5 športov (poleg joge), ki vas duhovno prerodijo

5 športov (poleg joge), ki vas duhovno prerodijo (foto: Shutterstock) Shutterstock
27. 11. 2017 Promocijsko sporočilo

Zakaj se ljudje ukvarjamo s športom? Razlogov je mnogo, en od njih pa je tudi ta, da si želimo duhovnega blagostanja.

Na prvi pogled je težko vleči vzporednice med različnimi športi in duhovnostjo. Nogomet, pri katerem se 12 moških podi za žogo, roko na srce, ne izgleda prav nič duhovno. Vendar je dejansko mogoče trditi, odvisno tudi od posameznikove opredelitve duhovnosti, da je ravno želja po izkušnji duhovnega blagostanja, eden izmed razlogov, zakaj se ljudje s športom sploh ukvarjamo.

Po mnenju psihologa Mihaelya Csikszentmihalyija je šport pomemben, ker je to eden izmed najbolj dostopnih načinov, s pomočjo katerega ustvarimo stanje „toka“. To je stanje, v katerem je naša pozornost v celoti vključena v dejavnost, in naša zavest o okolici in tudi o sebi, izgine. "Pretok" nam omogoča, da prevzamemo nadzor nad lastno zavestjo in stopimo izven "psihične entropije", ki je naše običajno stanje, kadar skrbi, želje in druge vrste kaotičnih misli preplavljajo našo glavo. Šport nam pomaga izkusiti notranji mir in nam da občutek, da smo bolj energični in živi kot običajno.


Naj vam predstavimo nekaj športov, ki poleg fizičnega napredka zagotavljajo notranji mir, prisotnost v trenutku in duhovni aspekt.

Plavanje v morjih, jezerih in rekah

Plavanje in prosto potapljanje sta najpreprostejša in najcenejša načina, kako resnično doživeti morje, jezera ali reke. Eden izmed razlogov, zakaj ta šport ni tako privlačen (kot je na primer supanje), je, da se zdi plavanje mnogim ljudem dolgočasno. Približno tako dolgočasno kot meditacija. Monotono in ponavljajoče gibanje, ki ga večina nikoli ne osvoji pravilno, je zelo podobno praksi zena. Dolgotrajna in popolna izključitev čutnih dražljajev in breztežnost, ki jo dosežemo pri daljšem plavanju v morju, prinašajo duševno stanje, podobno globokemu meditiranju. Stari plavalec je nekoč rekel, da je to stanje enako, kot bi se pogovarjal z Bogom.

Prosto plezanje

Plezanje od nas, tako kot joga ali plavanje, zahteva, da smo popolnoma osredotočeni na dihanje in gibanje. Plezanje je bolj miselni kot telesni šport, kjer nas mali čutni trenutki – vonj krede na rokah, zvok karabina – držijo v prisotnosti in sedanjosti.

Borilne veščine

V sodobnem času, ko se včasih počutimo rahlo izgubljeni v hitrem tempu življenja in borbi za obstanek, nam lahko reden trening borilne veščine pomeni oporni steber in motivacijo za vsakdanje izzive. In tako postanejo borilne veščine idealen ventil tako za fizično kot tudi duhovno prakso za vsakega izmed nas. Večina borilnih veščin ima dolgo zgodovino, naj gre za antični boks in vrestling, ki so ju prakticirali stari Grki na olimpijskih igrah, azijski tai chi chuan, ki so ga poznali Taoisti že 300 let pred Kristusovim rojstvom ali za brazilsko capoeiro iz 16. stoletja in nenazadnje teakwondo in judo.

Surfanje na valovih

Mnogo ljudi, ki so kdajkoli stopili na surfersko desko, trdi, da so to najlepši občutki, ki so jih kdaj doživeli. Pravijo, da te ta šport v trenutku zasvoji, najbrž tudi zato, ker ima mnogo elementov duhovnega in spiritualnega. Ko so pred kratkim v intervjuju spraševali ljudi, za katere je deskanje del življenja, kako se počutijo, ko stojijo na deski sredi morja, so dobili zelo podobne odgovore:

“Deskanje na valovih je kot “perfektna nevihta”. Istočasen pojav dogodkov, ki ti dajo priložnost, da postaneš “Eno z Naravo,” medtem ko doživljaš magični občutek letenja, ki smo ga imeli že kot otroci. Popolna zadovoljitev na vseh nivojih.

„Eckharte Tolle je zapisal, da če bi ljudje živeli za trenutek in bi bili prisotni ZDAJ, ne bi bilo nobene bolečine in trpljenja. Ko si na valu, čas neha obstajati in znajdeš se v intenzivni kombinaciji evforije, miru, prisotnosti in navdušenja. In to je stanje, po katerem hrepeniš vsakič znova."

Joga

Učinkovita tehnika, s katero ne pridobivamo zgolj na moči in vitalnosti telesa, temveč poskrbimo tudi za umiritev uma in prožnost svojega duha, je joga. Jogo v zahodni družbi poznamo predvsem kot sistem razteznih in sprostitvenih vaj. V svoji osnovi pa je veliko več kot to; je način življenja, ki poleg izvajanja številnih asan vključuje tudi tehnike čiščenja telesa, prehrano, pravilen odnos do sebe in drugih, pozornost, vzdržnost in meditacijo.

Različne oblike joge, različne funkcionalne vadbe, pilates in aerobiko lahko zdaj povsem BREZPLAČNO trenirate kar doma. Vrata je namreč odprla slovenska spletna telovadnica Varuh zdravja.

V spletni telovadnici Varuh zdravja najdete izjemno velik nabor različnih aktivnosti in vadb. Ob vpisu v spletno telovadnico zgolj izberete cilj, ki ga želite doseči, ekipa strokovnjakov pa vam bo glede na vaše želje pripravila predlog vadb, s pomočjo katerih boste lažje in hitreje dosegli svoje zastavljene cilje.

Izbirate lahko med petimi cilji:

  • zdravo hujšanje
  • fit in izoblikovano telo
  • gibljivost in mobilnost telesa
  • sprostitev za dušo in telo
  • zdravje in dobro počutje

Spletna telovadnica Varuh zdravja povsem BREZPLAČNO za vse!