Kako delujeta Tai Chi in Qi Gong?

23. 4. 2012

Zahodna medicina in znanost komaj začenjata razumeti, kaj vse nam Tai Chi in Qi Gong ponujata. Vendar nekaj malega raziskav, ki so že bile opravljene, kaže na to, da sta tako Tai Chi kot Qi Gong zelo učinkoviti orodji za izboljšanje zdravja, ki lahko nam in družbi prihranita veliko denarja in osebnega trpljenja.

Tako Tai Chi kot Qi Gong sta kombinacija tehnik »bio-feedback-a«, »vizualizacije« in »klasičnega pogojevanja«, ki ponujajta rešitev za večino vsakodnevnih bolezni, hkrati pa nas naučita, kako se ubraniti fizičnih poškodb preden se le-te zgodijo.

Obstaja novo nastajajoča znanost psihoneuroimunologija, študija, ki preučuje vpliv uma na telo. Čeprav je znanost v zahodnem svetu še precej nova, je bila na Kitajskem v obliki Tai Chi-ja in Qi Gong-a prakticirana in izpopolnjena do visokega nivoja .

Kljub slabši prepoznavnosti v zahodnem svetu, sta Tai Chi in Qi Gong stara več stoletij, oziroma celo več tisočletij. Čeprav se Kitajska poslužuje vseh sodobnih odkritij zahodne medicine, predstavljata  hrbtenico zdravstva na Kitajskem.

Tai Chi in Qi Gong sta obliki tradicionalne kitajske medicine in delujeta po enakih načelih kot akupunktura, tradicionalna kitajska medicina in zeliščna medicina.

Vodilo vse tradicionalne kitajske medicine, pa naj gre za akupunkturo, zeliščno medicino ali pa Tai Chi in Qi Gong je, da obstaja pretok subtilne energije ali bio-energije, ki teče skozi telo in kadar se ta pretok energije upočasni ali pa ustavi, nastanejo zdravstvene težave.

Obstajata dva načina upočasnitve ali ustavitve pretoka energije
  • Prvi način je z zunanjo nesrečo; zlom noge bo vplival na pretok energije skoznjo.
  • Najpogostejša blokada energije pa je notranja, in sicer neobvladljiv stres. Na pogostost tega načina kažejo raziskave, ki ugotavljajo, da 70% vseh bolezni, pri katerih je potrebna zdravniška oskrba, povzroči stres.
Pozitivne spremembe po vadbi

Če se odločite za vadbo Tai Chi-ja in Qi Gong-a boste kmalu občutili spremembo v kvaliteti vašega življenja.

Dokazano je, da ljudje občutijo pozitivne spremembe že po dveh tednih redne vadbe. Tai Chi posnema  večino gibov, ki jih je telo sposobno narediti v vsakodnevnih dejavnostih. Z učenjem iskanja umirjenosti v vsakem gibu pri Tai Chi-ju se učimo vzpostavljati umirjenost v življenju.

Kot že rečeno, 70 % vseh bolezni povzroči  stres. Tai Chi in Qi Gong sta veščini, ki odlično odpravljata stres iz življenja. Do nedavnega sta bili ti veščini skrivnosti starodavne Kitajske, danes pa sta na voljo ljudem po celem svetu, vsem, ki si vzamejo čas, da se ju naučijo.

Marko Preston