Slovenska alpinista prva osvojila 3 vrhove Aljaske

Slovenska alpinista prva osvojila 3 vrhove Aljaske (foto: Janez Svoljšak in Miha Zupin) Janez Svoljšak in Miha Zupin
16. 5. 2019

Gorenjska alpinista Janez Svoljšak in Miha Zupin sta v odmaknjenih gorah nad ledenikom Revelation na Aljaski preplezala pet kompleksnih prvenstvenih smeri v skupni dolžini 4250 metrov, na tri od teh sta stopila prva na svetu. 

Odpravo so zaznamovali močan veter in veliko napihanega snega ter osamljenost, neraziskanost in prvinskost, kar daje pečat današnjemu vrhunskemu alpinizmu.

aljaska

Člana Alpinističnega odseka PD Kranj sta od sredine marca do sredine aprila preživela v osamljenih gorah nad ledenikom Revelation na Aljaski. "Največji pečat plezanju nad ledenikom Revelation daje odmaknjenost od civilizacije, kar pomeni, da je vsa komunikacija omejena na sporočila prek satelitskega telefona, prihod in odhod v bazni tabor pa sta odvisna od lepega vremena", je razmere opisal Janez Svoljšak, vodja odprave Revelation 2019

aljaska

Potem ko jima je vzpon na Piramide Peak onemogočil napihan sneg, sta se alpinista 21. marca usmerila proti bližnjemu neosvojenemu vrhu Four Horsemen East (2600 m); sedemurni vzpon po vzhodnem grebenu so zaznamovali strmo gaženje, kombinirano plezanje, iskanje prehodov in prečenje grebena do vrha v močnem vetru, ki ju je prisilil v gibanje po vseh štirih. Po dnevu v bazi sta opravila dober, z močnimi pršnimi plazovi začinjen poskus v vzhodni steni Golgothe (2724 m), ki jima ga je preprečil s snegom napihan previs, v isti steni pa sta 27. marca preplezala 900-metrsko smer, ki sta jo poimenovala Oče/Father, vrh pa dosegla v šestih urah. Naslednjo 750-metrsko smer Skrivnost/Secret sta si izbrala v zatrepu na začetku ledenika; v odličnih snežno-lednih razmerah s strmim odsekom lednega plezanja in izstopnim skalnim previsom sta po sedmih urah in pol plezanja stopila na 2450 metrov visok vrh, ki sta ga poimenovala Wailing Wall.

aljaska

"Odpravo ocenjujeva kot zelo uspešno, saj sva preplezala pet kompleksnih prvenstvenih smeri, tri od teh na neosvojene vrhove. Skupni imenovalec vseh prvenstvenih vzponov je bil neznan teren iz raztežaja v raztežaj in najina želja, da ne bo preveč napihanega snega, ki nama bo onemogočil vzpon. Slovenska smer pa izstopa po zahtevnem sestopu," je po vrnitvi v Slovenijo črto potegnil 25-letni Škofjeločan Svoljšak. 

"Aljaska te res udari! Ni milostna. Ni prizanesljiva. Trda je! Ali si pripravljen ali ne, je tvoja stvar! Lahko pa je tudi povsem mila in blaga, ampak ne delaj si utvar, da je vedno takšna. Aljaska nama je kljub trdemu začetku, ki je bil preizkušnja moči, vztrajnosti in srca, naklonjena," še dodaja Miha Zupin. 

aljaska

*Avtorja vseh fotografij sta Janez Svoljšak in Miha Zupin.