Michael Schumacher: Kje je najboljši dirkač Formule 1 danes?

Michael Schumacher: Kje je najboljši dirkač Formule 1 danes? (foto: Pixabay) Pixabay
29. 9. 2021

Michael Schumacher je nedvomno ime, ki ga pozna vsak ljubitelj avtošporta. Proglašen je bil za najboljšega dirkača v zgodovini Formule 1. Pred slabimi 8 leti pa je Schumacher imel nesrečo med smučanjem, ki je bila skoraj usodna. Njegova družina se je takrat zavila v molk, Michaela pa so lahko obiskali samo redki. Pred kratkim pa so svojci vseeno spregovorili o Schumacherjevem stanju.

V septembru je izšel Netflixov dokumentarni film z naslovom Schumacher. V njem je opisana celotna pot Michaelove kariere; kako in kdaj je začel z dirkanjem, kateri so bili njegovi največji uspehi ter tudi, kakšen je bil v zasebnem življenju. V filmu med drugim govorijo tudi Michaelova žena Corinna ter njuna otroka. 

Michael Scumacher se je decembra leta 2013 hudo poškodoval med smučanjem v Franciji. Z glavo je udaril v skalo, zaradi česar je utrpel možganske poškodbe. Odpeljan je bil v bolnišnico, junija naslednje leto pa se je zbudil iz kome in šel v domačo oskrbo.

Vse odkar se je Michael vrnil domov, se je njegova družina zavila v molk in nihče ni komentiral Schumacherjevega stanja. Tudi na obisk so lahko prišli samo redki izbranci, ki so dirkaču bili zelo blizu. Pojavilo se je veliko ugibanj o tem, kaj se z Michaelom dogaja danes, ali je sploh pri zavesti ter kako napreduje. Svojci komentarjev za javnost niso dajali.

V novem filmu pa Corinna spregovori tudi o Michaelu danes.

"Michael je tukaj. Je drugačen, ampak je tukaj. Mislim, da nam to daje moč," začne pripovedovati. Prav tako pa gledalcem zaupa, da se celotna družina trudi, da bi se mož počutil čim boljše.

"Živimo skupaj. Michael ima redne terapije. Delamo vse, kar je v naši moči, da se počuti dobro in da mu je čim bolj udobno. In da začuti našo povezanost. Ne glede na vse, bomo vedno naredili vse, kar lahko. Trudimo se nadaljevati s svojimi življenji tako, kot bi bilo Michaelu všeč in mu je še vedno."

O očetovem stanju spregovori tudi Schumacherjev sin, Mick. "Mislim, da bi se z očetom danes lahko razumela drugače. Predvsem zato, ker govoriva podoben jezik; jezik motošporta. Imela bi veliko tem, o katerih bi se lahko pogovarjala. Vse bi dal, da bi lahko z njim govoril o tem." 

Iz izjav gre torej sklepati, da Schumacher zaenkrat še ne more govoriti, a družina ohranja upanje, da se bo njegovo stanje počasi, a zagotovo izboljšalo. Vsi se strinjajo, da je Michael močen in, da bo premagal vse ovire, ki ga čakajo na poti.

Že v začetku filma družina omeni, da Michael nikoli ni pretirano maral slave in blišča, zato so se tudi odločili, da o njegovem stanju in okrevanju ne bodo javno govorili.

"Sam je vedno govoril "zasebno je zasebno". Izjemno pomembno nam je, da lahko naprej uživa svoje privatno življenje. Michael je vedno ščitil nas in zdaj mi ščitimo njega", je zaključila Corinna.