Alenka Košir: Ženska, ki je vajeti prevzela v svoje roke

Alenka Košir: Ženska, ki je vajeti prevzela v svoje roke (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
7. 12. 2016 Vir: Jana

In poskrbela predvsem za svoje notranje luči, saj ji je jasno, da je prava svetloba tista, ki prihaja od znotraj. Zunanja pa je nekaj, kar lahko katerikoli trenutek ugasne, in potem se znajdeš v – temi. In zato ona danes tako žari.

Kot soproga nekdanjega uspešnega smučarja bi lahko počivali. Pa niste, odločili ste se za svojo pot, kar izjemno spoštujem, in to pri treh otrocih ... Kaj vas je gnalo?

Ja, tako nekako si javnost predstavlja žene uspešnih športnikov, da večinoma počivajo. Pa v praksi navadno sploh ni tako. Tudi če si doma, ne pomeni, da nimaš nikakršnega dela. Sama sem bila vedno v pogonu in moj delovnik se nikoli ni končal, ker dejansko delaš 24 ur na dan.

Ko so bili otroci še majhni, sem družini posvečala večino časa, medtem ko je bila Alenka nekako na stranskem tiru. In ko pozabiš nase, na svoje dobro počutje, to kmalu začenjajo čutiti tudi tvoji najbližji. Nisem se več počutila najbolje v svoji koži in zaradi športne izobrazbe sem vedela, da so za to krivi pomanjkanje gibanja, neustrezna prehrana ter na splošno pomanjkanje skrbi zase. Rekla sem si, da moram storiti nekaj, da se moram spet spraviti v pogon. Tako se je začela moja poslovna pot. Najprej kot skrb za svoje zdravje, dobro počutje in kakovostnejše življenje. Nato pa so mi počasi začeli slediti tudi drugi.

Čestitam! Da, izvrstno ste videti. Kako skrbite zase?

Sliši se že prežvečeno, a ni večje znanosti, je povsem preprosto in hkrati brez truda ne gre ... Redno gibanje, uravnotežena prehrana, obdajte se z ljudmi, ki vas dvignejo, in ne teptajo, privoščite si dovolj spanja, bodite pozitivni in ne preveč strogi do sebe, postavite si realne mini cilje ...

Vem, da želite slišati čudežen recept, formulo, ki vas bo z danes na jutri spremenila v tisto, o čemer sanjate, a brez trdega dela, vztrajnosti in discipline pač ne bo šlo. Je pa zelo pomembno, da ne zapadete v skrajnosti. Ljudje v veliki želji po doseganju trenutnih idealov to trdo delo prevečkrat vzamejo preresno. Močno verjamem v uravnoteženost v življenju na splošno. Ni treba, da ure in ure prečepite v telovadnici ali da uživate samo obroke hrane, ki veljajo za 'zdrave'.

Sama se ne odrekam hrani, ker resnično uživam v dobri hrani, sploh če jo spremlja dobra družba. Zelo rada pripravljam 'njami' obroke in postala sem že prava mojstrica v pripravi zdravih obrokov, ki so za prste oblizniti. Recepte redno objavljam na svojem profilu na Facebook V formi z Alenko Košir, izdala pa sem tudi dve knjižici receptov.

Precej delate – imate vadbe po vsej Sloveniji, če se ne motim. Koliko projektov imate v tem hipu oz. ste jih imeli v teh mesecih?

Ravno pred dobrim mesecem smo zaključili z zelo uspešnim projektom Vikend zate 2016, ki jih organiziramo že četrto leto zapored. Gre za dogodek, ko za tri dni postavimo sebe na prvo mesto. Zaradi velikega povpraševanja smo izvedli kar tri termine in resnično sem bila vesela takšnega odziva.

Poleg rednih treningov ves čas pripravljam nove recepte in jih objavljam na Facebooku, kjer imam že skoraj 57 tisoč sledilcev. Trenutno sodelujem z Mercatorjem, kot promotorka za njihovo novo linijo Bio Zone. Gre za blagovno znamko kakovostnih in cenovno dostopnih biološko pridelanih živil. Prav tako sodelujem s podjetjem Electrolux, ki mi kuharske podvige olajša s svojimi kakovostnimi gospodinjskimi aparati.

Vem, da ste po vsem tem zagotovo utrujeni. Kako se spopadate s stresom?

Stres pomagajo razbiti trije otroci, saj mi velikokrat po svoje pokažejo, naj se sprostim, upočasnim in zadiham. Ob njih postane vse drugo nepomembno in oni so tisti, ki me nekako 'bremzajo' ter mi omogočajo, da grem kljub temu lahko še višje. Sliši se kontradiktorno, pa ni.

Kako je z otroki? Kako vse to organizirate? Da ste tudi z njimi ...

Z otroki je dandanes veliko dela. Predvsem kar se šole tiče. Ne vem, kaj delamo narobe in zakaj smo starši tako močno vpeti v izobraževalni sistem. Kot se spomnim, moji starši niso vse dneve sedeli z nami za knjigami in mi kot otroci smo imeli veliko prostega časa.

Po drugi strani pa moji otroci niso več tako majhni, da bi me potrebovali ves čas. Imajo svoje obveznosti, s katerimi ne pretiravamo: Alina je baletka, Anika lepo poje in pleše, Jalen je dober v košarki. Zdaj se že močno zavedam, da bo prišel čas, ko bodo šli svojo pot, in zato mi je vsak trenutek z njimi najdragocenejši. Na srečo imam super ekipo trenerjev, ki mi pomagajo pri mojih obveznostih z VIIT (vodeni interdisciplinarni intenznivni trening), in urnike si lahko uskladim tako, da sem lahko veliko z otroki.

Ker delate z ljudmi, me zanima, koliko vam pomeni samota, to, da ste sami s seboj? Kdaj ste sami s seboj?

Seveda mi čas samo zase pomeni veliko, a je to ob treh otrocih včasih pravi izziv. (smeh) Največkrat si čas zase vzamem v poznih večernih urah, ko že spijo, jaz pa lahko v miru uredim še kakšne stvari, ki so mi ostale za tisti dan, malo upočasnim in zadiham. Tako da hodim pozno spat.

Kako se sproščate?

Sliši se smešno, ampak najbolj se sprostim med spanjem ali poslušanjem glasbe. Sicer pa v dnevno rutino vključim nekaj joge in raztezanja, saj se takrat ne sprosti samo telo, temveč tudi um. Že samo nekaj minut zjutraj je lahko dovolj. Preproste vaje, ki pretegnejo ude, so mi najbolj všeč, saj takrat telo prepojim z novo energijo.

Meditirate?

Ja, na svoj način. Nikoli me nihče ni učil meditacije in imam svoj ritual, ki pa si ga prilagajam različnim situacijam. Lahko bi rekla, da so ravno kratka joga/raztezne vaje moja meditacija. Koščki joge so vključeni tudi v moje treninge VIIT, na koncu vadbe, ko se umirimo, sprostimo, zavrtimo pomirjajočo glasbo in vsaj za nekaj minut pustimo tišini, da nam umiri misli.

Knjige. Berete, in če da, kaj? Katera knjiga vas je zares navdihnila?

Žal mi zadnje mesece zmanjkuje časa za branje knjig in uspe mi prebrati predvsem strokovne članke, povezane z mojim delom.

Kaj bi zdaj, ko gledate nazaj, s tem znanjem in izkušnjami storili drugače?

To se vedno sprašujemo, mar ne? Kaj bi, če bi. Prav nič ne bi storila drugače. Verjamem, da se vse zgodi z razlogom. Vesela sem, kako poteka moje življenje, uživam v tem, kar delam, odlično se počutim in z največjo srečo v očeh gledam, kako moji otroci rastejo ter kakšne čudovite osebe postajajo.

Kaj je za vas ljubezen?

Ljubezen zame nima definicije, je pa vsekakor nekaj najlepšega in nekaj, kar nas žene v življenju. Lahko jo najdeš povsod, v vseh ljudeh. Prevečkrat ji pripisujemo pomen, da je namenjena samo eni osebi. Ljubezen so moji otroci, moji bratje, nečaki in nečakinje, moja oče in mami, vsi moji najbližji, ki mi stojijo ob strani in brez katerih danes ne bi bila to, kar sem.

Po vsem tem in po izkušnjah – kaj je nujno za dobro partnerstvo? Menite, da smo ljudje ustvarjeni, da smo z nekom vse življenje ali pa vsaj zelo dolgo?

Zelo težko odgovorim na to vprašanje, ker si ljudje pod terminom dobro partnerstvo predstavljamo različne stvari. Dvomim, da bi našli človeka, ki bi znal odgovoriti na to vprašanje. Življenje nam namreč iz dneva v dan prinaša nove izzive, in če bom danes na to vprašanje odgovorila tako, bi lahko že naslednji mesec povsem drugače. Prepuščam se toku življenja in kot spužvica vpijam vse, kar mi prinaša.

Besedilo: Damjana Bakarič. Fotografije: Helena Kermelj.