Nanbudo – veščina za vsakogar

22. 11. 2011

Nanbudo je veliko več kot le najbolj raznolika borilna veščina s širokim spektrom borilnih in samoobrambnih tehnik (kot jih poznamo iz juda, ajkida, karateja, ju jitsa ...). V svojem bistvu nosi globoko razumevanje energijske povezanosti telesa in duha.

Danes je na voljo veliko različnih borilnih veščin, športov, stilov, šol – torej borilnih praks, ki promovirajo lastne vrednosti in kvalitete kot specifične in najboljše za sodobnega človeka. Zakaj je potem ravno nanbudo tako poseben v tem svetu borilnih veščin?

Glavni posebnosti, ki jo izpostavijo ljudje, ki vadijo nanbudo, so raznolikost, celovitost in uporabnost nanbudo tehnik, predvsem z vidika dobrega počutja in zdravja. V nanbudu se namreč zaradi najrazličnejših (samoobrambnih, energijskih, meditativnih) tehnik in vaj v vadbo lahko enako uspešno vključijo in napredujejo prav vsi, neodvisno od starosti, spola, karakterja ali fizičnih predispozicij.

Najrazličnejši segmenti veščine nanbudo lahko zainteresirajo in pritegnejo povsem različne profile vadečih obeh spolov, kar pomeni, da se tisti, ki vadi, oziroma nanbudoka ne prilagaja v popolnosti borilni veščini (tehnikam, ki jih izvaja na treningih) kot drugje, marveč tehnike v veščini delno prilagaja sebi, svojim željam, potrebam in telesnim zmožnostim.

Energijska povezanost telesa in duha

Nanbudo je veliko več kot le najbolj raznolika borilna veščina s širokim spektrom borilnih in samoobrambnih tehnik (kot jih poznamo iz juda, ajkida, karateja, ju jitsa ...). V svojem bistvu nosi globoko razumevanje energijske povezanosti telesa in duha, ki sta, kadar sta v harmoniji, vir neskončne življenjske energije in potenciala.

Redna vadba nanbuda uravnava pretok energije, ki skozi naše telo in s tem ne zagotavlja le telesnega zdravja, ampak krepi našo mentalno stabilnost, poglablja razumevanje samega sebe in okolja, pomaga pri razvoju naših številnih potencialov in nam pomaga pri celovitem in vseživljenjskem razvoju osebnosti. Energija japonske veščine, ki temelji na spoštovanju samurajskega kodeksa, bo naše življenje obogatila z višjo stopnjo zdravja, umirjenosti, pozitivnosti, samozavesti, večje samokontrole in z resničnim duhom prijateljstva in (samo)spoštovanja.

V nanbudu se velika pozornost posveča človeškemu zdravju in dobremu počutju. Najpogosteje se govori o nekoliko področjih, na katerih se lahko z izvajanjem nanbudo tehnik izboljša zdravje posameznika, zlasti vsakodnevne funkcije našega organizma oz. notranjih organov. To pa je seveda le en vidik, s katerega se dojame in občuti doprinos tega plemenitega zdravstveno-borilnega sistema.

Cilji vadbe

Cilji vadbe nanbuda se običajno razlikujejo pri vsakomur, naj omenimo samo nekaj splošnih:

- Pedagoški. Tu se predvsem razume pridobitev določenih norm obnašanja, discipline, strpnosti in tolerance (predvsem pri otrocih med odraščanjem). V japonskih borilnih veščinah je izredno pomembna etika, oziroma pravila obnašanja (jap. dojo kun) v prostoru, v katerem se vadi (jap. dojo), enako kot tudi v vsakdanjem življenju.

- Zdravstveni. Zajema izboljševanje zdravja z različnimi tipi samoobrambnih, sprostitvenih in meditativnih vadb, izboljševanje motoričnih sposobnosti, prostorske inteligence in orientacije, kot tudi krepitev najpomembnejših mišičnih skupin (oblikovanje telesa), izboljšanje prožnosti in vzdržljivosti telesa itd. Učinki in vplivi nanbudo tehnik se odražajo v optimalnem delovanju dihalnega sistema, endokrinološkega in srčnega sistema ter motoričnega sistema. Zaradi tega lahko nanbudo pogosto uspešno vadijo tudi telesno hendikepirane osebe (npr. nanbudo tehnike, prilagojene japonske respiratorne gimnastike).

- Mentalni. Nanbudo je veščina in šola življenja in za življenje. Zaradi tega vsi vadeči z zavzeto vadbo pridobijo umsko in intelektualno moč, samozavest, potrebno v vsakodnevnih situacijah, ter zavzetost in predanost, ki jih usmerja v vsakodnevnem življenju. Nanbudo veščina vsebuje športnotekmovalno komponento v pozitivnem, zdravem in športnem duhu, ter mnogo pomembneje, bogato rekreacijsko zdravstveno vadbo, ki temelji na elementih japonske gimnastike, prilagojene modernemu človeku.
Če je vaš cilj vadbe borilne veščine povečanje oz. iskanje agresivnega vedenja, fizične borbe, kontaktnih (bolečih) udarcev itd., potem nanbudo seveda prav gotovo ni za vas, saj za to obstaja veliko primernejših borilnih športov, ki se posvečajo tem ciljem.

Plemenit zdravstveno-borilni sistem nanbudo je plod nemirnega duha in neusahljive intelektualne energije Yoshinaa Nanbuja (Doshu Soke 10. dan), enega največjih živečih mojstrov japonskih borilnih veščin. Pot v borilnih veščinah, ki jo je začel že kot petletni deček v krogu svoje družine (pradedek je v sumu dosegel najvišji naziv yokozuna, stric je bil odličen kendoist, oče mojster juda, ki je poučeval japonsko policijo) in nadaljeval kot nepremagljiv karateist in ustanovitelj sankukai karateja, je okronal z razvojem nanbuda.

Prav ste prebrali, v svoji dolgoletni športni karieri kot tekmovalec karateja ni nikoli izgubil športne borbe ter se umaknil kot neporažen. Bil je prvi Japonec, ki je tekmoval v Evropi in tudi prvi uporabljal nekatere borilne tehnike. Iz njegovih tekmovalnih dni kroži tudi zgodba, da bi, zaradi samurajskega kodeksa, ki je bil globoko zakoreninjen v njegovi družini, v primeru poraza izvedel obredni samomor z bodalom, ki ga je vedno nosil s seboj.

Yoshinao Nanbuja vsako leto gostimo tudi v Sloveniji na mednarodnem Nanbudo seminarju pod njegovih vodstvom, ki se ga udeleži veliko število privržencev nanbuda in drugih japonskih borilnih veščin iz vse Evrope.

Več informacij o nanbudo vadbi najdete na spletni strani Nanbudo centra Ljubljana, predstavnika borilne veščine nanbudo v Sloveniji.

Treningi nanbuda potekajo pod vodstvom glavnega inštruktorja Gregorja Jenčiča, Shihan 6. dan, edinega nosilca mojstrske stopnje 6. dan v Sloveniji ter enega najmlajših mojstrov te stopnje na svetu.

Gregor Jenčič, Shihan 6. dan