Znanost pravi: TO je razlog, zakaj moške bolj privlačijo ženske v dvajsetih

19. 2. 2023
Deli
Znanost pravi: TO je razlog, zakaj moške bolj privlačijo ženske v dvajsetih (foto: Profimedia)
Profimedia

Imajo moški na splošno res raje mlajše ženske ali je to zgolj mit? Znanstvena raziskava je postregla z zanimivim odgovorom.

Ali moške res bolj privlačijo ženske pri dvajsetih letih?

Glede na raziskavo, ki so jo izvedli finski raziskovalci in je bila objavljena v reviji Evolution and Human Behavior, moške vseh starosti najbolj privlači zlasti ena skupina žensk: tiste v dvajsetih letih.  

V raziskavi, v kateri je sodelovalo 12.656 moških in žensk, starih od 18. do 49. let, so avtorji študije želeli priti do ugotovitve, če imajo ljudje res starostne preference glede romantičnih in spolnih partnerjev. Vse anketirance so vprašali, katera starostna skupina jih je v preteklem letu najbolj spolno privlačila. Vprašali so jih tudi, s katero starostno skupino so bili v istem obdobju najbolj spolno intimni.  

Ženske izbirajo varnost, moški pa plodnost

Udeleženke so imele večinoma raje moške svoje starosti ali nekoliko starejše. Tiste v dvajsetih letih na primer iščejo moške, ki so približno štiri leta starejši od njih samih, čeprav se je to število s starostjo žensk zmanjševalo.  

Moški so bili precej bolj enotni: Želijo si žensk v sredini dvajsetih let. To je veljalo ne glede na to, ali je bil moški sam v poznih najstniških ali dvajsetih letih ali starejši, v tridesetih, štiridesetih in pozneje.

Po mnenju raziskovalcev, ki so sodelovali pri študiji, ne moremo v celoti kriviti moških, da pogosto izbirajo ženske na podlagi starosti. Navsezadnje gre za biologijo. Medtem ko naj bi ženske v moške iskale varnost in stabilnost, moški iščejo znake mladosti, saj ti pomenijo plodnost.

Kaj ima pri tem biologija?

»Moški dozorijo pozneje kot ženske in v naši evolucijski preteklosti je vzgoja človeških potomcev do prehranske neodvisnosti zahtevala skrb obeh staršev,« pravijo avtorji raziskave. »Ocenjuje se, da je najvišja plodnost sredi dvajsetih let, po 35. letu pa se zmanjša. Predvsem pri kratkoročnem osvajanju moški kažejo veliko zanimanje za plodne ženske. To so ženske v dvajsetih letih.«

Potrebno je dodati, da kljub vsemu to ni vedno pravilo. Vendarle obstaja tudi mnogo moških, ki z veseljem izbirajo ženske svoje starosti ali starejše ter so s svojo izbiro povsem zadovoljni. 

Vir: bolde

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger