V Kostariko s šolo surfanja Pura Vida!

16. 3. 2012

Prijazni ljudje, navdušujoča pokrajina, dih jemajoči razgledi, neskončne peščene plaže in popolni valovi ... Šolo surfanja na valovih Pura Vida v Dominicalu na Kostariki odlikuje tako idilično okolje, odlični pogoji za surfanje in profesionalna ekipa, ki deluje pod okriljem glavnega inštruktorja Ronyja Obando, 5-kratnega državnega prvaka Kostarike.

Kostarika ... Dobrodošli v raju!

Prijazni ljudje, pristen »pura vida« življenjski stil, čudovit tropski deževni gozd, navdušujoča pokrajina, dih jemajoči razgledi, neskončne peščene plaže, osupljivi sončni zahodi in popolni valovi... To je Kostarika, dobrodošli v raju! Pura Vida!

Kostarika (Costa Rica - v španščini pomeni »bogata obala«) je majhna očarljiva država v Srednji Ameriki, ki na severu meji na Nikaragvo, na jugu na Panamo, na zahodu jo obdaja Pacifiški ocean, na vzhodu pa Karibsko morje. Država leži blizu ekvatorja in se nahaja v tropskem podnebnem pasu.

Kostarika slovi po svojem prizadevanju za ohranjanje narave in živalskega sveta, visoki stopnji ekološke ozaveščenosti in najbolj razvitem eko turizmu na svetu.

Ponaša se z izredno bogatim in raznovrstnim rastlinstvom ter živalstvom, velikim številom zaščitenih nacionalnih parkov in neverjetno raznoliko pokrajino.

Costa Rica

Tako lahko raziskujete deževni gozd, obiščete še delujoči vulkan in surfate v oceanu - vse le v nekaj dneh. Država ponuja nešteto možnosti za aktivne počitnice; od trekinga, opazovanja in raziskovanja divjine, adrenalinskega spuščanja po jeklenih žicah visoko nad deževnim gozdom (»Flying fox«), do uživanja v naravnih vročih vrelcih, sproščanja na plaži, ter wave in tudi wind surfanja.

Kostarika, ki velja za najbolj varno izmed Srednjeameriških držav, je dežela prijaznih, spročenih in nasmejanih ljudi, ki uživajo življenje in ga znajo ceniti kot takega.

Za Kostaričane je najbolj prepoznavna in značilna fraza »Pura Vida«, ki izraža njihov način življenja in pomeni »življenje je dobro«. Ljudje frazo pogosto uporabljajo namesto pozdrava, slovesa, če jih kdo vpraša kako so, da izrazijo svoje zadovoljstvo ali celo namesto 'hvala' in 'z veseljem'.

Našle so svoje sanje ... Surfanje!

Tina, Nina & Miša so prijateljice že od prvih otroških korakov, ki so skupaj spoznavale osnove baleta, kasneje pa še s tremi prijateljicami kot plesna skupina Tačke osvajale številne odre in tekmovanja svetovnega ranga v jazz baletu, discu in hip-hopu.

Ko so s plesom doživele že skoraj vse in prepotovale dobršen del sveta, pa so povsem nepričakovano spoznale nekaj novega, nekaj kar jih je pritegnilo tako zelo ... kot ljubezen do plesa.

"Po enomesečnem intenzivnem tripu po Srednji Ameriki smo se skoraj po naključju znašle v majhni vasici z »ubijalskimi« valovi, kamor naj bi zahajali samo profi surfarji s celega sveta ter bolj ali manj naključni turisti, ki večinoma želijo izkusiti pravo Kostariko in njen pristen utrip."

Naslednji dan so začele surfati ... In po čistem naključju spoznale Ronyja - bivšega pro surferja in 5-kratnega državnega prvaka Kostarike.

"Začeli smo na okoliških plažah z manjšimi valovi in nadaljevali na vse večjih in zahtevnejših. Takoj se je med nami vzpostavila čisto posebna energija. Iz dneva v dan smo napredovale neverjetno hitro. In iz dneva v dan smo bile bolj odvisne… Odvisne od oceana, od adrenalina, od neverjetno dobrega občutka, ki te preplavi, ko ujameš val, ko ga posurfaš, ko z deske opazuješ deževni gozd, sončni zahod."

"Ko po srfanju prideš iz vode in občutiš nepopisno vznemirjenje in mir hkrati, ko se počutiš kot da je ves svet tvoj. Ko veš da si točno tam kjer moraš biti, ko res občutiš, da si živ, da živiš, da veš kaj hočeš in si hvaležen za vsako sekundo, ki jo doživiš. Neverjetena pomirjenost in zadovoljstvo."

In takrat jih je prešinilo ...


Kostarika, Dominical, surf šola!

To je bilo to!

Daleč stran od prehitrega in površnega življenja, materializma, stresa in vsakodnevnega prizadevanja za uspehom, ugledom in denarjem.

Costa Rica

"Tukaj smo našle svoj raj, same sebe in svoje sanje... našle smo pravo, dobro in čisto življenje. Nekaj kar navsezadnje želimo deliti tudi z drugimi ljudmi. Pura Vida!"

Vas je zamikalo surfanje v Dominicalu, majhni idilični vasici ob Pacifiškem oceanu na Kostariki?