Zakonski terapevti opozarjajo: zaradi TEGA so ženske največkrat nesrečne v zakonu

Zakonski terapevti opozarjajo: zaradi TEGA so ženske največkrat nesrečne v zakonu (foto: Profimedia) Profimedia
31. 1. 2023

Kaj je tisto, zaradi česar ženska v zakonu postane nesrečna?

Do težav v zakonu lahko pride iz različnih vzrokov. Morda gre za neustrezno komunikacijo, drugačne vrednote ali preprosto nepripravljenost prilagajanja.

Veliko ljudi se odloči za obisk terapije z namenom, da bi rešili svoje razmerje ali zakon. Na terapiji imajo moški in ženske različne pritožbe glede svojega odnosa.

4 strokovnjaki so za portal YourTango povedali, kaj je po njihovih izkušnjah najpogostejši vzrok za nezadovoljstvo v odnosu pri ženskah.

Zakon postane dolgočasen

"Včasih se ljudje po poroki ali dolgoletnem razmerju preprosto nehajo truditi. Ženske se po mojih izkušnjah pogosto pritožujejo nad tem, da je njihov zakon postal dolgočasen, moški pa glede tega ne želi storiti ničesar.

Včasih je moški srečen v mirnem življenju in rutini, ženska pa s tem ni zadovoljna. Ne pozabite, da vsako razmerje kdaj potrebuje nekaj svežine. Poiščita skupni hobi ali druge skupne interese, ki bodo popestrili vajin zakon."

- Jean Walters, trenerka osebne in duhovne preobrazbe

Spolna nezdružljivost

"Ženske se v zakonu pogosto počutijo, da jih njihovo spolno življenje preprosto ne zadovoljuje. Če jih mož v najbolj intimnih situacijah ne razume in ne upošteva, lahko pride do oddaljenosti, kar nikoli ni dober znak v odnosu.

Pomembno je, da si v spolnosti oba prisluhneta in poskrbita, da v seksu oba uživata."

- Sidhharrth S. Kumaar, astronumerolog in duhovni trener

Občutek, da so spregledane

"V svoji praksi sem videla veliko žensk, ki so nezadovoljne v svojem zakonu. Od njih pogosto slišim, da se počutijo osamljeno, zapuščeno ali celo izgubljeno. Ženske pravijo, da njihovi možje veliko delajo, veliko časa preživijo s prijatelji ali neprestano gledajo tekme.

Pomembno je, da zakonca ohranjata povezavo in si vzameta čas za drug drugega. Enako pomembno pa je tudi, da si ženske poiščejo lastne interese, saj se v nasprotnem primeru zgodi, da v odnosu izgubijo sebe. Potrditev zato iščejo pri možu, nato pa so razočarane."

- Patricia O'Gorman, psihologinja

Občutek, da jih mož ne pozna

"Največja pritožba, ki jo slišim od žensk, je ta, da se počutijo kot, da jih njihov partner ne pozna. Morda je moški čustveno odsoten, ji ne prisluhne ali pa ne opazi, ko je v stiski. Zveni hecno, a žensko zaboli že, če moški ne opazi nove pričeske.

Ta občutek neopaženosti se še poveča, ko ima mož povsem drugačen pristop do prijateljev ali drugih družinskih članov. Prijatelju z veseljem prisluhne in mu priskoči na pomoč, njo pa popolnoma spregleda.

Ženska se zato ne počuti cenjeno, kar privede do številnih težav v zakonu. Pomembno je, da si partnerja redno jemljeta čas drug za drugega in se neprestano spoznavata ter tako skupaj rasteta."

- Judy Tiesel-Jensen, zakonska svetovalka

Pomembno je, da se tudi po dolgoletni zvezi ali zakonu ne pozabimo truditi za partnerja. Vsak odnos od nas zahteva delo, zato je ključno, da si tudi v dolgotrajnih razmerjih vzamemo čas drug za drugega, si prisluhnemo in si pokažemo, da se cenimo.