Zgodovina slovenskega alpinizma

Zgodovina slovenskega alpinizma (foto: Profimedia) Profimedia
23. 12. 2013

V torek, 24. decembra, bo v dvorani Zemljepisnega muzeja v Ljubljani predstavitev knjige Zgodovina slovenskega aplinizma avtorjev Urbana Goloba in Petra Mikše.

Slovenski alpinizem je ena izmed redkih športnih dejavnosti v Sloveniji, ki je v svetovnem vrhu že skoraj 40 let. Med svetovno strokovno javnostjo smo prepoznani kot ena izmed alpinističnih velesil in glede na našo skromno številčnost nam mnogi priznavajo tudi sorazmerni primat med alpinističnimi nacijami.

Zgodovina slovenskega alpinizmaA o veličastnem vzponu slovenskega alpinizma na najvišje vrhove sveta v stvarnem in prenesenem pomenu Slovenci skozi kronološki pregled nikoli nismo pisali.

Dolgo pričakovana monografija avtorjev mag. Urbana Goloba in dr. Petra Mikše naš alpinizem in Slovence PRVA postavlja na mednarodni gorniško-knjižni oder.

Predstavitev knjige bo v torek, 24. decembra 2013, ob 11. uri, v dvorani Zemljepisnega muzeja, Gosposka ulica 16, Ljubljana.

O avtorjih

Peter Mikša (1977) je doktor zgodovinskih znanosti s področja alpinizma. Planinec, alpinistični inštruktor, inštruktor športnega plezanja, opremljevalec plezališč in ustanovitelj ter urednik plezalnega portala Friko.si.

Je član Akademskega alpinističnega odseka Ljubljana in ustanovitelj ter dolgoletni predsednik Plezalnega kluba Rogaška Slatina. Študijsko in raziskovalno se posveča sodobni zgodovini, predvsem zgodovini športa. Posebej ga zanima zgodovina slovenskega planinstva in alpinizma.

Urban Golob in Peter MikšaJe avtor dveh monografij Slovensko planinstvo/Slovene Mountaineering in Matica planinstva ter več strokovnih in znanstvenih del.

Urban Golob (1970) je magister socioloških znanosti s področja alpinizma in medijev. Je znan slovenski alpinist, član AO Ljubljana - Matica, inštruktor športnega plezanja, fotograf
in alpinistični publicist, napisal je knjigo Na beli steni. Kot fotograf je soavtor knjige Z Everesta. Je pisec številnih člankov s tega področja, bil je sourednik nekdanje alpinistične revije Grif, sedaj pa soustvarja spletni portal Friko.si.

Aktivno se z vsemi zvrstmi alpinizma ukvarja od leta 1985 in v tem času je opravil več kot 800 alpinističnih vzponov ter preplezal okoli 80 prvenstvenih smeri pri nas in drugod po svetu.