Zlobna tašča

Za večino zakonov so velikokrat prav tašče vzrok.  (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
11. 6. 2008

Po podatkih odvetnikov mnogi od zakonov razpadejo zaradi vmešavanja tašče. Če si ogledamo eno od znanih razvez iz preteklosti, ki je obenem tudi tema filma Kraljica Stephena Frearsa, ki je bil prikazan na letošnjem Beneškem festivalu, hitro ugotovimo, kako pomembno vlogo je imela v tem primeru tašča.

Film govori o ločitvi princa Charlesa in princese Diane, kjer je pomembno vlogo odigrala kraljica Elizabeta. Charles in Diana sta se razvezala leta 1996, leto dni pozneje pa je princesa tragično umrla v prometni nesreči. Še zdaj se mnogi nagibajo k predpostavki, da je bila prometna nesreča, v kateri sta se smrtno ponesrečila princesa Diana in njen ljubimec Dodi Al Fajed, plod zarote britanske kraljevske družine. Splošno znano je, da kraljica ni nikoli marala svoje snahe.

Snaha: tujka v plemenu

Absurdnost? Verjetno se je že marsikdo poistovetil z vlogo princa Charlesa ali Diane, ki je, kot namiguje film, še po smrti deležna ostrih kritik svoje tašče. Trikotnik tašča-snaha-mož vsebuje veliko konfliktnih točk in nemalokrat se ti konflikti sprevržejo v prave vojne. Psihoterapevti, ki se ukvarjajo s težavnimi odnosi med taščami in snahami, se sprašujejo, zakaj so ti tako naporni in sovražni. Italijanska psihoterapevtka Annamaria Cassanese je pred časom skupaj s skupino odvetnikov za razveze priredila tečaj za tašče in snahe ter sprožila veliko zanimanje italijanske in tuje javnosti.

V svoji dolgoletni praksi je pri pacientih neštetokrat zasledila psihološko stanje, ki ga je primerjala z izkušnjo tujca v tuji deželi. Snaha (lahko tudi zet), ki se znajde v novi družini, se pogosto počuti podobno kot tujec. Čeprav se skuša prilagoditi, mu to pogosto ne uspe; občutek ima, da je odrinjen in včasih celo izoliran.

Snaha ali zet sta nosilca novega v družini. Družina do tistega, česar ne pozna, oziroma kar pojmuje kot tujek, pogosto razvije sovraštvo. V to podzavestno nezaupanje se projicirajo še patološki dejavniki (ti skoraj vedno obstajajo že od prej), ki pozneje pogosto pripeljejo do razveze.

Mešanje vlog lahko ogrozi celo spolnost

Mama je vedno mama. Za nekatere moške to ni samo rek, temveč odraža njihovo psihološko nezrelost. Pri tem tipu moških soproga ne more zapolniti praznine, ki nastane, ko se odlepijo od matere. Toda obenem se ti moški zavedajo, da mati ne more biti žena. Tedaj vstopi v partnersko zvezo tašča, ki zapolni njegovo potrebo, da mu vedno in v vsem ugodijo. V bistvu gre za zvezo dveh oseb, iz katere je žena izključena. Namesto da bi se takšno zavezništvo razvilo med možem in ženo, se razvije med materjo (ta je hkrati tašča) in sinom.

Takšno mešanje vlog lahko ogrozi tudi spolno življenje partnerjev. Zakonska zveza počasi izgublja svoj pomen. Žena se začne obtoževati, češ da je nesposobna, zaradi česar pogosto celo zboli. Ker si v takšnem primeru največkrat ne more pomagati sama, je najbolje, če se po pomoč obrne na strokovnjaka.

Tašča naj ne dobi v roke ključev od stanovanja

Najbolj nevarne so tašče, ki so svojim otrokom dale vse, pogosto tudi na škodo odnosa z zakonskim partnerjem. V njihovem zakonskem odnosu je zaradi tega nemalokrat primanjkovalo iskrivosti in skupnih interesov. Takšne tašče si prizadevajo vnovič ustvariti gnezdo, ki se je razbilo. Ko se otroci poročijo in se z možem znajdejo same, nenadoma ugotovijo, da je življenje naporno, saj si nimata več kaj povedati. Rešitev vidijo v vmešavanju v življenje nove družine.

Tako znova vzpostavijo močno čustveno vez, kar pa se, žal, pogosto zgodi na škodo mladega para. In kako preprečiti, da bi se to zgodilo? Priložnosti za vmešavanje je najbolje omejiti na najmanjšo možno mero. Večerje in kosila pri mami naj bodo omejena na enkrat na mesec. Pametno je, da tašča ne dobi v roke ključev od stanovanja. Mož in žena morata biti solidarna, varovati morata svojo intimnost, četudi je za to včasih potrebna psihoterapevtova pomoč.

Invaziven očka je redkost

Starejša ženska lahko postane neprijetna tašča tudi zato, ker se ne more sprijazniti s staranjem. Nekatere ženske v želji po večni mladosti nenehno iščejo kaj vznemirljivega in novega. Gojijo željo, da bi se znova poročile in spet postale dekleta ter sanjarijo, da bi bile same najboljše žene za svoje sinove.

Zanimiv pojav je, da se razvezani sinovi pogosto vrnejo k materam, medtem ko se hčere raje obrnejo na prijateljice ali se znajdejo same. Zdi se, da sinovi izberejo mamo zato, ker se jim to zdi najboljše zagotovilo, da jih ne bo nihče več zapustil. Mami se nova situacija zdi nekakšna dobrodošla novost in hkrati potrditev zmage nad tekmico.

Doslej je bilo govora samo o tašči, o očetu, moževem ali ženinem očetu, pa niti besede. To pravzaprav ni naključje. Mama namreč hrani otroke, jih neguje, čuti dolžnost, da jih varuje pred žensko, ki je na novo prišla v družino, tista, ki skuša vpeljati svoja pravila. Mož skrb za otroke običajno prepusti ženi, sam pa se osredotoči na druge vidike, denimo službo. Seveda obstajajo tudi izjeme in zgodi se (resda dokaj redko), da gre zakon po zlu tudi zaradi vmešavanja tasta.

Toda tista, ki se pogosteje vmešava v življenje mladega para in greni življenje snahi, je še vedno tašča. Psihoterapevti iz izkušenj vedo povedati, da so moški manj občutljivi na očitke in kritike, zaradi česar so tudi manj ranljivi. Nasveta, kako se zoperstaviti tašči, ki bi veljal za vse pare, pravzaprav ni. V pomoč je lahko psihoterapija. Pomembno je, da z iskanjem rešitve ne gre odlašati tako dolgo, da se položaj povsem izrodi in se par znajde pred odvetnikom. Partnerja naj se "preteči nevarnosti" postavita po robu skupaj, osredotočita naj se na prihodnost, ki dejansko pripada samo njima.

Vsakomur svoja vloga

Tašča, zet in snaha bi se morali natančno zavedati svojih vlog. Te so po mnenju psihoterapevtov natančno opredeljene.

Tašča se mora sprijazniti, da je njen sin odrasel in da je odšel, zato mora svojo naklonjenost usmeriti na moža in prijatelje. Nemara ne bi bilo slabo, če bi se spomnila na čase, ko je sama postala žena in snaha.

Sin mora na glas povedati, da svojo partnerko ljubi, z njo jo namerava deliti svoje življenje in imeti otroke.

Snaha bi se morala potruditi ter se izogibati konfliktov in pedagoških nasvetov soprogu. Najbolje je, če se osredotoči na svojo zvezo in partnerju postane zaveznica.

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri