Najlepši kraji za potapljanje: Sanganeb, Sudan

Najlepši kraji za potapljanje: Sanganeb, Sudan (foto: Andrej Voje) Andrej Voje
20. 7. 2013

Visoko nad koralnim grebenom in čermi se dviguje svetilnik, s katerega je čudovit pogled v daljavo, globoko pod vodno gladino pa se potapljač znajde v prekrasnem okolju mehkih koral in gorgonij.

Nepregledne jate majhnih oranžnih koralnic v plitvinah krasijo ikebane mehkih in trdih koral. Klovnčki plašno oprezajo v zavetju anemon, pozorno oko potapljača pa pogosto opazi tudi glavače.

Med bodicami bodičaste zvezde se skrivajo plašne kozice, živopisne školjke tridakne, pritrjene na koralne grebene, pa ljubosumno skrijejo svoje čare, če se jim preveč približaš. Nasprotno pa jate barakud, šnjurov, velikookih ostrižev, ustnjač in drugih rib potapljaču dovolijo, da jim pride povsem blizu.

Ribe so tu precej manj plašne, saj je potapljačev na tem območju manj kot v severnem Rdečem morju. In le redkokje drugje je toliko oči uprtih v potapljača kot tu!

Tudi srečanja z morskimi psi so precej pogosta. Največkrat so to sivi in beli grebenski morski psi, včasih pa tudi kladvenice. Morski psi so zelo radovedni, a jih svetloba bliskavic vedno znova prestraši, da odplavajo v modrino, naredijo krog in se znova vrnejo. Svoj teritorij namreč ljubosumno varujejo pred vsiljivci.

Predvsem zaradi adrenalina ob srečanju z morskimi psi je potapljanje primerno za izkušene in umirjene potapljače.

Kako tja: letalska karta do Port Sudana


View Potapljaški raji in a larger map

Sanganeb, Sudan

Foto: Andrej Voje