Odprtje olimpijskih iger patriotsko obarvano

Slovesnost v Kijevu ob zaključku evropskega nogometnega prvenstva 2012. (foto: karnizz/Shutterstock.com) karnizz/Shutterstock.com
27. 7. 2012

Glede na to, da so Grki kot izumitelji in tudi prvi organizatorji modernih olimpijskih iger verjeli v nepisano, celo od boga in narave dano nadvlado nad drugimi, francoski organizatorji so bili kot prvi negrški prepričani, da lahko po svoje spreminjajo drugje dogovorjena pravila in bonton, veliko stvari pa je dejansko izhajalo iz patriotizma, potem niti London 2012 ne bo veliko drugačen.

Jasno, tekmovališča bodo moderna, arhitekturno bodo po pompoznosti težko presegla tista na igrah v Pekingu 2008, toda odprtje bo kot vselej doslej patriotsko obarvano v duhu in podobi Velike Britanije.

Zelo tradicionalistično, nikakor ne tako hollywoodsko, kot so to leta 1984 v Los Angelesu storili Američani in je padalec, ki je predstavljal vesoljca, na olimpijski stadion zmagoslavno prinesel ameriško zastavo.

Organizatorji pričakujejo, da si bo na televizijskih zaslonih milijarda ljudi – in nekaj deset tisoč izbrancev in srečnežev z vstopnicami za olimpijski stadion na vzhodu Londona – ogledala slovesnost ob odprtju.

To je zasnoval filmski režiser Danny Boyle, leta 2008 nagrajen z oskarjem za najboljši film. Jasno, Boyle je posnel Revnega milijonarja in skozi 15 vprašanj odgovoril z ravno toliko življenjskimi resnicami. Njegov glavni junak je bil olimpijski prvak življenja.

Danny Boyle

(Na fotografiji Danny Boyle z glavnima igralcema iz filma Revni milijonar Freida Pinto in Dev Patel, vir: s_bukley/Shutterstock.com.)

Za uvodno slovesnost v britanski prestolnici, ki je igre gostila že dvakrat – leta 1908 v okviru Svetovne razstave in leta 1948 takoj po koncu druge svetovne vojne, ko je bilo treba na novo postaviti osnovno mestno infrastrukturo –, bo stadion spremenil v idilično podobo britanskega podeželja.

Boyle si je v nenavadni koreografiji zamislil 70 ovac, 12 konjev, tri krave, dve kozi, deset piščancev, deset rac, devet gosi in tri ovčarje.

Tudi medicinske sestre bodo nastopile, tudi one bodo Velika Britanija.

Na voljo bo imel tudi umetne oblake, iz katerih bo padal dež, če bo poletna londonska noč slučajno jasna. V resnici bi celo morala biti jasna, kajti statistični pregled padavin v Londonu pokaže, da je najmanj deževnih dni ravno julija.

»Lepo vreme nas ne sme presenetiti,« je dejal Boyle in dal na vrh stadionske konstrukcije pričvrstiti štiri umetne oblake, iz katerih se lahko na njegovo povelje vsak trenutek ulije dež.

V letu, v katerem je kraljica Elizabeta II. v silovitem nalivu praznovala diamantno obletnico vladavine in jo stoično prenesla, se je torej tudi režiser Boyle odločil igram, čeprav nikoli bolj mednarodno obarvanim, dati zelo britanski pečat.

Jaka Lucu (Playboy)