VIDEO: Poglejte, kakšen izziv je sprejel Peter Kauzer! Bi si upali?

VIDEO: Poglejte, kakšen izziv je sprejel Peter Kauzer! Bi si upali? (foto: Jože Glažar/Peter Podlunšek Racing) Jože Glažar/Peter Podlunšek Racing
15. 4. 2016

Peter Podlunšek je soimenjaka povabil na drzno vožnjo ...

Z akrobatskim letalom!

Letenje z akrobatskim letalom pri hitrostih do 400 km/h in pri obremenitvah do 10 G-jev sproža v telesu povsem neznane občutke - neznane tudi vrhunskim športnikom, olimpijcem in svetovnim prvakom. Tokrat si je na 3D pustolovščino s Petrom Podlunškom upal Peter Kauzer!

Lansko leto je eden od štirinajstih pilotov razreda Master Svetovnega prvenstva Red Bull Air Race Peter Podlunšek poletel s trenutno najboljšim smučarskim skakalcem na svetu Petrom Prevcem, ki je izkušnjo, težko 8 G-jev, s pridom uporabil pri svojih skakalnih podvigih, enako uporabna izkušnja pa je bila to za Petra Kauzerja, kajakaša na divjih vodah, večkratnega svetovnega in evropskega prvaka v slalomu, ki se trenutno s polno paro pripravlja na poletne olimpijske igre v Riu.

"Med poletom s Petrom sem izkusil popolnoma nove občutke. Bilo je izjemno naporno, a tudi zelo prijetno. Prav neverjetno je, kakšne sile delujejo na človeka v akrobatskem letalu! Od zdaj naprej imam še več spoštovanja do Petra in njegovih sotekmovalcev Svetovnega prvenstvu v zračnih dirkah Red Bull Air Race." je po poletu povedal kar malce utrujeni Peter Kauzer.

"Telo teh občutkov ne pozna in jih tudi ne more spoznati nikjer drugje, kot v zraku. V Ameriki sem se veliko prevozil z vlakci smrti, a tisto je proti letenju s Petrom kot otroška igra. Presenetila me je tudi hitrost, predvsem pa to, kako so jo dojeli moji možgani. Ko sem se po poletu peljal nazaj domov v Hrastnik, sem opazil, da se mi je povsem običajna vožnja s 130 km/h zdela kot stanje na mestu. Ko se pripravljam na velika tekmovanja in pridem v vrhunsko formo, vedno opazim, da se mi hitro več ne zdi tako hitro, po izkušnji s Petrom Podlunškom pa se mi je časovna kapsula podaljšala, kot še nikoli doslej. Na pol v šali, na pol zares sem pomislil, da ne bi bilo slabo, če bi se pred vsakim velikim tekmovanjem prej prisedel k Petru v letalo."

Peter Kauzer se je v Mursko Soboto pripeljal s svojim kajakom in pokazal nekaj mojstrskih gibov na Muri, ko je reko s svojim dirkalnim letalom Edge 540 V2 vzvalovil Peter Podlunšek.

Dirkalnik naslednje dni potuje v Spielberg na drugo tekmo v sezoni, kjer bo 23. in 24. aprila Peter Podlunšek poskušal izboljšati 13. mesto z uvodne dirke v Abu Dhabiju, ki je zanj pomenila marsikateri prvič: prvo dirko v razredu Master, prvi polet nad morjem Abu Dhabija in ognjeni krst v novem dirkalnem letalu, ki so ga za uradno najhitrejši motošport na svetu pripravile roke izjemnega mehanika Daxa Wanlessa ter vrhunsko tehnološko znanje slovenskih podjetij Airnamics, LX NAV in Albatross Fly.

V Abu Dhabiju smo bili priča francoski dominaciji, v Spielbergu pa se piše novo poglavje velike zgodbe Red Bull Air Race 2016. Odkar na koledarju svetovnega prvenstva v zračnih dirkah ni več Rovinja, je to naša domača dirka, katere proga je precej podobna Petrovemu "neuradnem dirkališču" nad Pomurjem.

"Že lansko leto so me v Spielbergu razveselile številne slovenske zastave, letos pa jih bo z našim vstopom v najvišji razred tekmovanja nedvomno še veliko več. Podpora domačih navijačev je za športnika velika spodbuda in zanjo sem že vnaprej neizmerno hvaležen," je še povedal letalski as Peter Podlunšek, ki je v obdobju med obema dirkama opravil tudi precej zelo kvalitetnih treningov.

"Letalo bo v Spielbergu še vedno isto, imamo pa novega pilota," se je spričo Petrovih intenzivnih treningov pošalil tehnik ekipe Peter Podlunšek Racing Dax Wanless.

Peter Kauzer

Slika pove več kot tisoč besed - sploh ko človeku razsvetli obraz celih 8 G-jev.

Foto: Jože Glažar/Peter Podlunšek Racing

Spremljajte ekskluzivno vsebino ekipe Peter Podlunšek Racing, ki tekmuje v najhitrejši motošportni seriji na svetu, na Facebooku in Instagramu.