Veščina, ki krepi zdravje in brani pred stresom ter osamljenostjo

Veščina, ki krepi zdravje in brani pred stresom ter osamljenostjo (foto: Profimedia) Profimedia
28. 2. 2017

Počasno, nežno, skoraj hipnotično gibanje. V trenutku vas očara in ko vas, je lahko univerzalno zdravilo: za boljše dosežke v športu, za krepitev zdravja, v obrambi pred stresom ali osamljenostjo.

Nekoč je bil taijiquan povsem borilna veščina, v časih, ki so bili bolj naklonjeni razmišljanju o življenju, pa se je preoblikoval v učinkovito zdravilno veščino, ki pa je še vedno ohranila tradicionalno metodo izvedbe – poudarja dihanje in občutek skozi čas.

Zdravilni učinki taijiquana:

  • krepi mišice,
  • poveča se učinkovitost srca in pljuč,
  • vadba ugodno vpliva na samozavest, vztrajnost, koncentracijo, samoobvladovanje,
  • sprošča,
  • izboljša se ravnotežje in telesna drža
  • ter gibljivost in koordinacija ...

Z vadbo si izoblikujemo popolnejšo predstavo o sebi in o gibanju. Bolje zaznavamo okolico in se je naučimo ne le gledati, temveč tudi videti. Um in telo ves čas tesno sodelujeta po vodilu: um je poveljnik in telo mu služi.

In potem več kot zmoremo, samozavestnejši smo in posledično sprejemamo še večje izzive.

Kaj mora vedeti začetnik?

Potrebno bo nekaj volje in želja naučiti se nečesa novega. Predznanja ne potrebujemo, začnemo lahko kadarkoli, veščine se lahko loti kdorkoli. Moramo pa biti potrpežljivi in si za svoj napredek ne smemo postavljati omejitev in časovnih rokov. Je že tako, da se do pomembnih stvari v življenju se ne moremo dokopati le s pomočjo bližnjic. In samo znanje taijiquana ne sme biti končni cilj, temveč sredstvo, s pomočjo katerega najdemo sebe.

Kot pri drugih veščinah, tudi pri taijiquanu velja načelo, da vaja dela mojstra. Vse, kar bomo vložili v vadbo, se nam bo čez čas obrestovalo v čudovitih občutkih zdravja in vitalnosti. Večji ko bo naš vložek, večji bo končni dobiček. Samostojno ga lahko potem vadimo zjutraj, takoj ko vstanemo, in zvečer preden gremo spat.

Sprejmite izziv!

Vsi radovedni in bodoči navdušenci, pred vami je enkratna priložnost, da preizkusite vaše telesne in intelektualne sposobnosti. Pridružite se tečaju taijiquana, ki se prične 7. marca.

To je lahko prekrasen uvod v pomlad. Program temelji na sproščenosti, dobrem počutju. Udeleženci se boste na 15-urnem tečaju seznanili tako z osnovami kot tudi s sestavo (formo) in potiskanjem rok.

Vadba bo potekala pod vodstvom Toneta Ančnika, mojstra taijiquana, vsak torek od 19. do 20.30 ure. Kje: Dunajska 370, Ljubljana Črnuče (pri gostilni Rogovilc).

Dodatne informacije in prijave na 041 698 856.

www.dojo-ancnik.si