7 koristi, ki jih imajo otroci od ekipnih športov

7 koristi, ki jih imajo otroci od ekipnih športov (foto: Profimedia) Profimedia
19. 7. 2017

Bistvo skupinskih športov ni le ohranjanje fizične pripravljenosti in skrb za splošno zdravje. Otroke naučijo tudi marsikaterih vrednot in spretnosti, ki jih bodo v življenju potrebovali.

  • Fizična aktivnost

Začnimo na začetku. Redno gibanje je odlična priložnost, da otroku zagotovite zdravo življenje in preprečite debelost. Med vadbo otroci pokurijo kalorije, spodbudijo imunski sistem in okrepijo mišice ter kosti, osvojijo tudi nekaj dobrih navad.  

  • V ekipi ni prostora za »JAZ«

Namen skupinske povezanosti niso le prijateljske vezi, ki lahko ostanejo še dolgo potem, ko otrok zapusti igrišče, ampak tudi sodelovanje. Spoznanje, da se morajo vsi potruditi in si med seboj pomagati, da bi dosegli skupni cilj, otroke nauči empatije ter jim daje občutek pripadnosti. Ekipo sestavljajo otroci iz različnih krajev in samoumevno je, da sprejmejo drugačne od sebe, tudi če se z vsemi ne bodo razumeli najbolje.

  • Spoštovanje postane samoumevno

Ne traja dolgo, da se ekipa nauči, kako nujno je, da poslušajo trenerja in soigralce ter kar je še bolj pomembno, kako jih spoštovati. Biti del ekipe pomeni, da si vsi igralci, od tistih, ki igrajo na vsaki tekmi, do teh, ki imajo manj izkušenj, zaslužijo spoštovanje na in izven igrišča.

  • Časovno usklajevanje

Usklajevanje treningov, domačih nalog, učenja in družinskega časa postane nujno, še posebej, ko otroci počasi odrastejo. Študenti se imajo možnost naučiti, kako najti zdravo ravnovesje med različnimi področji v njihovem življenju. Kako priti na tekme pravočasno, najti čas za priprave na izpit in počitek.

  • Dobre ocene v šoli in na igrišču

Še posebej za otroke, ki se težje učijo, lahko ekipni športi osvetlijo slab dan v šoli. Na inštitutu Aspen so v projektu z naslovom Project Play ugotovili, da imajo fizično aktivni otroci več kot 40 odstotkov boljše rezultate na testih kot tisti, ki se s športom ne ukvarjajo. Soigralci in trenerji nudijo ključno podporo vsem v ekipi, saj pomagajo zgraditi samozavest, ki se izgubi, če se otrok izven igrišča odreže slabše. To je spodbuda za vse, ki jim gre v šoli ne gre dobro, da se bolj potrudijo, saj bodo namesto za popravljanje testa čas lahko porabili na igrišču in posledično bolje igrali na tekmi.

  • Lajšanje stresa

Šport je dobro zdravilo proti stresu. Tam se sprostite in svoje frustracije izlijete z zabijanjem golov ter premagovanjem nasprotnika. Mentorji, trenerji in starejši soigralci dajejo otrokom tudi možnost, da jim izpovejo skrbi, ki so se jim nakopičile čez dan. Včasih se je lažje zaupati drugemu vzorniku.

  • Zmaga ni vse

Življenje ni vedno pravično, prav tako ne sodnik in igralci nasprotne ekipe. Športniki so se prisiljeni naučiti, kako se spopasti z razočaranjem, kar jih okrepi in jim pomaga tudi v starejših letih. Ekipa ne bo zmagala na vsaki tekmi, iz poraza pa se lahko naučijo vztrajnosti in tega, da ne smejo obupati.

 Preberite tudi: 

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri