Zato je težje razdreti (in preboleti) dobro prijateljstvo kot razmerje

Zato je težje razdreti (in preboleti) dobro prijateljstvo kot razmerje (foto: profimedia) profimedia
9. 2. 2019

Pravi prijatelj je vedno tam, kamor ne upaš sam. (Saša Vegri)

Nobeno slovo ni lahko, niti tisto s partnerjem, kaj šele z dobrim prijateljem. Slednjega pa še posebej težko prebolimo in se kar ne moremo sprijazniti, da ob nas ni več nekoga, ki nam je delal družbo veliko let. Zakaj je toliko težje prekiniti dobro prijateljstvo kot razmerje?

Resnično dobrih prijateljev imamo v celem življenju toliko, da jih lahko preštejemo na prste. Poznajo nas že tako dobro, da pred njimi ne moremo skriti nobenega čustva ali slabega dneva. Ob njih se lahko sprostimo in smo takšni, kakršni smo. Tolažijo nas in se z nami smejejo. Vajeni smo, da so vedno na razpolago. Tudi vaši najljubši spomini običajno vključujejo prijatelje. Nanje se obrnemo takrat, ko ne moremo zaupati nikomur drugemu, niti svojemu partnerju. Ravno zato pustijo tako veliko praznino, ko je prijateljstva naenkrat konec.

Razlogi za razpad prijateljstva so lahko povsem različni: morda je med vaju prišel velik (nerešljiv) spor, ali pa sta se narobe razumela. Včasih prijatelj kar izgine, pa ne veste natanko zakaj. Občutite le jezo, žalost in praznino.

Zakaj je prekinitev prijateljstva težja kot prekinitev razmerja?

Občutek ob izgubi dobrega prijatelja je podoben, kot če bi razdrli odnos s partnerjem. Žalost je še večja, če za prekinitev niste krivi sami in si za drugo osebo še vedno želite samo najboljše. Kljub vsemu se še vedno spomnite vseh lepih stvari, ki sta jih doživela.

Najti nekoga drugega, ki vam bo podoben v toliko stvareh, vas razumel, poslušal in se mu vaš poseben konjiček ne bo zdel trapast, ni lahka naloga. Poleg tega so tu vsa leta, v katerih vas je prijatelj spremljal. Skupaj sta preživela razpade zvez, vaše večje življenjske uspehe, veliko dogodivščin in izkušenj, ki nasmejijo le vaju.

Kdo bo od sedaj naprej spustil vse iz rok, ko boste potrebovali nasvet ali imeli slab dan? Ali za koga boste spustili pomemben opravek, ker veste, da vas potrebuje? Ko razmišljate tako, vse skupaj postane bolj logično: prijatelji so (običajno) z nami v večjem delu življenja kot partnerji. Na njih se zanašamo, ko moramo kaj preboleti, kar naenkrat pa je ta opora izginila.

Ko vas zapusti oseba, ki ste ji posvetili toliko pozornosti in za katero vam je bilo veliko mar, se ne bo lahko premakniti naprej. Delček vas bo verjetno vedno žaloval za prijateljem, a s tem ni nič narobe.

Tu je še nekaj kratkih nasvetov, kako poskrbeti, da boste dober prijatelj:

1. Izkazujte iskreno zanimanje za sogovornika.

2. Bodite dober poslušalec. Spodbujajte druge, da govorijo o sebi.

3. Nasmeh je vreden tisoč besed!

4. Zapomnite si, da je osebno ime tistemu, ki ga nosi, najlepša in najpomembnejša beseda … v vseh jezikih.

5. Govorite o stvareh, ki zanimajo vaše sogovorce.

6. V drugih vzbudite občutek, da so za vas pomembni – iskreno. (Če niso, se raje ne pretvarjajte in zapustite takšne odnose.)

Preberite tudi: