Boštjan Nachbar se veseli novih začetkov

Boštjan Nachbar se veseli novih začetkov (foto: profimedia) profimedia
15. 5. 2018

Eden najboljših košarkarjev v zgodovini slovenske izbrane vrste Boštjan Nachbar se je odločil, da pri 37 letih konča aktivno kariero.

Slovenija si ga za bo za vedno zapolnila po številnih vrhunskih potezah, silovitimi zabijanji, strastni in predani igri, uspehih, a tudi opaznimi potezami izven igrišča. Nachbar je že nekaj let aktiven pri ustvarjanju podkasta Podrobnosti, kjer se ukvarja z zelo široko paleto tematik – od košarke, do zgodovine in vesolja. Nikakor ni imun za dogajanje po svetu, o katerem ne le govori, ampak tudi v praksi skuša spremeniti vsaj majhen kamenček, kar počenja kot ambasador Unicefa.

Dolgo plačeval očetov podpis

Njegova zgodba je tipična pripoved posameznika, na katerega na začetku ni nihče polagal velikih upov. Mladost je preživel v Dravogradu, kjer je hitro opozoril s svojim talentom. Eno ključnih potez je še v najstniških letih potegnil njegov oče Vlado Nachbar, ki se je znašel v finančni stiski, zato je leta 1997 podpisal pogodbo s podjetjem Mentis. To je družini namenilo 60.000 dolarjev, v zameno pa za obdobje desetih let pridobilo pravico do 30 odstotkov vseh zaslužkov Boštjana Nachbarja. Košarkar je prvih let poplačal denar, ki ga je moral zaradi očetovega podpisa, a je po selitvi v Ameriko s tem prenehal (do takrat je že plačal približno 200.000 dolarjev). Sodišče je pred nekaj meseci odločilo, da mora poravnati tudi preostalo razliko v višini približno dveh milijonov dolarjev.

Zlata leta prebil v Ligi NBA

Obetavni košarkar je talent kazal na slovenskih igriščih, kasneje pa še v Italiji. Leta 2002 je bil kot 15. izbran na naboru Lige NBA, s čimer je še danes najbolje uvrščeni Slovenec v Ligi NBA. V Severni Ameriki je igral za Houston, New Orleans in New Jersey, leta 2008 pa se je vrnil v Evropo, kjer je v celoti preigral drugo polovico svoje kariere. Uspešna leta je prebil predvsem v nemškem Broseju in španski Barceloni, kjer je kljub zrelim letom pokazal vse svoje bogato znanje. Z obema kluboma je tudi postal državni prvak.

Dvakrat blizu medalji na evropskem prvenstvu

Za Slovenijo je odigral 58 tekem na uradnih tekmah, na katerih je zbral 573 točk. Dvakrat je bil izjemno blizu medalji, leta 2009 je na Poljskem osvojil četrto mesto, leta 2013 pa se je na domačem prvenstvu veselil petega mesta.

boštjan nachbar

Poslovil se je s pismom

Dve leti je preživel v Sevilli, v zadnji pa več ni igral, a vsaj uradno se ni poslovil. Končno potezo je potegnil v ponedeljek, ko je v pismu za javnost razložil, da ne bo več stopil na parket: »Po dolgem premisleku sem ugotovil, da želja po igranju ni več tako velika, kot bi morala biti, in da imam zdaj drugačne, nove prioritete. Moja košarkarska pot je končana.«

Hčerki sta mu dajali energijo

V čustvenem pismu se je zahvalil vsem, ki so ga spremljali na njegovi poti, navijačem, soigralcem, trenerjem, družini, bratu, posebne besede pa je namenil tudi hčerkama Tari in Ajdi: »Vajino navijanje, čeprav povsem otroško in nedolžno, mi je prineslo več zadovoljstva kot vse zmage in pokali. Besede "Ati, ti si najboljši!" so zame pomenile zmago – ne glede na rezultat na igrišču. Ob vama sem pozabil na skrbi iz košarke, moj fokus se je preusmeril na vaju in ob tem ne bi mogel bolj uživati. Želel bi si, da bi samo za vaju igral še nekaj let, ampak naj bodo naši skupni spomini ob igrišču toliko bolj dragoceni.«

Objavil video prvih začetkov

Čeprav na košarkarske parkete ne bo več stopil kot igralec, pa je med vrsticami napovedal, da bo tako ali drugače ostal prepleten s to igro: »Košarka - to zame nikoli ni bila le igra, ki se loči na zmage in poraze. Košarka so ljudje, spomini, doživetja in občutki. Košarka bo zato vedno del mojega življenja. Veselim se novih začetkov.«

Ob tem je na družbenih omrežjih objavil tudi kratek video svojih začetkov, ko je kot majhen deček nadobudno metal na koš.

Pripravil: Mihael Fartek