Slovenke, ki so osvojile olimpijsko medaljo

Slovenke, ki so osvojile olimpijsko medaljo (foto: Arhiv revije Lisa) Arhiv revije Lisa
28. 4. 2012

Pogledali smo, katere Slovenke so že osvojile olimpijsko medaljo.

Mateja Svet

Ljubljančanka je s 16 leti nastopila na igrah v Sarajevu ter čez štiri leta v Calgaryju (1988) osvojila srebrno kolajno v slalomu.

Zaradi nesoglasij s smučarsko zvezo in osebnih razlogov je pri 22 letih žal veliko prezgodaj zapustila beli cirkus, saj je v resnici njen čas šele prihajal. Končala je študij delovne terapije na visoki šoli za zdravstvo in dela v centu za rehabilitacijo. Ima 14-letno hčerko Taro.

Alenka Cuderman

Prvo žensko in edino zlato medaljo je osvojila Gorenjka iz Preddvora. Nekoč izjemna rokometašica je kot članica jugoslovanske reprezentance osvojila zlato medaljo na OI v Los Angelesu leta 1984. Danes je 52-letna Alenka uspešna bančnica (Adria bank) ter živi in dela na Dunaju.

Alenka Dovžan

Alenka je v Lillehammerju leta 1994 dopolnila 18 let in nekaj dni pozneje pripravila svojevrstno senzacijo, saj je osvojila bronasto kolajno v super kombinaciji.

Danes Mojstrančanka z nekdanjim hokejistom Edvinom Karahodžičem vodi priljubljeno restavracijo na Jesenicah – Ejga. Imata tudi dva krasna otroka, šestletnega Luko in triletno Niko.

Polona Dornik

Trboveljčanka je najboljša slovenska košarkarica vseh časov. Z jugoslovansko reprezentanco je nastopila na dvojih olimpijskih igrah.

V Los Angelesu leta 1984 so bile košarkarice šeste, leta 1988 v Seulu pa so bile poražene šele v finalu (ZDA) in se veselile srebrnega odličja. Polona je bila med najboljšimi igralkami v Evropi, če ne morda celo najboljša.

Stojna Vangelovska

Makedonska košarkarica, ki je velik del kariere organizirala igro pri ljubljanski Ježici, je prav tako nastopila na igrah v Seulu (1988 in nato v Los Angelesu) in osvojila srebrno kolajno. Uvrščajo jo praktično na vse sezname Slovenk, dobitnic olimpijskih medalj.

Katja Koren

Katja je prav tako z 18 leti osvojila slalomsko bronasto olimpijsko medaljo v Lillehammerju. Katja je s številko 33 pripravila presenečenje in povedla po prvem teku. V drugem teku je takrat mariborska srednješolka zdržala pritisk in osvojila bronasto odličje. Danes je Katja zaposlena na Pošti Slovenije, ukvarja pa se tudi s politiko, saj je kandidirala za mesto evropske poslanke.

Brigita Bukovec

Ljubljančanka je s prefinjeno in izjemno tehniko teka čez ovire odlično konkurirala fizično močnejšim tekmicam in na OI v Atlanti (1996) osvojila srebrno kolajno na teku na sto metrov čez ovire. Prikupna Brigita danes vodi svojo atletsko šolo ter se ukvarja z možem in sinovoma.

Jolanda Čeplak Batagelj

Velenjčanka je na igrah v Atenah leta 2004 po silovitem finišu osvojila bronasto odličje na 800 metrov. Popularna Joli, ki je že nekaj let v atletskem pokoju, je še vedno lastnica dvoranskega svetovnega rekorda na 800 metrov, ki ga je dosegla na evropskem prvenstvu na Dunaju (2002), v epskem boju s Stephanie Graf.

Urška Žolnir

Judoistka s celjskega je leta 2004 na OI v Atenah presenetila širšo slovensko javnost, no, poznavalcev pa nikakor ne, saj je že desetletje med najboljšimi judoistkami na svetu, v kategoriji do 63 kg. Tudi letos je v Londonu ponovno kandidatka za kakšno svetleče odličje.

Lucija Polavder

Lucija je v Pekingu leta 2008 osvojila bron v judu, v kategoriji nad 78 kilogramov. Trenira v istem klubu kot Urška Žolnir – Sankaku iz Celja –, in sicer pod vodstvom Marjana Fabjana. Tudi Lucija bo letos v Londonu zelo nevarna za osvojitev kakšne medalje.

Sara Isaković

Sara je dosegla to, kar je poskušalo veliko rodov slovenskih plavalcev, a ni uspelo nikomur, tudi Borutu Petriču ne. Na olimpijskih igrah v Pekingu (2008) je diplomantka slovite univerze Berkeley osvojila srebrno odličje na 200 metrov prosto. Letos se bo Blejka v Londonu ponovno spogledovala s svojimi sanjami. Pravi, da v njih vidi le zlato barvo.

Petra Majdič

Nepozabna tekma sprinta v smučarskih tekih se je odvila na olimpijskih igrah v Vancouvru leta 2010. Poškodovana Petra je zdržala in osvojila bronasto odličje ter postala športna herojka Slovenije. Bližnje srečanje s smreko na ogrevanju ji je verjetno preprečilo osvojitev zlate kolajne, saj je pred tekmo veljala za prvo favoritinjo.

Tina Maze

Lepa, talentirana in posebna Korošica je z osvojitvijo dveh srebrnih medalj (superveleslalom in veleslalom) v Vancouvru (2010) dokončno dokazala svoj nesporni talent. Če bo letošnjo formo znala obdržati do Sočija (2014), bo kandidatka vsaj še za kakšno medaljo.

Iz revije Lisa