Borut Kincl: "Zmorete vse, o čemer sanjate."

Borut Kincl: "Zmorete vse, o čemer sanjate." (foto: Uroš Podlogar) Uroš Podlogar
28. 1. 2017

Borut Kincl je življenje posvetil borilni veščini, njegovo znanje pa je tako cenjeno, da želijo njegov način poučevanja na Malti celo predstaviti osnovnim šolam.

Primarna funkcija borilne veščine kempo arnis je samoobramba. Borut Kincl to veščino poučuje že 20 let. Uči otroke, starejše od treh let, in odrasle, skozi njegove roke je šel marsikateri atlet, rokometaš in košarkar, pripadnik Slovenske vojske pa tudi odvetniki, zdravniki in menedžerji, ki so se želeli naučiti, kako nadzorovati stres.

V prostem času Borut potuje po svetu in tako bogati in nadgrajuje svoje znanje o borilnih veščinah. V Sloveniji njegovo ime sicer ni popolna neznanka, a gre še za enega človeka, čigar zgodbo o uspehu pri nas prepoznamo šele, ko navduši tujce. Kljub poplavi in popularizaciji borilnih veščin, zaradi česar včasih niti ne vemo, kam se obrniti, se vse več tujcev želi priključiti njegovi mreži in načinu poučevanja.

»Borut je odličen učitelj, motivator, zakladnica znanja,« je nad njim navdušen prvi mož malteške podružnice Kempo Arnis, Joseph Portelli. Na Malti je Borut očitno pustil močan vtis, saj si njegov sistem poučevanja borilnih veščin želijo predstaviti šolam.

Zakaj je Kempo Arnis Federacija nekaj posebnega?

»Kincl je spremenil način mišljenja mojih otrok. V našo družino je vložil toliko energije in razumevanja. Moj sin, ki je imel v preteklosti težave s samozavestjo, je začel razmišljati kot zmagovalec,« je povedala Nina Radovičevič, ena od mam, katere otroka se pri Borutu učita že vrsto let.

Otroci dosegajo neverjetne uspehe v šoli, popravi se jim vedenje, starši so navdušeni nad vcepljeno disciplino, ki pride spontano, s pozitivnim vzgledom, in ne tiranijo. Borut nam pove, da so starši presenečeni nad vloženo energijo in predanostjo, ki ju Borut deli, hkrati pa tudi zahteva od vseh inštruktorjev. Popoldanski klici in svetovanja so nekaj običajnega. Po njegov nasvet pridejo tudi učitelji, socialni delavci.

Borut Kincl, borilne veščine

»Mislim, da gre predvsem za ljubezen do borilnih veščin. Iskreno ljubezen in popolno predanost,«je povedal Borut, ko smo ga zmotili med treningom, saj ga je namreč težko ujeti kje drugje kot v športni dvorani.

Boj proti nasilju

Borut se je v zadnjih letih osredotočil predvsem na boj proti nasilju. Predvsem nad tem je navdušena predsednica Malte Coleiro Preca, ki poudarja: »Smo sicer različne narodnosti, vendar smo vsi državljani sveta! Mučijo nas tudi skupni problemi in menim, da je nasilje gotovo eden izmed njih! Vsi si želimo tolerantne družbe, kjer ne bomo proizvajali frustracij, ampak mladim ponujali upanje in zadovoljstvo.«

Ena od tistih, ki jim je Borut pomagal zbrati pogum, da so se z nasiljem soočili in premagali stisko, je Anita Štular. V otroštvu se je sosed nad njo spolno izživljal, kar je v njenem življenju pustilo negativen pečat.

»Na skrivaj me je vabil na sok in gledanje televizije k njemu domov, mi šepetal opolzkosti in me otipaval,« se spominja Anita. Pri 13 letih je prek učiteljice izvedela za Boruta Kincla in se vpisala na njegov tečaj samoobrambe. »To je bila prelomna točka v mojem življenju! Trenirala sem kot nora, saj mi je to krepilo samozavest, čutila sem, da postajam močnejša, odločnejša,« razloži.

Po petih letih urjenja je zbrala pogum in se soočila s sosedom: »Sosed je želel ponoviti staro zgodbo. A tokrat sem se počutila drugače. Odzvala sem se njegovemu povabilu in mu sledila v garažo, kjer mi je ponudil pijačo in začel z verbalnim nadlegovanjem. V glavi mi je odzvanjal Borutov glas: 'Anita, nisi žrtev, ti si zmagovalka! Ti si vse, kar si želiš biti, in nikoli nisi sama, vztrajaj!' Sosedu sem rekla, naj preneha s takšnim govoričenjem. Nenadoma se mi je približal in me od zadaj zagrabil za prsi. A moj odziv je bil bliskovit, natreniran! S komolcem sem ga z vso močjo udarila v trebuh, da je padel na tla. Pobral se je in poskušal fizično obračunati z mano, vendar sem bila spretnejša. Od takrat imam mir,« zaključi Anita.

Recept za uspeh

»Začeli smo s 15 učenci, danes jih imamo več kot sto. To, da sem se začel ukvarjati s to borilno veščino, je ena najboljših odločitev v mojem življenju,« pove Borut. Ko se je odločil, da bo svoje življenje posvetil borilnim veščinam, so bili doma sprva skeptični. A meni, da je v časih, ko je vse obrnjeno na glavo, pomembno stremeti k urejenosti, transparentnosti in vračanju k tradicionalnim vrednotam.

»Uspešni smo zato, ker med ljudmi ne delamo razlik. So del nas, so 'kempovci', so naši,« pove Borut. Za konec pa še doda: »Moja naloga je, da vas prepričam, da zmorete vse, o čemer sanjate!«

Besedilo: Mina Jereb. Fotografija: Uroš Podlogar.