Oprema za najnevarnejše zimske športne podvige

Oprema za najnevarnejše zimske športne podvige (foto: Shutterstock, Joseph Shin) Shutterstock, Joseph Shin
11. 1. 2013

Za boj z ekstremnim mrazom ne potrebujete le puhovke, za katero je moralo živ­ljenje dati 20 puranov.

Človeško telo zdrži marsikaj, toda ekstremen mraz ni med njimi. In kadar vaša telesna temperatura zdrsne pod 35 ali 34 stopinj Celzija, začutite podhlajenost, potem amnezijo in pod 30 padete v nezavest. Če gre temperatura še niže, pride starka s koso in usoda vaša je bridka smrt.

Predstavljamo orodja, ki jih boste potrebovali za najnevarnejše vragolije v snegu in ledu. Poleg zaščitnih očal, katerih leče so iz osmih plasti, kar prepreči snežno slepoto in rosenje, ter cepina, s katerim boste razbijal po snegu in ledu seveda.

1. Škornji

Podjetje Ride je izdelalo čevlje ful SPDL, ki so sicer namenjeni bordanju, saj so izdatneje oblazinjeni, a to naj vas ne ustavi. Odlični so namreč tudi za pohajkovanje po globokem snegu, kadar vas pot zanese proč od urejenih poti.

Škornji Ride SPDL

2. Dereze

Za zahtevnejše zimske terene potrebujete nekaj z zobmi. Atlasove dereze aspect so ravno pravšnje, saj zaradi oblike in hakeljcev na spodnji strani zagotavljajo dober oprijem na strmejših pobočjih, vzmeti pa poskrbijo, da je vaš čevelj tesno pripet nanje in vam ne uhaja.

Atlas dereze

3. Rokavice

Prsti na nogah in rokah v mrazu najprej pozebejo, dovolj je že nekaj minut na mrazu pod ničlo, da začutite, da se z njimi dogaja nekaj hecnega.

Rokavice legend podjetja Black Diamond imajo vložek iz nepremočljivega materiala, zunanjost iz kozjega usnja in všitke, ki varujejo dlani in prste pred mrazom tudi do 15 pod ničlo.

Black Diamond rokavice

Vir: playboy.si, foto: Shutterstock, Joseph Shin