Primerjanje s temi pari lahko razdre vajino zvezo

Primerjanje s temi pari lahko razdre vajino zvezo (foto: Elvis Ma | Unsplash) Elvis Ma | Unsplash
24. 10. 2021

Se vam je že zgodilo … Po dolgem dnevu končno miren večer, sedita na kavču, zatopljena v telefona. On zelo verjetno prebira najnovejše novice, vi si čas krajšate z Instagramom, ko …

Nenadoma naletite na čudovito fotografijo para. Povsem prevzame vašo pozornost. Noro zaljubljena, srečna, nasmejana, sproščena nekje na peščeni obali … Čudovita fotografija. Hitro preletite še ostale.

Počitnice v Grčiji, potovanje v Avstralijo, London, Honk Kong … Po datumih sodeč potujeta in raziskujeta ves čas. Destinacije in hoteli, ki jemljejo dih. Potem je tu še obletnica, ki sta jo obeležila v čudoviti glamping vasici. Fotografije njunega vrta, spalnice ... In prikupnega kužka, ki sta ga pravkar dobila.

Vsi tisti ljubeči komentarji (seveda ni nič narobe z njimi). Iskreno ste veseli za njiju.

A kljub temu se v vas prebudi občutek … Težko ga je opisati. Kot da vse znotraj vas nekako … potone?

V sebi začnete premlevati, zakaj tudi vidva nista tako srečna. In tako sproščena. Zakaj tudi vidva nista tako spontana in zakaj si večkrat ne omislita kakšne pustolovščine. Kdaj boste tudi vi imeli tako čudovito romantično urejeno spalnico.

V trenutku, ko se zagledali tisto fotografijo, ste začeli primerjati.

In tu so dobri razlogi, zakaj svoje zveze ne bi smeli nikoli primerjati s pari na družbenih omrežjih ...

Darren Lawrence | Unsplash

1. Ker vidite samo tisto, kar oni želijo, da vidite

Medtem ko se vi v življenju srečujete s številnimi vzponi in padci ter neizpolnjenimi željami, na družbenih omrežjih vidite le najlepše trenutke iz življenja nekoga drugega. Seveda si tega želijo vsi. Da bi bili ves čas srečni namreč.

Toda vedeti morate naslednje ...

Par, ki mu sledite, tisti s popolnim Instagramovim profilom, ne bo objavil prepira, ki sta ga imela le pet minut preden je nastala tista fotografija na plaži. Prav tako ne bosta objavila, ko stvari ne bodo šle po načrtih. Ali da sta prejšnji večer le preprosto sedela na kavču in se v njunem življenju ni dogajalo nič presenetljivega. Ali pa, da je bila še pred kratkim njuna spalnica v popolnem neredu in niti približno tako romantična.

Zdaj lažje kod kdajkoli prej nadziramo, kako nas dojemajo drugi, prijatelji, družina in konec koncev tudi sledilci.

Ni vredno, da bi se primerjali. Ker, verjemite, tudi tisti par ima veliko vzponov in padcev, le vi jih ne vidite. Bodita drug ob drugem. Včasih so prav ti skupni trenutki na kavču neprecenljivi.

2. Ker to lahko v resnici razdre vajino zvezo

Primerjanje ustvari nerealna in škodljiva pričakovnaja. Ali pa si začnete postavljati cilje, ki v resnici niso vaši.

Zelo hitro se lahko ujamete v to past – začnete namreč verjeti, da je njihovo vsakdanje življenje natančno takšno kot ga delijo na družbenih omrežjih. (Preverite še enkrat točko 1)

In potem se začnete obremenjevati. Čutite pritisk, da  morate tudi sami poskrbeti, da bo vajin odnos natančno takšen. Le tako bosta lahko srečna.

Ironično, toda vsa ta prizadevanja, da bi bili tako "popolni", prinesejo še več nezadovoljstva. Ne boste znali ceniti in ne boste več zadovoljni s tistim, kar imate.

Od te točke naprej boste imeli ob srečanju z majhno težavo občutek, da se vajina zveza razdira. Zelo verjetno ni tako, a, če ste se ujeli, ste na dobri poti, da se to res zgodi.

Tu pa je še ena nevarnost tega primerjanja. 

Zaradi pritiska, ki ga ustvarja, se lahko zgodi, da boste vztrajali v resnično problematičnem in nezdravem odnosu. Ker ne boste želeli razočarati prijateljev, družine in ja, tudi sledilcev.

Vsi tisti všečki in srčki so zahrbtne male dopaminske tabletke. Ne želite si priznati neuspeha ali izgubiti nekaj, kar vam je prineslo toliko odobravanja. 

Dejstvo je, da so lahko ta nezdrava pričakovanja nevarna. Ohromijo. In razdirajo.
Jonathan Borba | Unsplash

3. Ker VI in VAŠ partner ustvarajta SVOJE lepe trenutke in spomine

In ti so vredni več kot katerakoli Instagram fotografija.

In ker si zaslužita ljubezen okolice, pa ne zato, ker ustrezata standardom, ki jih je na družbenih omrežjih postavil nekdo drug, temveč zato, ker sta takšna, kot sta …

Vsako razmerje je unikatno. Nemogoče je najti dveh popolnoma enakih. Pa veste, zakaj? Ker vsako razmerje vključuje dve različni osebi.

Zato je primerjanje kateregakoli vidika vajinega življenje s tistim, ki ga vidite na družbenih omrežjih, zelo hitra pot do razočaranja.

Še naprej ustvarjajta svoje nepozabne trenutke (ja, tudi v pižami na kavču, ne na peščeni plaži), cenita najmanjše pozornosti, ostanita povezana.

Vse, kar vam primerjanje prinese, je stres in strah, negotovost, nezaupanje … In ko to vstopi v razmerje, lahko povzroči veliko škode.

Preverite še: