Zakonske težave: Stara sem 64 let, on ima afere, jaz pa ne vem, kako naprej živeti

Zakonske težave: Stara sem 64 let, on ima afere, jaz pa ne vem, kako naprej živeti (foto: Shutterstock) Shutterstock
5. 2. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Pride gospa. Ko se je po telefonu naročila na termin, mi je delovala kot mlajša ženska, pred seboj pa zagledam babico. Pove, da ima 64 let in da se ji svet in zakon in lastna osebnost rušijo. Vse se podira in bi najrajši ves dan preležala na kavču in se smilila sama sebi.

Ja, že to, da takole iskreno prizna, da ne zmore več pritiskov in napadov življenja in da bi se najrajši do sodnega dne smilila sama sebi, pove, da se zaveda položaja in išče rešitev, kako se odvezati bolečine, zagrenjenosti in izdaje.

Mož in njegove afere

Zalotila je moža, ki je dve leti starejši od nje, da ima v telefonu vse polno sporočil več različnih dam, s katerimi si je izmenjeval tudi zelo nazorna spolna sporočila. Tako je lahko razbrala, da ima mož afere z več kot eno ljubico, česar sam sploh ni tajil in je priznal. In da je tako že kar nekaj let, saj "z njo ni bilo že dolga leta nič več v postelji" kot ji je zabrusil.

Gospod v zrelih letih vzdržuje spolne odnose z več ženskami in si dokazuje, da je še vedno spolno aktiven. A pustimo zdaj njega in se posvetimo babici dveh vnukinj, ki že obiskujeta osnovno šolo.

Po toliko letih poteptana in ničvredna

Iskreno pove, da je tudi vnukinji ne osrečujeta več v takšnem čustvenem stanju, kot zdaj je, da sta ji naporni in da bi se najrajši izognila občasnemu varstvu. Ker bi, kot rečeno, rajši obtičala pod odejo na kavču.

Vse jo boli. Telo in duša ne zmoreta razumeti in sprejeti dejstva, da je po številnih letih zakona in treh otrocih izdana, poteptana in ničvredna. Da mož nima niti toliko spoštovanja, da bi se ji opravičil.

Sicer gospa pravi, da ne želi reševati zakona, da je zanjo vse skupaj odmrlo in je mrtvo, da pa zna v srcu postati zelo žleht in tega jo je strah. Nagaja mu, nehala mu je prati, kuhati, likati, noče ga več poslušati in obenem ne zmore gledati na dvorišče, ko mož odkoraka do avta in se odpelje. Ves dan se nato naša babica sprašuje, h kateri od žensk je odšel in kaj vse bo tam počel, ter se tako še dodatno trpinči.

Prizna, da je v preteklosti pogosto zavračala moža, da je bila ostra na jeziku, ni ga znala pohvaliti ali objeti, iskala je napake in mu očitala, karkoli ji je padlo na pamet. Cel zakon je bila jezna nanj, ker ni bil prisoten pri vzgoji otrok, ker je bilo celotno gospodinjstvo in obiski razrednih ur v šoli na njej, ker nikoli ni znal sina objeti in se z njim ukvarjati, dekleti pa je tudi zelo redko pogledal. Seveda so to zdaj odrasli ljudje, ki imajo tudi lastne probleme, kar lahko naša babica opazuje in nič več ne more spremeniti.

Pravi, da jo grozno boli, ker da je vrgla v smeti skoraj 40 let zakona in zaupanja. Ne ve, kako naprej živeti. Prijateljic nima, saj nikoli ni imela časa za negovanje prijateljskih vezi, ostaja sama in z veliko luknjo v srcu.

To zgodbo vam pripovedujem zato ...

Da boste spoznali svoje odnose kot nekaj, kar se lahko spreminja, da ni nič zapečateno in zabetonirano, da kot že ničkolikokrat napisano, se je za odnose res treba truditi, se pogovarjati, se ljubiti in ozaveščati, da ni nihče samoumeven.

Leta grejo, otroci odrastejo in imajo svoje družine in otroke, mi se staramo in sivimo, gubice prevladujejo in kile se nabirajo. Če ni veziva dobrohotnosti (kako lepa slovenska beseda!) in spoštovanja zgodovine partnerskega odnosa, ko umanjka želja po preživljanju skupnega časa v zrelih letih, se takole z lahkoto vse skupaj razdre in razruši.

Me je babica ob koncu svetovanja močno objela in se naročila čez nekaj tednov na ponovni obisk. Pravi, da sem njena svetla lučka. Dobro dene vedeti, da lahko ljudem različnih starostnih obdobjih pomagam in da je življenje eno samo in takšno, kot si ga naredimo z odločitvami.

Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali jo povprašali za nasvet, pišite na info@ svetovalnica.si ali pokličite 031 666 168. Več o zgoraj napisanem si lahko preberete tudi socialnem omrežju www.facebook.com/Svetovalnica in na www.svetovalnica.si.