Znaki čustvene zlorabe

Znaki čustvene zlorabe (foto: Profimedia) Profimedia
19. 1. 2016 Vir: Lisa

Čedalje več posameznikov je, ki so vpleteni, zapleteni in omreženi v izjemno boleče subtilne zanke čustvene zlorabe.

Ko smo v odnosu, v katerem je en partner prevzel vlogo žrtve, drugi pa agresorja, ki izvaja čustveno zlorabo in nasilje, je ta začarani krog zelo težko prekiniti. To so patološko okvarjeni odnosi, ki pa jih ljudje kreiramo, ker jih večinoma poznamo iz lastnega otroštva, ko smo bili priča podobnim odnosom med starši. In ker poznamo vzorec zlorabe, si ga nehote ponovimo, ko si izberemo partnerja, s katerim lahko ponovimo znane vzorce bolečine in zlorabe. Ste se zamislili?

Številni od vas, ki ste bili ali ste v odnosu zlorabe, se verjetno tega niste zavedali. Tisto, kar se vidi navzven, na primer fizično nasilje, je le eden od kazalnikov, da smo v odnosu zlorabe. Že beseda zloraba pove, da gre za slabo, zlo rabo ljubezni, spoštovanja, varnosti, nedotakljivosti. Zelo boleče in zelo pogosto. Čustvena zloraba se izvaja nevidno in subtilno, oba partnerja boli, a vsakega drugače.

Zloraba se zgodi, ko en partner poskuša nadzorovati informacije, ki gredo do drugega partnerja, z namenom manipulacije realnosti tega drugega partnerja oziroma njegovega dojemanja, kaj je sprejemljivo in kaj ne. Vsebuje močno komponento čustvene manipulacije in groženj, s katerimi prisilimo žrtev, da se napadalcu ukloni ter zatre lastne želje in potrebe. Kar je še bolj tragično in grozljivo v takem odnosu, je to, da nasilnež, se pravi tisti, ki izvaja čustveno zlorabo, prepriča drugega, ki je prevzel vlogo žrtve, da je njegova krivda, da prihaja do čustvene zlorabe in da je žrtev odgovorna za vse, kar se dogaja. Sprevrženo, a zelo realno in vsakdanje.

Pa še nekaj je treba vedeti: da se v takšnem odnosu izmenjujejo tudi intenzivni trenutki, ko se partnerja počutita v redu, lahko se nasilni partner pretirano opravičuje ali poskuša oddolžiti za faze nasilnih iz manipulativnih izpadov. Žrtev seveda upa, da so ta opravičila iskrena in da se bo čustvena zloraba prenehala. Slaba novica je, da se nasilen in manipulativen odnos napadalca do žrtve ne preneha, temveč se sčasoma stopnjuje, pogosto že kar odkrito in vsakodnevno.

Znaki, ki kažejo na to, da ste v čustveno manipulativnem in nasilnem odnosu.

Torej izvolite v branje signale, ki kažejo na čustveno zlorabo. Dobro jih preberite in se prosim zamislite. Ali ste se prepoznali v vsaj polovici napisanih kazalnikov? Ali v večini? Če je vaš odgovor 'da', potem bi bil čas, da nekaj storite zase in pretrgate krog čustvene zlorabe. Niste sami!

 • Poniževanje ali poskusi napadalca, da vas poniža.
 • Nenehno ignoriranje vsega, kar vam je ljubo.
 • Močne in pogoste kritike.
 • Zavračanje pogovora in iskrene komunikacije.
 • Ignoriranje in izločitev vaše prisotnosti.
 • Skoki čez plot, ki se napadalcu zdijo normalni in kot da mu pritičejo, ter provokativno vedenje do nasprotnega spola, pri čemer so čustva žrtve ignorirana.
 • Uporaba sarkastičnega ali neprijetnega tona glasu.
 • Nerazumna in pretirana ljubosumnost. Izjemno tečno razpoloženje.
 • Delanje norca iz partnerja.
 • Napadalec lahko govori tudi "Imam te rad/a, a vseeno...".
 • Dominacija in nadzor.
 • Odsotnost ljubeče pozornosti.
 • Nalaganje krivde brez razloga.
 • Vsi drugi so krivi za tegobe napadalca, le sam nikoli.
 • Napadalec vas izolira od vaše družine in prijateljev.
 • Neprestano preverjanje po telefonu ali sporočilih, kje je žrtev, kaj dela in s kom je.
 • Grožnje napadalca, da si bo kaj naredil, če ga žrtev zapusti.

Prosim, zavedajte se, da vse našteto ni vaša krivda, če ste se prepoznali v vlogi žrtve (napadalci se zelo običajno nikoli ne prepoznajo v tem, kvečjemu izkrivijo realno stanje). Sama sem živela v takšnem razmerju čustvene zlorabe (se najdem v skoraj vseh znakih, zgoraj opisanih) in ko sem se tega zavedala in spregledala, sem ta grozljivi začarani krog prekinila, na silo in z vso voljo moči. Torej se da. Nagrada je ogromna: dobimo sebe nazaj, z vsem, kar smo. In seveda vam zdaj dam ljubečo nalogo: delajte na sebi, ozaveščajte svoja prepričanja in vzorce ter se sprejmite in se ljubite, točno takšne, kot ste!

Napisala Melita Kuhar, strokovnjakinja za partnerske odnose in vzgojo otrok

Če bi se radi naročili na individualno svetovanje ali kaj povprašali, pogumno pišite na: info@svetovalnica.si ali pokličite 031 666 168.