Zlobne tašče več ne obstajajo? Kje pa …

Zlobne tašče več ne obstajajo? Kje pa … (foto: shutterstock) shutterstock
3. 2. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Poznate taščin sindrom? Nič se ne bojte. Ne gre za bolezen. Gre za to, da v javnih anketah približno 70 % žensk navede, da se dobro razumejo s svojo taščo, da skupaj nakupujeta in se oh in sploh nadvse sijajno razumeta. Vse se spremeni v anonimnih anketah (na primer telefonskih ali spletnih).

Takrat spet približno 70 odstotkov vprašanih navede, da so odnosi s taščo težavni. A tudi snahe niso vedno brez napak ...

Sijajna gospodinja

Takšna tašča je zanesljiva kot gasilci in mlade družine podpre, kjerkoli lahko. To je sicer čudovito. Običajno igra vlogo varuške, lahko pa se zgodi, da vam istočasno še nekoliko preuredi stanovanje po svojem okusu! Poleg tega se vmešava in nepovabljeno izraža svoja mnenja in ocene. Če ne boste zaklenili svoje spalnice, utegne tja prinesti še prenosno posteljo. Za vsak primer! Če jo kritiziramo, je takoj užaljena.

Kako ravnati: ne pozabite, da vedno misli le dobro. Tako bo enostavneje. Meje ji prijazno postavite.

Najboljša mama na svetu

O svojem sinu ve vse in najpomembnejše – bolje od vas. Kaj potrebuje, da bo srečen, kaj rad je in kako se mu pomaga, kadar je bolan. Konec koncev ga pozna že vse življenje in je videla 'priti in oditi že številne ženske'. Stavek, ki ga rada ponavlja.

Kako ravnati: jasno ji povejte, da z njo ne boste tekmovali za ljubezen njenega sina. Ženska ob njegovi strani ste vi, in to mora sprejeti. Tudi vaš partner vas mora pri tem podpreti!

Pošast

Rada se vmešava, ves čas nerga, je prepirljiva in hoče biti vedno in povsod v središču pozornosti. Veliko ne pomaga – niti ko pridejo vnuki. Ti se ji večinoma zdijo nevzgojeni.

Kako ravnati: psihologi poudarjajo, da so takšne tašče izjema. Če imate opraviti s takšnim zmajem, vzpostavite določeno distanco – tudi notranjo. Ne dovolite, da vpliva na vas, in na njene opazke glejte kot na pripombe nekoga, ki ima težave in ni del vaše družine.

Tašča s polovičnim delovnim časom

Gre za tip, ki se je pojavil v zadnjih nekaj letih. Takšna tašča je še vedno delovno aktivna, ima svoje hobije, veliko potuje in nima ravno veliko časa ali želje, da bi se ukvarjala še z vnuki. Je tašča za polovični delovni čas – in še to ji je preveč.

Kako ravnati: poskusite ji dopovedati, da bi jo vnuki radi več videli. Od časa do časa naj jih vključi v svoje prostočasne aktivnosti in tako bosta zadovoljni obe strani.

Tudi snahe niso tako nedolžne!

Negotova

Njena samozavest (še) ni čisto stabilna – in zato je nekoliko nepreračunljiva. Na eni strani prosi taščo za podporo, po drugi strani pa se zaradi nasvetov počuti napadeno in ogroženo.

Kako ravnati: čarobni besedi sta pohvala in potrditev. Povejte ji, kaj vam je pri njej všeč, in kaj menite, da ji ne uspeva ravno najbolje. In pazite, da ji svetujete le takrat, ko vas prosi za nasvet!

Zamerljiva

Nihče ji ne sme ničesar reči – še posebej pa ne mama njenega partnerja. Takoj se ji vklopijo vsi alarmi: Ali mislite, da ste v življenju svojega sina še vedno najpomembnejša ženska?

Kako ravnati: če poviša ton, ji le povejte, da tako ne gre. Potrebna je prizanesljivost – tudi če je naporno. A le tako boste imeli priložnost, da dojame, da ji ne želite odvzeti njenega mesta.

Zahtevna

Stalno se zanaša na pomoč tašče in pričakuje, da bo prišla takoj, ko jo pokliče. Tudi ko ima sicer sama čas za otroke. Ne mara nobenih nasvetov in tudi ne preveč tesnega odnosa.

Kako ravnati: v takšnem primeru je treba kar veliko stvari razčistiti. Vi niste zaposleni pri svoji snahi. Družina pomeni, da si stojite ob strani, si pomagate, ne da vas izkoriščajo.

Nedostopna

Tudi če je vaša snaha, te ženske ne poznate prav dobro. Umika se vam, kadarkoli je to možno. Ni sicer neprijazna, a imate občutek, da se vam rada izogiba.

Kako ravnati: pogovorite se z njo. Morda se sploh ne zaveda, da vzdržuje distanco do vas. Morda je samo bolj zadržane sorte. Dajte ji priložnost, da spremeni vedenje.