Alenka Artnik: Pred potopi ne želim ustvarjati dodatnega pritiska

Alenka Artnik: Pred potopi ne želim ustvarjati dodatnega pritiska (foto: Instagram) Instagram
30. 8. 2019

Simpatična slovenska potapljačica na vdih Alenka Artnik, ki je pred tedni postala prva ženska, ki se je spustila 110 metrov pod morsko gladino, danes žanje izjemne uspehe. Primorka polna pozitivne energije je v navdih mnogim, prav tako tudi njena pogosto težka življenjska zgodba.

V življenju ji ni bilo vedno postlano z rožicami. Kljub temu se je ob veliki meri trdne volje odločila, da najde svoje življenjsko poslanstvo, kar ji je tudi uspelo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alenka Artnik Freediving (@alenka_artnik) on

»Prvi dve sezoni sem si financirala sama, na račun doma, ki sva ga s sestro po smrti staršev prodali. Bilo je težko, to je bil najin dom. Obe sva izbrali nekonvencionalno življenje, za kar sva potrebovali nekaj zaledja, tako sva morali sprejeti to odločitev. Tako se je začelo.

Nisem vedela, kako se bodo stvari odvijale. Nisem mogla vedeti,« poudarja Alenka, ki se je pri 34 letih odločila tvegati.

Odločila se je, da bo potapljanje na vdih postalo njeno življenje, a niti v najbolj divjih sanjah ni mislila, da bo spisala tako neverjetno zgodbo.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Alenka Artnik Freediving (@alenka_artnik) on

Na svetovnem prvenstvu v Hondurasu je v potopu z enojno plavutjo postavila nov svetovni rekord, 113 metrov, kolikor se je uspelo potopiti tudi Italijanki in njeni največji tekmici Alessii Zecchini.

In kakšna je njena rutina pred potopom?

»Pred potopi ne želim ustvarjati dodatnega pritiska. Sistem s treningov, ki sem ga osvojila že pred meseci, sem le prenesla tudi na tekmo. Zjutraj se zbudim, naredim stretching in dihalne vaje, meditacijo. Počasi pripravim svoje stvari in se vkrcam v čoln ter se odpeljemo do tekmovalne platforme.

Malo se razgledam naokrog, pol ure pred odhodom v vodo pa odklopim. Najdem miren prostor, včasih se zamotim z glasbo in se poglobim vase.

Pred potopom sem že nekaj časa v vodi, se za ogrevanje nekajkrat potopim. Vse ogrevalne potope naredim izključno zato, da se povežem z vodo in odklopim kopenski svet. Za konec, nekaj minut pred potopom se pripnem na varovalno vrv in uležem na gladino …

Takrat se osredotočim le na dihanje. To mi pomaga, da odklopim vse preostale misli. Ne mislim, da bo to nov svetovni rekord, da bo najgloblji ženski potop ... nič! Le diham,« nam je o dogajanju pred potopom zaupala Alenka, ki je takoj po vrnitvi iz Hondurasa odpotovala na Jadransko obalo.

Ni kaj, voda je njeno naravno okolje, kjer se počuti skorajda bolje kot na kopnem.