Sara Isaković: „Motivacija pride sama od sebe“

25. 7. 2012

Sara Isaković na seznamu Slovenk, ki so že osvojile olimpijsko medaljo, zagotovo ne sme manjkati. Srebrna olimpijka je dosegla to, kar je poskušalo veliko rodov slovenskih plavalcev, a ni uspelo nikomur, tudi Borutu Petriču ne. Tokrat obujamo spomine. Izbrskali smo Sarin intervju in pogledali kakšni občutki so jo navdajali na OI 2008.

Sara, diplomantka slovite univerze Berkeley, je na olimpijskih igrah v Pekingu (2008) osvojila srebrno odličje na 200 metrov prosto.

Letos se bo Blejka v Londonu ponovno spogledovala s svojimi sanjami. Pravi, da v njih vidi le zlato barvo.

Kako pa je bilo po OI 2008?

Sara Isaković OI 2008

1. Kako se soočaš z vso pozornostjo, ki ti jo je prinesla olimpijska kolajna? Je tudi za slavo potrebna kondicija?

Sara: Biti slaven je kar naporno, ja. (smeh) Za vse te obveznosti je treba imeti kar dosti kondicije in energije. Intervjuji, sprejemi in slavja so zelo prijetne stvari, ki jih z veseljem opravljam, z vso to pozornostjo pa se zelo dobro soočam.

To so trenutki, ki jih nikoli ne bom pozabila. Najbolj me veseli to, da sem s svojim dosežkom osrečila veliko ljudi!

2. S svojimi športnimi uspehi in uspešnim šolanjem si postala vzornica številnih najstnic – je to breme ali pritisk zate, morda nagrada, ali se s tem sploh ne obremenjuješ?

Sara: Vesela sem, da sem lahko vzor mlajšim in tudi svoji generaciji. Z vsemi se rada pogovorim in jim razložim, kaj vse je potrebno, da dosežeš tako vrhunske rezultate. Sami potem izberejo svojo pot do uspeha.

3. Od kod črpaš voljo za vse to, si se kdaj soočila s pomanjkanjem motivacije? (Povprečnim mladim ženskam, ki se sicer prištevamo v kategorijo 'aktivne', prav motivacija predstavlja največji problem – morda nam lahko pomagaš s kakšnim nasvetom?!)

Sara: Motivacija pride kar sama od sebe. Ko enkrat vidiš, da se ti ves ta trud, ki ga vlagaš, obrestuje, imaš še večjo voljo in željo po boljših rezultatih. Seveda je kdaj pa kdaj tudi težko … za zjokat …

Ampak takrat je treba stisniti zobe in vedeti, da brez pridnosti, garanja in odpovedovanja ni rezultatov. Nikoli pa ne smeš popustiti. Vrhunski športniki ne poznamo milosti.

4. Kako pomembna je v življenju športnika pravilna prehrana? Kako zdravo se v resnici prehranjuješ? Kaj imaš najraje na krožniku?

Sara: Hrana je nenormalno pomembna stvar pri vrhunskih športnikih. Vsak dan doživljamo težke napore in telo potrebuje kakovostne snovi, da se čim bolje regenerira. Do zdaj mi je vsak dan kuhala mami, tako da sem imela sveže, zdrave in redne obroke. To pomeni vse, od rib do mesa, zelenjave, testenin, sadja …

Čim bolj raznolika hrana. Ker v enem dnevu ne moremo pojesti toliko stvari, kot jih naše športno telo potrebuje, so dopolnila k prehrani izredno pomembna. Vitamini, minerali, omega 3 maščobe . .

Zdrave snovi, ki ti pomagajo pri regeneraciji, boljšem počutju in ohranjajo zdrav imunski sistem. Letos sem spoznala Kristjana Noča in Martino Praprotnik, ki sta mi priporočila dopolnila k prehrani Herbalife.

Martina mi je glede na urnik plavalnih treningov in poteka dneva sestavila priročen in preprost program celotnega prehranjevanja, ki mi je ustrezal tudi na pripravah v tujini. Ves čas je spremljala tudi moje počutje.

Lahko rečem, da sem trenirala brez teže v želodcu, da sem se po vsakem treningu veliko boljše regenerirala in s zato tudi lažje prenašala vse napore. Najraje pa jem domačo govejo juho, ki jo tukaj v Ameriki že res zelo pogrešam!

5. Kako pomembna je pri vrhunskem športu koncentracija? Na kaj na primer misliš, ko plavaš na tekmi?

Sara: Psihična priprava pri športu je najpomembnejši faktor. Koncentracija mora biti 1000-odstotna, in če imaš v glavi vse urejeno, je to ključ do uspeha. Med samo tekmo mislim na hitrost, tehniko plavanja in še ogromno drugih stvari, ki jih je težko opisati. Pred samim startom je izredno pomembna vizualizacija, ko v mislih preplavaš 200 metrov tako, kot jih nameravaš potem na tekmi.

6. Kako se sproščaš? Katera oblika sprostitve ti je najljubša?

Sara: Najbolj se sprostim v družbi svojih najbližjih prijateljev, svoje družine. Rada se zabavam in smejim. Nabiram čim več energije za vse treninge. Seveda sta spanje in počivanje moja največja sprostitev.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri