Borilne veščine: Francoski boks

7. 3. 2007

Savate je vse bolj priljubljena športna veščina, ki vključuje francoski boks, veščine mečevanja, samoobrambo ter rekreativno savate aerobiko.

Francoski boks je borilna veščina, pri kateri so dovoljene ročne tehnike nad pasom in nožne tehnike oz. brce pod in nad pasom. Nožne tehnike so direktne, polkrožne ali krožne, dovoljeno je tudi spotikanje.

To borilno veščino srečamo najprej kot poulično veščino brcanja ob začetku francoske revolucije. V Parizu so jo poimenovali 'La Savate' po starem čevlju. Še danes so tekmovalci obuti in špic udarci – s konico trdega čevlja – kar učinkoviti.

Kot športna igra se savate razvija in postane priljubljen, saj udarci z rokami in nogami pomenijo manj poškodb kot uporaba meča. V dvajsetih letih 19. stoletja postane moden trend, sprehajalna palica pa uporabna za mečevanje v temnih ulicah Pariza.

Savate se je iz grobega pouličnega brcanja razvil v profesionalno borilno veščino s svojimi vejami : francoski boks, mečevanje, samoobramba, skupinska vadba power savate. Leta 1924 je bil predstavljen na olimpijskih igrah v Parizu, a za razmah se moramo zahvaliti Pierru Baruzyju (1897-1994), ki je s svojim navdušenjem in znanjem pripomogel k ustanovitvi francoske in mednarodne federacije za francoski boks in savate.

Vadba je namenjena vsem, ki so vam borilne veščine vsaj malo zanimive.

Obvezna oprema:

  • lahka oblačila, v katerih se je mogoče hitro gibati,
  • polvisoki športni copati, ki dajejo oporo gležnju, zraven pa
  • rokavice, ki imajo utrjeno dlan zaradi blokad udarcev (te lahko dobite v telovadnici).

Vse tehnike in kombinacije se izvajajo v aktivnem gibanju, tako postane vadba tudi aerobna. Veliko vaj temelji na izmiku in udarcu, saj ti začetni izmik že da energijo za močnejši udarec ali spotikanje. Sledenje gibanju nasprotnika ter pravočasna in pravilna reakcija dajejo vadbi dodaten čar. Za konec vedno sprostimo in raztegnemo mišice, ki smo jih med vadbo obremenjevali.

Ne le da se naučimo osnovnih ročnih in nožnih tehnik udarcev, ki so uporabni tudi v samoobrambne namene, vadba pripomore tudi k izboljšanju počutja, sprosti stres, izboljšuje telesno držo in nam pomaga ozavestiti svoje telo.

Urška Hafner