Ali rastlinska prehrana vpliva na športni rezultat? Pojasnjuje plezalka Tjaša Slemenšek

Ali rastlinska prehrana vpliva na športni rezultat? Pojasnjuje plezalka Tjaša Slemenšek (foto: Tjaša Slemenšek) Tjaša Slemenšek
10. 5. 2021

Vse več športnikov dokazuje, da se tudi z rastlinsko prehrano brez težav lahko postavijo ob bok svetovno uspešnim športnikom.

Ena takih športnic je 22 let stara Tjaša Slemenšek, ki prihaja iz Velenja. Je članica plezalne reprezentance, poleg tega obiskuje tudi študij kineziologije v Ljubljani.

S plezanjem se ukvarja že od 3. razreda osnovne šole, od svojega 14. leta pa je 6 let zapored nizala uspehe v mladinski reprezentanci: osvojila je 3. mesto na evropskem mladinskem prvenstvu, več medalj iz evropskih mladinskih pokalov ter 5. in 7. mesto na svetovnem mladinskem prvenstvu. Pri 16 letih se je pridružila tudi članicam.

V času, ko se ni potrebno intenzivno pripravljati na tekme, Tjaša rada pleza v skali, kar ji predstavlja poseben izziv.

V tokratnem intervjuju razkriva tudi, kako na vse skupaj vpliva njena prehrana. 

Tjaša, najprej hvala za sodelovanje. Kako si? Kaj trenutno počneš?

Oh, malenkost. Trenutno sem super, pridejo pa tudi slabši dnevi, ampak, kot pravijo: za dežjem vedno posije sonce.

Prejšnji teden sem se vrnila iz evropskega pokala v Klagenfurtu, kjer sem zasedla odlično a nehvaležno 4. mesto. Vseeno sem zadovoljna, ker sem na tekmi uživala, odplezala tako kot je treba in pridobila novo motivacijo in zagon za naprej.

Trenutno sem doma, sicer imam do naslednjega tekme še kar nekaj časa, a treningi ostajajo nespremenjeni, za vikend sem izkoristila lepo vreme in bila tudi v skali. Hkrati se učim za izpite, ki me še čakajo junija.

Kdaj si se navdušila nad plezanjem?

Nad plezanjem sem se sama navdušila že kot majhna deklica, saj sem plezala povsod kjer se je le dalo (smeh). Doma imamo okoli hiše veliko dreves na katere sem plezala tolikokrat, da so mi postala že nezanimiva, svoje spretnosti pa sem “vadila” tudi na visokem drogu gugalnice.

Doma me niso več mogli ves čas nadzorovati, zato sta me starša odpeljala v Rdečo dvorano v Velenju, kjer sem se prvič preizkusila na pravi plezalni steni in takoj preplezala do vrha. Bila sem navdušena, prav tako pa tudi starša, ki sta me vpisala v klub, kjer sem začela obiskovati treninge.

Tjaša Slemenšek
Misliš, da so v Sloveniji dobri pogoji za tak šport?

Mislim, da je Slovenija glede profesionalnega plezanja v primerjavi z ostalimi državami še kar v zaostanku glede tega, sploh na področju infrastrukture. Se pa stvari, sploh v zadnjih par letih, razvijajo. V Sloveniji imamo nekaj res odličnih in sposobnih trenerjev, s katerimi so treningi na nivoju, vendar pa takega kadra žal primanjkuje.

Sem pa zelo vesela, da je plezanje v Sloveniji doživelo tak razcvet in se ga vedno več ljudi poslužuje kot redno športno aktivnost. Oblegana so tudi naravna plezališča, ki jih je v Sloveniji kar precej, prav tako so zelo vabljiva za tujce.

Kako izgledajo tvoji treningi?

Treninge imam ponavadi petkrat tedensko, trajajo pa okoli 3 ure. Sta pa sama količina in intenzivnost treningov odvisna od obdobja. V pripravljalnem obdobju, ko delamo predvsem na moči, je količina dosti večja saj je vključenih dosti vaj za moč in fitnes, takrat imamo tudi po dva treninga na dan. V obdobju pred tekmami se količina zmanjša, skrbi se za aktivacijo in odpravlja še tiste zadnje napake.

Zakaj pa si se odločila, da se boš prehranjevala rastlinsko?

Ne bi rada sledila nobeni prehranski dieti/režimu; jem vse kar mojemu telesu odgovarja in mi je dobro ter vem, da mi bo dalo dovolj energije, ki jo potrebujem.

Že kot otroku mi meso ni ravno “dišalo”, glede tega sem bila zelo izbirčna, vedno sem raje posegala po zelenjavi. Z leti se je odpor do mesa samo še povečeval, dokler ga nisem na začetku gimnazije popolnoma opustila. Mleko in mlečne izdelke sem pred štirimi leti zamenjala z rastlinskimi alternativami, zaradi ugotovljene intolerance. Jajc nikoli nisem marala.

Čeprav sem z rastlinsko prehrano začela zgolj zaradi lastnega okusa in zdravja, sem kasneje postala vedno bolj ozaveščena o problemu živalske in mlečne industrije ter ogromnem davku za okolje, ki ga le-ta terja.

Tjaša Slemenšek
Kako so sestavljeni tvoji obroki in na kaj si še posebej pozorna?

Pred kratkim sem začela sodelovati s prehranskim strokovnjakom, ki mi svetuje ter pomaga, da s prehrano vnesem vsa potrebna hranila, ki so še tako pomembna za moje treninge.

Sicer nimam strogo predpisanih obrokov, upoštevam svoje želje in poskusim jesti čim bolj raznoliko hrano, vendar ob tem ves čas skrbim za zadosten vnos beljakovin, ogljikovih hidratov ter maščob, ki predstavljajo glavni vir energije.

Ali jemlješ tudi kakšne prehranske dodatke?

Glede na to, da so zame kot športnico potrebe po določenih hranilih nekoliko večje, v svojo prehrano vključujem različne beljakovine v prahu rastlinskega izvora. Prav tako redno vnašam dodatek magnezija in vitamina B12, v zimskem delu leta in v času ko razsaja gripa pa tudi vitamina D in C.

Bi rekla, da imajo ljudje še vedno predsodke o rastlinski prehrani med profesionalnimi športniki?

Nekateri ja, nekateri ne. Verjamem, da je lahko imeti predsodke o načinu prehranjevanja, ki je večini tuja, nepoznana ter so prepričani, da rastlinska prehrana bazira le na zelenjavi in sadju. Resnica je daleč od tega; sploh pri športnikih se je treba takšnega načina prehranjevanja lotiti premišljeno in o prehrani je potrebno imeti kar nekaj znanja.

Ravno zato sem tudi sama poiskala pomoč pri strokovnjaku. Je pa danes po svetu že kar nekaj aktualnih in zelo uspešnih športnikov, ki se poslužujejo veganstva/vegeterijanstva.

Intervju pripravila: Veronika Sivka