Aikido – borilna veščina, kjer ni ne zmage ne poraza

Beseda aikido torej pomeni pot harmonije z naravo. (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
15. 2. 2013

Aikido je pot do osebnega zadovoljstva in notranjega miru, ne glede na situacijo okoli nas.

Je vsestranska rekreacija za vsa življenjska obdobja. Za mlajše je lahko dragocena popotnica za življenje, za starejše pa izvir mladosti.

Aikido je borilna duhovna veščina, ki temelji na nenasilju. Ni pomembna fizična moč, ker izkoriščamo nasprotnikovo silo, v našo korist pa deluje zakon fizike. Naše telo in um delujeta usklajeno in fleksibilno.

Lahko ga uporabljamo na vseh področjih življenja; v športu, poslu, kulturi, izobraževanju, medosebnih odnosih itd. Skozi vadbo postajamo fizično, čustveno in mentalno stabilni.

Beseda aikido je sestavljena iz treh japonskih pismenk:

AI – usklajenost, harmonija

KI – univerzalna življenjska energija, duh

DO – pot, spoznanje

Beseda aikido torej pomeni pot harmonije z naravo. V konfliktu, kar seveda ne pomeni samo fizične borbe, se uskladimo z nasprotno stranjo oziroma prilagodimo situaciji in dosežemo stanje, kjer ni zmagovalcev ne poražencev.

V aikidu ni tekmovanj

Resnična zmaga je zmaga nad samim seboj in svojimi notranjimi nesoglasji. Čustvene blokade in mentalni vzorci so naši resnični sovražniki in z aikido vadbo se postopno z njimi soočamo, jih razrešimo. Izboljšamo si samopodobi in se skozi tehnike naučimo izražati sebe.

Aikido ni zgolj filozofsko ali kako drugo prepričanje, je zelo konkretno delo. Temelji na tem, da je človek duhovno bitje, ki pa se izraža na zemeljski ravni. Zato včasih aikido deluje skoraj kot čarovnija, zakar je treba biti odprtega uma in duha. Rezultati pa so vidni na fizični ravni.

Aikido je preizkušanje samega sebe, proces, ki traja vse življenje. Aikido je naše ogledalo. Vaditi aikido ne pomeni zgolj uporabiti tehniko, ampak predvsem vaditi pozornost, samozavedanje in zavedanje situacije okoli sebe. Tehnika oziroma princip borilne veščine nam služi kot orodje za osebno rast, da bi lahko polno zaživeli svoje življenje in uresničili svoje potenciale.

Zakaj je aikido primeren tudi za otroke?
  • Izogibanje nasilju je srce aikida.
  • Skozi aikido se otroci učijo, kako sodelovati, rešiti konflikt v pozitivno smer ter kako pridobiti nove prijatelje in ne novih sovražnikov.
  • Učijo se samoobrambe, vendar je pri tem najpomembneje, da dobijo zaupanje vase in v svoje sposobnosti.
  • Aikido uči otroke pozitivnega odnosa do življenja. Rezultati pridejo skozi vztrajnost in disciplino. Skozi veščino spoznajo, da če bodo povzročali težave, se bodo tudi sami znašli v njih.
  • Aikido pomaga otrokom v šoli. Pri treningu otroci razvijajo miren in jasen um. Kot rezultat lažje absorbirajo znanje in se naučijo razmišljati z več jasnosti. Naučijo se prenašati pritisk, tako v šoli kot v življenju nasploh.

V svetu, polnem stresa in konfliktov, principi aikida služijo kot pomoč pri odraščanju v zrelo in zadovoljno osebo.

Dejan Bišćević, podpredsednik Aikikai zveze Slovenije

Popust za uporabnike aktivni.si

Vsi naši uporabniki imate v februarju in marcu 50-odstotni popust na vadbo v okviru treningov Aikikai zveze Slovenije. Popust uveljavite preprosto tako, da pri vpisu navedete našo spletno stran www.aktivni.si kot vir informacije.