdobji in odraščanje ter spremembe, ki temu pritičejo. In če na začetku zveze ni bilo toliko važno, da eden od njiju ne želi otrok, hoče živeti v tujini, mu več pomeni denar kot prijatelji ... Kasneje to postane zelo pomembno in jabolko spora. 

Drži, da se moramo v razmerju prilagajati, a to ne pomeni, da morate zanemariti tisto, kar vam pomeni največ. 

Preverite tudi: Včasih moramo biti sami, da lažje razumemo življenje