7 nenavadnih stvari, ki so v športu prepovedane

7 nenavadnih stvari, ki so v športu prepovedane (foto: Profimedia) Profimedia
3. 11. 2014

Mala pravila velikega sveta športnih zvezdnikov.

1. Nič tvitanja med delovnim časom

Neuradno se večina športnega sveta čudi, da imajo v NBA ligi takšno prepoved, ki je tudi strogo sankcionirana. Uradno pa je bilo to pravilo uvedeno zato, da na splet pred velikimi igrami ne bi uhajale informacije in fotografije treningov, strategij in drugi ključni podatki.

2. Adderall

Adderall je zdravilo, ki sodi med psihostimulanse in vsebuje učinkovine za obnavljanje celic centralnega živčnega sistema. Pri nas so tovrstna zdravila redka, v Ameriki pa jih že na veliko predpisujejo hiperaktivnim otrokom z motnjami pomanjkanja pozornosti (ADHD). Z veseljem jih zobajo tudi študentje, saj je Adderall spodbujevalec kognitivnih funkcij in zato pomaga pri dolgotrajnejši zbranosti in učenju. Rekreativno se uporablja celo kot afrodiziak, pa čeprav ima precej neprijetnih stranskih učinkov.

V ligi NFL je Adderall prepovedan. Igralcem, ki so jim to zdravilo odkrili v krvi, so celo prepovedali igranje v vseh igrah sezone. Igralec moštva Seattle Seahawks Richard Sherman pa je ob tem vseeno prepričan, da večina igralcev kljub temu jemlje Adderall, saj so dolge ure treningov, učenja in fitnesiranja preprosto preveč, da bi to igralci lahko opravljali brez "dodatne pomoči".

3.  Športni dres ne sme biti zatlačen v hlače

Igralci v profesionalni hokejski ligi NHL resda v polnem dresu ne hodijo na poslovne sestanke, kjer bi veljala bolj stroga pravila oblačenja, a vseeno se zdi malce smešno, da imajo kar uradno prepoved tlačenja dresa v hlače

Prepoved je na nek način sicer razumljiva: hokejisti imajo na hrbtu namreč opornik za križni predel, če si zatlačijo dres v hlače, pa vse skupaj prekrije številko na njihovem dresu. Liga zato vztraja, da mora številka na dresu biti vidna ves čas.

4. Salutiranje v NFL

Svoj čas je bilo salutiranje eno najbolj pogostih gest ob proslavljanju 'touchdowna' v igrah lige NFL. Danes si igralec lahko za to pridela resno kazen - ampak samo, če salutira igralcu nasprotne ekipe. Igralci lahko namreč še vedno patriotsko salutirajo, le da morajo biti ob tem obrnjeni proti gledalcem. Zakaj? Ker ... razlogi.

5. Vuvuzele

Ste leta 2010 med svetovnim prvenstvom v nogometu v Južni Afriki, na daljincu večkrat stisnili tipko MUTE, da ste svojim slušnim receptorjem prihranili neznosen hrup vuvuzel ob vsakem golu?

FIFA je ta trobila uradno prepovedala in tako občutno znižala zvočno onesnaževanje med velikimi tekmami. Pa se vam zdi, da je bilo resnično potrebno?

6. Slačenje dresa ob proslavljanju zadetka

Dekleta so se bržda razburila, ko je FIFA prepovedala slačenje dresa med evforičnim norenjem ob uspešnih strelih na gol. Razlogi so jasni: sponzorji so besneli, ko je dragoceni zvezdniški nogometaš zadel gol, vse kamere so se obrnile nanj, ta pa je slekel dres z vsemi sponzorskimi logotipi in namesto reklamnih značk pokazal svoje bradavičke.

Torej - nič več tega:

7. Logotip v pričeski

Se spomnite, ko je imel NBA igralec Iman Shumpert iz moštva New York Knicks na zadnji strani glave v pričesko zabrit Adidasov logotip? No, sedaj ima samo še trikotnik gole kože, saj je moral logotip odstraniti. NBA namreč prepoveduje, da bi se sponzorski logotipi prikazovali kjerkoli drugje, kot na supergah.

In potem dobimo tole: