Svet je moja telovadnica

24. 11. 2005

Zvezdnik filma V globoki modrini Paul Walker skuša tako iz svojega dela kot iz vadbe izluščiti najboljše – in žanje uspehe.

Pogledi žensk, ki ga opazijo, razkrivajo srtamežljivost.

A to ni težava, s katero se soočajo v obraz zardevajoče najstnice, ampak tudi odrasle ženske, za katere tega ne bi nikoli pomislili. Da je zmeda še večja – v Paulovi družbi jih boste spoznali, a njegova navidezna hladnost in nezanimanje jim preprečujeta, da bi do njega tudi pristopile. To sem spoznal takrat, ko sem skupaj s Paulom Walkerjem preživel njegov povprečni dan, poln vadbe. Stala sva na obali in opazovala valove, ko se je v najini bližini nenadoma pojavila čudovita gospodična. Bila je zagorela, oblečena v zapeljiv bikini, in nenadoma je pristopila ter se začela z menoj pogovarjati. Tukaj, na Havajih, je dobila novo službo in, kot je povedala, je bila naveličana druženja samo s sodelavci. Bila je navdušena deskarka in zanimalo jo je, ali tudi midva čakava na “veliki val”.

Prav v trenutku, ko sem začutil neke vrste notranje zadovoljstvo, da poskuša lepotica navezati stik z mano, mi je Paul zašepetal na uho, da je on razlog zanj. Naslednji trenutek pa je storil nekaj zame čisto neverjetnega – slekel si je majico. No, mogoče mu je bilo vroče, saj sva bila vendar na plaži in sonce je peklensko žgalo. Povsem “nedolžna” gesta, zaradi katere pa so se vsi v krogu nekaj metrov s pogledom zapičili v njegovo izklesano telo. Tudi ona!

In zdaj bistveno vprašanje:

Kako si lahko vsak moški izkleše takšno ali vsaj podobno postavo, kot jo ima Paul Walker? Ne moremo vam postreči z odgovorom, saj Paul nima ne prehranskega svetovalca ne osebnega trenerja, ki bi nam lahko zaupal skrivnost njegovega uspeha. A Paul ima zelo uspešno in čisto preprosto vodilo. “Vsak dan se ukvarjam z nekim športom, ” pravi znani igralec, ki je pred kratkim dopolnil 32 pomladi. “Obožujem mešanico športov, kot so košarka, odbojka, rad zajaham svoj srf. Vedno se ukvarjam z enim od športov. ” Kar pa se prehrane tiče, hitro pripomni, da je njegova mama še vedno zelo stroga, kar se tiče prehranskih navad. “Nisem privrženec sladkih jedi! ”

Za film Varsity blue se je Walker pripravljal s klasičnim fitnesom in tako pridobil veliko mišične mase, ki jo je pozneje med popotovanjem po Salvadorju izgubil. “K vragu, ” je dejal Paul, “raje sem takšen, kakršen sem! ” Danes Paul uradno trenira le borilne veščine. Z njimi nenehno nadgrajuje svojo hitrost, prožnost in koordinacijo. Vsako jutro začne z vadbo brazilskega džudžica, kar mu vzame približno dve uri, temu pa sledi vadba tajskega muaj kikboksa. Za tem se poda na vodo, na kateri deska, ribari ali pa skače vanjo z ladje. Če v vsem dnevu še vedno ne najde pravega izziva, se s prijatelji poda na kolesarsko avanturo, najraje pa ima spust po strmini.

Vse to Paula Walkerja silno radosti, zlasti takrat, ko se za njim ozirajo privlačne deskarke v zapeljivih bikinijih. Med snemanjem filma Globoka modrina - govori o štirih prijateljih, ki najdejo zaklad v potopljeni ladijski razbitini - mu je splošna fizična pripravljenost dobro služila, posebno med dolgimi potopi in zadrževanjem diha. A pred tem se je moral naučiti še potapljanja na dih. V nekem prizoru se je moral potopiti kar 18 metrov globoko, oblečen samo v kopalke, filmsko ekipo pa so grela kar sedem milimetrov debel neoprenska oblačila. Da mu je bilo presneto hladno, sploh ni treba omenjati.

Walker je prepričan, da sta

za njegovo bojevito naravo zaslužena predvsem dedek, veteran druge svetovne vojne, in oče, ki se je bojeval v Vietnamu. Otroštvo je preživel na vrtu za hišo, kjer sta ga oba, oče in dedek, učila raznih borilnih veščin. Ko je izbruhnila zalivska vojna, se je Paul želel prijaviti v ameriško vojsko in oditi v Irak. Ko je to zaupal očetu, je ta skoraj izgubil živce in mu zažugal: “Samo eno takšno še, pa ti izprašim zadnjico, te zabijem v zaboj in pošljem v Kanado! ”

Med najinim klepetom se je Walker nenadoma zazrl v morje in s prstom je pokazal v daljavo. “Vidiš? Prihaja veliki val! Ga ne bi poskusila ujeti? ”

Borilne veščine

Paul Walker pri vadbi uporablja različne kombinacije borilnih veščin. Nekaj podobnega lahko storite tudi vi in v svetovnem spletu poiščete najbližji športni center, ki vam lahko ponudi takšno rekreacijo.

Karate Ta vzhodnoazijska disciplina se osredotoča na brce, udarce in blokiranje udarcev z rokami, nogami in dlanmi. Uporabno za: tenis, bejzbol.

Aikido Pri tej japonski samoobrambni ve-ščini se z zvijanjem telesa in tehnikami metanja izkoristi napadalčev gib v svoj prid. Uporabno za: nogomet, golf.

Judo Njegov cilj je razorožitev nasprotnika s čistimi meti in pritiski na določene točke napadalčevega telesa. Uporabno za: rokoborbo, plezanje.

Kung fu Njegovi začetki segajo v leto 1111 pred našim štetjem, temelji pa na obrambni tehniki živali (zmaji, žabe, konji, kače). Uporabno za: deskanje ter smučanje.