Žganci in mleko

Žganci in mleko (foto: Aleš Pavletič) Aleš Pavletič
28. 9. 2006

“Ali je to tisti Krpan, ki so ga poklicali nadme tako daleč, tam z Vrha od Svete Trojice? Mar bi raje bil ostal doma za pečjo, če me zgrabi jeza, ležal boš na zemlji krvav, kakor je sam cesarjev sin in sto drugih! ” je izjavil Brdavs pred časom. Preden ga je doletelo . .

Martin Krpan, prvi slovenski avtohtoni superhe­roj. Američani imajo Supermana, Ja­ponci kompenzirajo velikost z Godzillo, mi pa imamo njega. Vsaj odkar smo se osvobodili herojev iz druge svetovne vojne, komandanta Staneta in podobnih, ga lahko spet imamo za svojega, še bolj pa edinega.

In Fran Levstik ga je zagotovo poznal, Krpana, kajti glede na današnje hruste, ki se potegujejo za naslov najmočnejšega podalpskega prebivalca, njegova surova moč nikakor ne more biti zgolj mit. Še kako resnična je, kot je resnično dejstvo, da je naklatil Brdavsa, na hrbtu potovoril kobilo in švercal tako težke žaklje soli, da jih pet pripadnikov graščakove garde ni moglo niti premakniti, kaj šele vzdigniti. Kot bi tam notri res ležal kup brusov in kresilne gobe.

Po celoletnem merjenju moči na prizoriščih po vsej Sloveniji je prišel čas, da se najmočnejši slovenski možje spopadejo v velikem finalu in enkrat za vselej odgovorijo na vprašanje, kdo je dostojen naslednik Krpana. Vsaj letos. Naslednje leto bo mogoče dovolj žgancev pojedel kdo drug.

1. Igra: Avtovleka

Kako je s tem opravil Krpan?

Nad Brdavsa je šel in cesar mu je bil ponudil konja iz kobilarne. Katero kljuse bi bilo primerno za jahanje, je lahko ugotovil le tako, da ga je za rep poskusil po­tegniti čez vrata. Tisto, ki se mu ne bi dalo potegniti, bi lahko zajahal, saj bi bilo dovolj trmasto, da bi zdržalo težo poštenega hrusta pod seboj. Ko izvleče vse konje iz konjušnice, se odloči za svojo kobilo. Pač ni bila razvajena kot cesarske hišne živali.

Pa tekmovalci?

Lepo je imeti rad živež, zato se je primerneje znesti nad gospodarskim vozilom. Kljuse lahko ostane brez repa, kar verjetno ni lep prizor, zato so tekmovalci z vrvjo vlekli do klančine in še po njej VW Caddyja. Le z rokami.

Rezultati: Oliver Gašparič, ki je vozilo potegnil 2, 36 metra visoko po klančini, je takoj poka­zal, da misli resno. Drugi je bil z 2, 31 metra Martin Avguštin, tretji pa Denis Udovič z 2, 15 metra.

2. Igra: Prenašanje bremen

Kako je s tem opravil Krpan?

Nevarnost: Brdavs na vidiku, najbrž je pokosil že pol Dunaja. Ko Krpan prispe na cesar­ski dvor (seveda je tradiciji primerno pu­stil trebuh zunaj), v kovačiji prime v eno roko najtežje kovaško kladivo, ki ga je ko­vač komajda vihtel z obema rokama, v drugo pa gromozanski kos železa ter naredi tako veliko reč, da bi ji lahko rekli zgolj mesarica. Z njo poseče lipo, gospoda pa ostane brez sence. Res grdo. Z zo­botrebci iz orožarne naj se igračkajo kar sami.

Pa tekmovalci?

Predmeti sicer po vi­dezu niso sledili povesti o Krpanu, so pa zato bili legendi primerno težki. Tekmovalci so morali na viličarja naložiti po vrstnem redu najprej 120-kilogramsko vrečo, 90-kilogramsko tračnico in 115 kilogramov težak kovček. Kako težavno je prenašati naokoli predmete, katerih težišče je vsakič nekje drugje in jih pre­prosto ne moreš prijeti z obeh koncev enako, vam ne mislimo razlagati.

Rezultati: Najboljši Oliver Gašparič je vsa bremena naložil v 22, 07 sekunde, drugi Denis Udovič je za to porabil? 24, 58, tretji v tej disciplini Gregor Stegnar pa? 24, 71 sekunde. Koliko je za posekanje lipe potreboval Krpan, nam do zaključka re­dakcije ni uspelo izvedeti.

3. Igra: Martin ga dvigne

Kako je s tem opravil Krpan?

Ko je pred svojo bajto imel spravljene precej soli, so ga me­jači kanili obiskati, saj so vedeli, da jo ima. Bilo jih je 15, on pa je nebodigalen pobasal prvega ter z njim naklatil preostalo ekipo. Zapisov o tem, koliko časa in koliko kilogramov je bil te­žak možakar, ki ga je vihtel po zraku, žal ni, je pa moralo trajati precej dolgo, glede na to, da se mejači niso smeli vrniti praznih rok.

Pa tekmovalci?

V tretji igri “dvig sodov z viličarjem” so morali tekmovalci dvigniti sode v skupni teži? 255? kilogramov in jih držati na viličarju čim dlje. Zanimivo, a tekmovalci so drug za drugim dosegali najboljše čase, dokler na viličarja ni stopil Denis Udovič, pri 30 sekundah še malo požgečkal publiko in pokazal, da ga ni čez dober “strečing”.

Rezultati: Prvo mesto je v tej igri zasedel Denis Udovič, ki je držal breme 41, 42 sekunde, drugi je bil Martin Avguštin s 37, 24 sekunde in tretji Peter Mohorič s 35, 77 sekunde.

4. Igra: Krpanov pot

Kako je s tem opravil Krpan?

Cesar Janez, malce tečen, ker ga je čakala še dolga pot v Trst, skoraj povozi Krpana s kočijo, ko je ta gazil po snegu. Da bi se mu izog­nil, Krpan urno pobaše kobilo ter jo postavi skupaj z nekaj sto kilo­grami soli ob pot. Kot bi pre­stavil stol, veli povest. Cesarju pa ni prav nič jasno.

Pa tekmovalci?

Tekmovalci so po vnaprej določeni poti prek ra­­men morali nesti 300 kil­o­gra­mov težko breme. Ni jim bilo lah­ko, saj je breme z vso močjo pritiskalo na njih, obenem pa je bil še razpon med “štangama” tako velik, da so nekateri s preveč izteg­njenimi rokami bolj lovili ravnotežje, kot hodili naravnost.

Rezultati: Očitno “Oliju” ni bilo pretežko, saj je s pravim sprin­tom ugnal v kozji rog sotekmovalce in končal v zavidljivih 12, 33 sekunde. Gregor Stegnar (13, 07) in Denis Udovič (13, 55) sta mu bila za peta­mi, a odločila je Krpanova volja.

5. Igra: Od gugalnice do ringelšpila

Kako je s tem opravil Krpan?

Krpanova što­rija je polna zasukov in kar ne­­kajkrat so člo­ve­ka hoteli naplahtati, pa se ni dal. Cesarica ni nikoli poza­bila tiste sence na vrtu, ki je zdaj ni bilo več, minister Gregor pa bi ga najraje videl, da zgnije v grajski ječi, ker je cesarju priznal, da je tovoril sol in ne go­be. Poštenjak ga pač nasrka, četudi je dežele rešil Brdavsa.

Pa tekmovalci?

“No, zdaj pa le hitro izmoli en očenašek ali dva in pa svojih grehov se malo pokesaj. ” To izreče pa vzame počasi mesarico ter mu odseka glavo in se vrne proti mestu. Tako bi lahko dejali, da se temu streže. Vrtenje 350 kilogramov okoli osi nemara v tekmovalcih ne more vzbuditi vrtoglavice, je pa zato teža­ško opravilo. In videli so, da se ti lahko v življenju marsikaj obrne, pa še vedno hodiš po pravi poti.

Rezultati: Najboljši je bil spet Gašparič, ki je 350-kilogramsko breme nesel pet krogov in 45°, drugi Denis Udovič je nesel breme štiri kroge in 88°, tretji Martin Avguštin pa štiri kroge in 30°.

6. Igra: Poslednji tango

Kako je s tem opravil Krpan?

V eno roko je vzel kij, v drugo mesarico in odšel. Deželo je rešil Brdavsa, cesarju “prišparal” vrečo cekinov in se s služabnikom napotil skozi vrata. Z Du­naja je težko priti, to je vedel, čeprav je bil že na Reki, v Kopru, na Vrhniki in v Ljubljani. Če drugega ne, je od takrat lahko tihotapil sol brez strahu, da bi ga zaprli. To pa tudi nekaj velja.

Pa tekmovalci?

Dve 115-kilogramski uteži, vsako v eno roko in pot, ki jo je bilo treba prehoditi čim večkrat. Dolgih deset metrov. Videlo se je, da so tekmovalci že rahlo utrujeni pa tudi zma­go­valna trojica se je bila že toliko odcepila od zasledovalcev, da skorajda nihče ne bi mogel več poseči po najvišjih mestih.

Rezultati: Zmagal je Denis Udovič, ki je nebo­digalen kovčke prenesel kar 60 metrov daleč in s tem izenačil slovenski rekord. Drugo me­sto je pripadlo Gregorju Stegnarju s 57, 5 metra. Tretji? Kdo drug kot Oliver Gašparič s 55 metri.

Končni rezultati tekmovanja Martin Krpan 2006

1. mesto Oliver Gašparič 50 točk

2. mesto Denis Udovič 44 točk

3. mesto Gregor Stegnar 42 točk

4. mesto Martin Avguštin 29 točk

5. mesto Andrej Ušlakar 26 točk

6. mesto Sandi Ivančič 19 točk

7. mesto Tomaž Plevanč 18 točk

8. mesto Peter Mohorič 17 točk

9. mesto Boris Kar 17 točk

10. mesto Primož Pogačnik 11 točk

“Na čem pa so tile? ” je vreščalo med publiko. Hja, nedvomno na hrani, izredno bogati s hi­­drati in proteini. Nadnaravna moč se je kazala že v tem, da so tovor, ki so ga tekmovalci z lahkoto premikali, komajda na svoje mesto postavili štirje pomagači. Hudo. “Pozabi na bilderje, fitnes frike, čefurje, ki mahajo nekaj po zraku, misleč, da so močni. So amaterji, tile pa prava stvar, to je to. Carji! ” pa je pokomentiral možakar s kosom pice velikanke v roki.

Letos je tekmovanje prvič potekalo po sistemu Grand Prix. Nastop v finalu si je zagotovilo deset tekmovalcev, ki so v predtekmovanjih zbrali največje število točk. Za nastop v finalu se je štel seštevek točk najboljših treh uvrstitev z izbirnih tekmovanj, ki so potekala od letošnjega maja do avgusta. Tako so tekmovalci v finale prinesli različno število točk. Že pred finalom se je po tihem pričakovalo, da bo boj za najmočnejšega Slovenca potekal med Denisom Udovičem, trikratnim Krpanom iz let 2000, 2001, 2002, lanskim? zmagovalcem Gregorjem Stegnarjem in Oliverjem Gašparičem, ki mu je vedno malo zmanjkalo. Upravičili so vlogo favoritov, a najbolje se je odrezal Oli, saj je zmagal kar v štirih od skupno šestih iger. Pošteno in srečno vsem do nasled­njič, pravimo, minister Gregor pa nič.

Tomaž Kotnik