Veličina gravitacije: Skok s pečine slapa Kozjak

Veličina gravitacije: Skok s pečine slapa Kozjak (foto: Philip Platzer) Philip Platzer
19. 7. 2012

Kaj imajo skupnega Kolumbijec in devetkratni svetovni prvak Orlando Duque ter Slovenca Jernej Klinar in Aleš Karničnik? Vsi trije gojijo isto strast, to je strast do skakanja s pečin. Strast do premagovanja gravitacije.

Strast do iskanja novih izzivov in strast do iskanja še neosvojenih lokacij. Slap Kozjak, eden izmed najlepših slovenski slapov,nudi prav vse našteto in to je bil razlog, da so se fantje pred dnevi srečali in podali na osvajanje te slovenske naravne lepote.

Skakanje s pečin je nedvomno eden izmed najbolj čistih športov na zemlji in očara vsakogar. Gre za šport, kjer se vse odvija izredno hitro. Po eni strani gre zgolj za številke: 27 metrov višine, tri sekunde prostega pada in hitrost vsaj 85 km/h. Po drugi strani pa gre za popolno in vznemirljivo navdušenje, ki se širi povsem svetu. Združeno: cliff diving je skakanje z višine osemnadstropne stavbe, pospeševanje, ki je hitrejše od športnih avtomobilov v vaši garaži in ki te zaustavi v manj kot petih metrih, na koncu pa odideš čil in zdrav. Veličastveno in očarljivo.

Pa vendar višina ni vedno odločilnega pomena. Včasih grezgolj za osvajanje novih, težko dostopnih, naravnih lokacij. Kaj je lepšega, kot stati na vrhu 15-metrskega deročega slapu, ujetega med stene nekakšne podzemne dvorane, od koder se razprostira pogled v prostran tolmun modro-zelene barve ali temno zelene barve, odvisne od količine dežja. Gre le za enaga izmed šestih slapov, ki so nastali na 3400 metrov dolgi poti potoka Kozjak, to jelevega pritoka reke Soče, v katerega se zbira voda iz več potokov visoko pod grebeni gora od Oblega brda (1957 m), Krnčice (2142 m) do Srednjega vrha (2134 m) in, ki je izdolbel slikovita korita. Še en pogled, umiritev telesa in duha, odriv ter let dolg dve sekundi. Nato sledi glasen pok in kar naenkrat je vse tiho. Ploskanje in zgodba se ponovi.

Slap Kozjak s svojimi 15 metri ne predstavlja nekega presežka v dolžini skoka, je pa res, da je pri odskoku odločilnega pomena tudi oprijem na podlago. In prav to je bil tu največji izziv. Spolzka skala, neravna podlaga, iskanje pravega ravnotežja in težak dostop so štirje dejavniki, ki so prispevali k težavnosti skoka. Kot pravi Orlando: "Zaradi neravne in spolzke podlage je bilo najtežje najti ravnotežje, ki ti nudi občutek prepričanosti, da pri skoku ne bo šlo kaj po zlu. Nato je sledil občutek letenja in na koncu občutek zadovoljstva. Prav v vsakem skoku danes sem užival, mogoče pri prvem še najmanj, pri ostalih pa neizmerno. Slap je zelo lep in vedno znova sem navdušen nad lepotami tega predela Slovenije. Tu sem bil že večkrat in tako Jerneja kot Aleša poznam že s tekmovanj po Sloveniji."

Tudi oba Slovenca sta več kot navdušila. Jernej Klinar s skokom na glavo in Aleš Karničnik z dvema sklonjenima saltama naprej s pol obrata. Seveda tokrat ni šlo za tekmovanje, temveč za vračanje k lepotam, ki jih nudi ta šport, in tisti občutek svobode, ko poletiš.

Pred štirimi leti se je rodila nova serija tekmovanja Red Bull Cliff Diving, ki se je uveljavila kot vrhunsko tekmovanje v skokih s pečin. Enajst športnikov v boju drug proti drugemu skrbijo, da se ta duh še naprej širi po celem svetu. Zadnji dve leti potekajo tudi kvalifikacije, ki so novincem odprla vrata v svetovno elito, vendar se na te zaenkrat ni prijavil še noben Slovenec. Morda pa se bo sedaj kdo opogumil in pokazal svoje veščine.

Video posnetek poleta s slapu si lahko ogledate tukaj: http://www.redbull.si/cs/Satellite/sl_SI/Video/Gravitacijsko-premagovanje-slapa-Kozjak-021243235838699

Foto: Philip Platzer