"ZATO sem po 12 letih prekinila stike z najboljšo prijateljico in tega nikakor ne obžalujem"

"ZATO sem po 12 letih prekinila stike z najboljšo prijateljico in tega nikakor ne obžalujem" (foto: profimedia) profimedia
24. 7. 2021

"Rada bi rekla, da je bila moja najboljša prijateljica vedno negativna in je širila lažne govorice o meni, spala z mojim fantom, a to preprosto ni res. Pravzaprav je bila pravo nasprotje."

"Moja (bivša) najboljša prijateljica je bila ena najbolj zvestih oseb, ki sem jih kadarkoli srečala. Če sem imela slab dan, je bila prva ob meni, pripravljena prisluhniti mojim težavam. Če sem imela stisko z denarjem, mi je brez oklevanja kupila tisto skodelico kave.

Na papirju je bila prijateljica, kakršne si lahko želi vsak. 

Kakorkoli, videz lahko vara. Težava je bila v tem, da so bila njena nesebična, prijazna dejanja pravzaprav vedno del manipulacije. Seveda mi je posodila nekaj denarja in mi priskočila na pomoč, ko sem se znašla pred oviro, a je zmeraj tudi poskrbela, da me je na to opomnila, ko se ji je zdelo priročno. 

Ko ji nisem bila na voljo, je vedno naštela vse, kar je storila zame. Kmalu me je vsak dan znova opozorila na tisto in ono dobro dejanje v moj prid in vse skupaj je postalo precej naporno. In to tako zelo, da sem včasih s slabo vestjo pustila, da telefon zvoni v prazno, ko me je klicala. Nisem imela zadosti moči, da bi ji bila na voljo 24 ur na dan in tega ni morala razumeti. Njena konstanta potreba po podpori in tolažbi je začela zatirati moje lastne potrebe. 

Najin odnos je zares začel razpadati, ko sva se odločili, da skupaj najameva stanovanje.

Imela sem občutek, da bo zaradi prijateljičine čustvene nestabilnosti z njo težko živeti, a ideja je bila tako privlačna. Obe bi privarčevali nekaj denarja, imeli bova karaoke kadar bova hoteli, vse skupaj bo velika zabava dveh prijateljic. In tako sem sprejela ponudbo. 

Šele ko sva pričeli živeti skupaj, je postalo jasno, koliko pozornosti prijateljica zares potrebuje. Obtožila me je, da sem nerazumevajoča in trdosrčna, ker zavračam vabila na skupni zajtrk, se premalo pogovarjam med filmi, zapiram vrata svoje sobe ... S svojimi pripombami, da izgubljam svojo osebnost in moram začeti delati na sebi, je naredila škodo celo moji samozavesti. Izgleda, da ji je bilo v užitek greniti moje življenje vsaj do te mere, kolikor je bilo zagrenjeno njeno. 

V njeni prisotnosti sem vedno postala zelo izčrpana in zamerljiva, vendar nisem nikoli razumela, zakaj. 

Razvila sem teorijo, da sem morda jaz tista slaba prijateljica, ker do nje gojim takšna čustva. Šele ko sem začela obiskovati terapevtko, sem uvidela, da sem v nezdravem prijateljskem odnosu. K sreči mi je terapevtka pomagala pripraviti načrt, kako postaviti meje in se naučiti reči NE njenim nerazumnim zahtevam.

Sprva se je vse to zdelo nenaravno in precej narobe. Ampak bolj, kot sem upoštevala svoje meje in se postavljala zase, bolj svobodno in močno sem se počutila. 

Moja najboljša prijateljica seveda tega ni sprejela zlahka in me je čez nekaj časa soočila s tem novim neodvisnim odnosom do nje. Na žalost se ni izšlo tako, kot sem upala. Namesto, da bi skušali vzpostaviti odnos na višji ravni in ostati prijateljici, mi je postavila ultimat: ali bom prijateljica, kakršne si ona želi, ali pa ne bova več prijateljici. Na tej točki sem bila že zelo izčrpana od vsega.

Pomahala sem 12 letnemu prijateljstvu v slovo. 

Od tega je sedaj minilo 3 mesece in končno sem odkrila, kaj pomeni zdravo prijateljstvo. 

Svoji bivši najboljši prijateljici bom vedno želela vse najboljše, kjerkoli že bo, a naučila sem se, da mora biti prijateljstvo obojestransko." 

Paige Ahearn, Shesaid