100 let – 100 medalj - sprehodite se po razstavi v Tivoliju

100 let – 100 medalj - sprehodite se po razstavi v Tivoliju (foto: DDD) DDD
5. 1. 2021

100 let - 100 medalj je naslov fotografski razstavi Plavalne zveze Slovenije v ljubljanskem Tivoliju na Jakopičevem sprehajališču. Razstava bo na ogled do 15. februarja 2021.

Kot že naslov razstave pove so slovenski plavalci v prvih 100 letih od ustanovitve plavalne zveze Slovenije osvojili 100 medalj na velikih tekmovanjih kot so olimpijske igre in svetovna in evropska prvenstva v 50- ali 25-metrskih bazenih.

DDD
Nada Lampret, prva Slovenka, ki se je udeležila velikega tekmovanja, Evropskega prvenstva v Parizu, leta 1931

Za največji uspeh velja srebrna olimpijska medalja Sare Isaković v Pekingu 2008 na 200 prosto.

DDD

Največ medalj, kar 33, pa je zbral Peter Mankoč. Slovenski plavalci pa so v evropskem in svetovnem vrhu praktično na vsakem velikem tekmovanju. V Jugoslaviji sta bila neverjetna brata Darjan in Borut Petrič.

DDD

Slovenija je država, ki se ponaša z enim največjih deležev plavalcev na svetu. Plavalna zveza Slovenije pa ima pomembno vlogo tudi pri drugih organiziranih programih rekreativnih dejavnosti v vodi od rojstva do pozne starosti.

DDD

Spomine na svoje največje uspehe in dosežke so plavalci strnili tudi v športnem dokumentarnem filmu z naslovom 100 let – 100 medalj, katerega je posnela nacionalna televizija.

Preberite še: Smučar prostega sloga Filip Flisar končal kariero: čas je za družino in hčerkico!