Najlepši kraji za potapljanje: Sipadan, Malezija

21. 7. 2013

Sipadan je otoček na vrhu koralnega stebra, ki se dviga iz globine več kot 600 metrov. Čudoviti koralni grebeni in jate rib navdušijo vsakega potapljača, še bolj pa želve, ki jih je med potapljanjem možno srečati pogosteje kot kjerkoli drugje.

Želve namreč na tem otoku v pesek odlagajo jajca in tako marsikatera predre jajčno lupino prav na peščeni obali Sipadana. Žal pa se življenje mnogih med njimi na tem otoku tudi konča.

Sipadan namreč pod vod­no gladino skriva še nekaj, po čemer je pravzaprav zaslovel. 18 metrov pod vodno gladino je vhod v votlino, ki je bila dolgo neraziskana, vedelo pa se je, da je tu neobičajno veliko želvjih oklepov in skeletov. Krožili sta dve zgodbi.

Po prvi so želve sem namenoma hodile umirat, po drugi pa so se verjetno izgubile, ko so zašle pregloboko v votlino in niso našle več poti ven.

Skrivnost votline je pritegnila tudi znanega oceanografa Jacquesa Cousteauja, ki jo je s svojo ekipo temeljito raziskal in potrdil, da je bolj verjetna druga razlaga. Poleg tega je bil nad tukajšnjimi koralnimi grebeni tako navdušen, da je po nekaj potopih menda dejal: »Tako lepe kraje, kot je Sipadan, sem že videl, vendar pred 45 leti. Zdaj sem zopet odkril tako nedotaknjen podvodni svet.«

Kako tja: letalska karta do Kota Kinabalu na Borneu


View Potapljaški raji in a larger map

Sipadan, Malezija

Foto: Andrej Voje

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri