Najtežja preizkušnja Ivice Kostelića

Najtežja preizkušnja Ivice Kostelića (foto: Facebook Ivica Kostelić) Facebook Ivica Kostelić
12. 12. 2017

Ko sta hrvaški smučar Ivica Kostelić in slovenski ekstremni športnik ter biatlonski trener Miha Podgornik aprila 2017 odšla na avanturo po prostranostih Grenlandije, nista povsem vedela, v kakšne ekstremne razmere se podajata.

Dokumentarni film Proti horizontu, ki govori o prečenju Grenlandije na smučeh - 580km v 18 dneh, si boste lahko ogledali 30. decembra ob 20.00 v sklopu filmskega festivala BOFF v Bovcu. Po filmu sledi pogovor z Ivico Kostelićem in Miho Podgornikom. 

Kostelić in Podgornik sta letošnjo pomlad postala prva smučarja, ki sta peš in na smučeh prečkala Grenlandijo. Da vas malce spomnimo na njuno dogodivščino:

  • 18 dni, 582 kilometrov, od zahoda do vzhoda Grenlandije.
  • Opravila sta povprečno 36 kilometrov na dan, v najdaljšem dnevu 80 kilometrov.
  • Višinska razlika: Od 0 metrov sta se dvignila tudi do 2500 metrov nad morjem.
  • Temperature pa so se gibale pod minus 30 stopinj Celzija, ob tem je pihal še veter s hitrostjo do 120 kilometrov na uro.

foto: Facebook Ivica Kostelić

Za Večernji list je Kostelič dejal, da je bila to ena izmed njegovih najtežjih preizkušenj v življenju: "Tega ne bi želel ponoviti. Tega ne privoščim niti najhujšemu sovražniku... "

Cilj sta v ekstremno zahtevnih razmerah vendar dosegla - z ozeblinami na prstih, obrazu, nogah... Po vrnitvi sta oba potrebovala zdravniško oskrbo. Je bilo vredno? To vam bosta oba akterja zaupala 30. decembra na festivalu BOFF, kjer boste lahko iz prvih rok izvedeli, kaj se jima je v tej nori avanturi pletlo po glavi.