Ženske te velikosti so v odnosih srečnejše

3. 11. 2023
Deli
Ženske te velikosti so v odnosih srečnejše (foto: Profimedia)
Profimedia

Študija je prišla do zanimive ugotovitve. 

Študija, v kateri je sodelovalo okoli 10.000 Britank in Britancev, starih 44 let, je pokazala, da je povprečna višina žensk slabih 163 centimetrov. 

A veliko zanimivejša ugotovitev študije je bila naslednja: večja verjetnost je, da bodo ženske, ki so nižje od povprečja (natančneje: med 150 in 158 centimetrov), v trdnih in srečnih zvezah, in da bodo imele otroke. Rezultat je bil enak v vseh družbenih razredih in ni šlo za osamljene primere. 

Izkazalo se je tudi, da imajo ženske raje moške, ki so višji od povprečja. Kar se zdi – z vidika evolucije – precej logično. 

Vendar pa znanstveniki ne morejo najti podobnega razloga, ko gre za moške. Namreč, zakaj moške bolj privlačijo nižje ženske, ko gre za dolgotrajno zvezo. 

»Ni dokazov, da nižje ženske hitreje zanosijo ali da so plodnejše,« je razložil avtor študije Daniel Nettle. Pravzaprav so predhodne študije pokazale, da so zapleti pri porodu pogostejši pri majhnih ženskah. »Vemo pa, da moške privlačijo stvari, k so bile v naši evolucijski preteklosti znak plodnosti. In na nek način je višina negativen znak – višje ženske vstopijo v puberteto pozneje in verjetno se njihove sekundarne spolne značilnosti razvijejo nekoliko kasneje,« še razloži avtor. 

Preverite še:

Imate ob sebi pravega partnerja? Bodite pozorni na te nenavadne znake, ki jih opazite med seksom