Aerobika - šport meseca

3. 1. 2007

Ob raznovrstni športno rekreativni ponudbi v Sloveniji je aerobika že pošteno razširjena. Vsaka se je vsaj enkrat v življenju že srečala z njo. Enim priraste k srcu v trenutku, druge ugotovijo, da je to res učinkovita rekreacija, ki jim kmalu pride v navado, nekatere pa je ne marajo. Teh je najmanj.

Kajti raznovrstnost programov ponuja za vsakega nekaj. V zadnjih dvajsetih letih se je razvilo in obdržalo več kot dvajset različic: step aerobika, slide, klasična, plesna, z elementi borilnih veščin, aerobika z utežmi, elastikami, velikimi žogami in drugimi pripomočki. Poleg tega se vadbe delijo na starostne skupine oz. posebne skupine – za otroke, nosečnice, starejše, osebe z osteoporozo, bolečinami v križu …Gre za modno muho, ki to ni. Saj je aerobika postala sodobna, nova in se stalno spreminja. Doseganje pozitivnih učinkov, tako na telesni kot na duševni ravni, je eden glavnih razlogov za razširjenost aerobike kot oblike rekreacije.

Dobro počutje, oblikovanje telesa, povečevanje mišičnega tonusa, ohranjanje srčno-žilne in dihalne sposobnosti, kurjenje kalorij in maščob – to je le nekaj prednosti, ki na vadbo pripelje veliko športnih navdušenk. Ja, navdušenk, saj fantje še vedno ostajajo v veliki manjšini. Vadi pa lahko vsakdo, če ima le rad gibanje, glasbo in druženje.

Naziv aerobika je prisoten zato, ker naj bi takšna vadba potekala v aerobnem območju delovanja organizma. To pomeni, da je za delovanje mišic, v mišičnih celicah zadosti kisika. To območje je primerno za krepitev srčno žilnih funkcij in dihalnega sistema. V tem območju, zlasti če je nekoliko nižja intenzivnost, se med vadbo kot glavni vir energije porabljajo tudi maščobe, ki so nakopičene v podkožnem tkivu.

Torej lahko tudi učinkovito hujšamo. Glasba nam narekuje ritem in tempo ter s tem e intenzivnost vadbe. Ta je navadno nizko ali srednje intenzivna. Poleg tega pa nas poživi in dodatno motivira. Odvisna pa je tudi od zvrsti aerobike.

Pri vadbi aerobike, ki traja 60 minut, uporabljamo elemente naravnega gibanja, kot so hoja, tek in različice le-teh. Številne preproste korake povezujemo v kratke koreografije, ki jih ponavljamo toliko časa, da dosežemo aerobne učinke (do 20 minut).

Če si pogledamo plesno aerobiko: Začnemo postopno ogrevati telo, da ga pripravimo za vadbo in preprečimo poškodbe. Temu sledi aerobni del, ki je sestavljen iz različnih gibalnih struktur: hoje, teka, različnih kombinacij plesnih korakov. Te so lahko bolj ali manj koordinacijsko ali ritmično zahtevne. Odvisno od tvojega izbora se naučiš novih plesnih korakov in uživaš v glasbi. Latino, jam, hiphop, funk, street dance, orientalska? Vse je odvisno od tebe! Bodi aktivna z nami in se nam pridruži! Poigraj se s svojim telesom, bodi aktivna, privij glasbo, uporabi plesne korake in svojo domišljijo …

Ogrej svoje telo, zakroži v vseh sklepih in se prepusti ritmu. Na koncu si vedno privošči raztezanje in sprostitev mišic, ki so bile aktivne. Tako se izogneš zakrčenosti in bolečinam v mišicah. Na aerobiki se navadno srečujemo dvakrat tedensko, čeprav bi vadba trikrat tedensko znatno povečala učinkovitost. Pomembno je, da izbereš pravo aerobiko za svojo dušo, da redno vadiš in pri tem uživaš. Dobra volja se bo razlila na vsa področja tvojega dela in samopodoba bo pozitivna. Si ne želimo prav tega?

Klasična aerobika je nizko - visoko intenzivna vadba: splošnemu ogrevanju sledi aerobni del. Ta je sestavljen iz preprostih korakov, ki jih povežemo v kratke koreografije, s katerimi zaposlimo celotno telo. Aerobnemu delu sledijo krepilni del, kjer vaje za moč izvajamo z lahkimi utežmi ali lastno težo. Vadbo končamo s statičnim raztezanjem in različnimi tehnikami sproščanja. Celotno telo nam bo hvaležno za dejavnosti te vrste in poslovili se bomo polni pozitivne energije.

Step aerobika je ravno tako zelo priljubljena med Slovenkami. Poskusi vadbo s 'pručko' pred seboj. Ta je nastavljive višine, stopanje in sestopanje z nje pa posnema hojo v hrib. Tako se poveča moč nog in zadnjice, zahteva dobro koordinacijo, veliko število ponovitev pa izboljšuje aerobno učinkovitost in vzdržljivost. Ker je bolj obremenjen spodnji del telesa, step aerobiko navadno dopolnjujemo z vadbo z utežmi za zgornji del telesa.

Poleti nas vedno bolj razveseljuje aerobika v vodi, ki pa se prileže tudi v zimskem času. Moške bolj privabljajo uteži in aerobika z elementi borilnih veščin. Poskusite v dvoje, poskusite vse, ne verjemite na besedo: POIZKUSITE IN BODITE AKTIVNE! !

Urška Hafner