Ana Čufer po Triglavu postavila še svetovni rekord v spustu z aktivnega vulkana Etna!

Ana Čufer po Triglavu postavila še svetovni rekord v spustu z aktivnega vulkana Etna! (foto: facebook Ana čufer) facebook Ana čufer
17. 9. 2021

Lanskega julija je gorska tekačica Ana Čufer postavila nov ženski rekord teka iz Krme na Triglav in nazaj. Ana je 17 kilometrov dolgo preizkušnjo na najvišjo slovensko goro in nazaj do izhodiščne točke opravila v  2 urah in 52 minutah. Zdaj ima Ana svetovni rekord, in to v spustu z delujočega italijanskega vulkana Etna.

"Svetovni rekord v tekaškem spustu s 1000 višinskimi metri razlike z aktivnega vulkana Etna. Koliko kul je pa tvoja punca?," je na svoj Facebook zapisal Anin fant Gašper Knavs, ko je njegova simpatična Primorka, podiplomska študentka geografije na Filozofski fakulteti, skupaj z nekdanjim francoskim gorskim kolesarjem Gregom Volletom dosegla svetovni rekord v spustu z Etne.

Ana je med gorskimi tekačicami in tekači posebno znana po neustrašnem teku navzdol, kjer za seboj pusti tudi veliko moških kolegov.

"Ko tečem hitro, navzdol, nekateri menijo, da ne uživam v okolici. A pri meni je nasprotno, jaz vidim več, ko tečem hitro, kot pa med hojo," je v videu povedala Ana, ki je z Etne potrebovala le 9 minut in 12 sekund (za hojo na vrh pa več kot uro in 40 minut). Greg je potreboval le 7 minut in 39 sekund.

Vseh svojih dosežkov - dobrih uvrstitev na tekmovanjih in tudi podviga na Triglav - pa ne pripisuje le sebi, ampak svojima trenerjema, ki skrbita, da je v tako dobri formi. 

Namenila jima je posebno objavo, v kateri priznava, da si brez njiju ne predstavlja svoje uspešne kariere in da ji vlivata pogum za vse podvige, na katere se pripravlja.