Judo

2. 3. 2007

Judo (japonsko: hepburn judo) je moderna japonska borilna veščina, ki se je razvila konec 19. stoletja (formalno ustanovljena okoli leta 1882). Gre za goloroko borilno veščino, ki vključuje borbo stoje in na tleh, mete, padce in vzvode, udarcev z rokami in nogami pa judo neposredno ne vsebuje.

Tako je na prvi pogled zelo podoben rokoborbi. Vadba se zaradi varnosti izvaja na posebnih blazinah, učenci pa so oblečeni v posebne bele uniforme (kimone). Na tekmovanju prvi poklicani tekmovalec obleče modri kimono, drugi pa belega. Zraven mora nositi pas, ki ustreza stopnji pasu, ki mu pripada.

Stopnje v judu se delijo na:

  • kju - šolske oz. osnovne stopnje
  • dan - mojstrske oz. nadaljevalne stopnje.

Zanimive informacije o točkovanju in kaznovanju na tekmah, sodniških izrazih, borilnem prostoru in mnogih drugih stvareh pa najdete na: www. judo-zveza.si.

Urška Žolnir - naša najboljša judoistka je doma iz Žalca, njen klub pa je v Celju. Največji Urškin uspeh so seveda OI v Atenah leta 2004, a do tega jo je pripeljalo trdo delo in številni uspehi na svetovnih pokalih. Tudi letos ji gre dobro od rok, saj v letu 2007 še ni izgubila.

Na super A-turnirju v Hamburgu ta konec tedna se je borila tako, kot zna in kot bi si želeli, saj je gladko premagala vse tekmice v kategoriji do 63 kg. Kar tako naprej! Mi pa za njo! Bi začela trenirati judo?

Urška Hafner