Čudež z Dunaja

29. 5. 2008

Katere so najboljše taktike reprezentanc? Kateri so prepotrebni elementi igre? Pet evropskih top nogometašev predstavlja spektakularne poteze iz sveta nogometa. Razkrili vam bodo svoje trike in v intervjujih izdali skrivnosti svojega uspeha. Od gola do gola. Oglejmo si, kateremu izmed njih se nasmiha finale na Dunaju.

Jens Lehmann

Nemčija

Na svetovnem prvenstvu leta 2006 je 36-letni nemški reprezentant osvojil srca navijačev s tretjim mestom, že peto leto pa neustavljivo brani gol v enem izmed največjih nogometnih klubov, to je v Arsenalu iz Londona.

Stari ste 38 let in še vedno tako agilni in hitri. Ali čutite svoja leta?

Sploh ne, kar tudi mene preseneča. Verja­­­mem, da leta dohitijo ljudi, kadar ti prenehajo trenirati, z redno vadbo pa se da ta proces prav lepo zaustaviti, upočasniti. Nosim tudi kompresijske nogavice. Ta tesni, dolgi pripomoček mi pomaga tudi pri izmikanju prehladom, zdravljenju poškodb in še čem.

Na primer ? za njih lahko kaj zatak­nete.

Res je, prav dobro držijo.

Kako še drugače skrbite za svoje zdrav­­­­je in telesno pripravljenost?

Z raztezanjem. To je zame dober način, da ohraniš fleksibilnost. Mišičevje mora biti dobro prekrvljeno, da zdrži dolgo časa na igrišču, kaj šele leta igranja. Ukvarjam se tudi z jogo. Tako lahko treniram gibljivost in se obenem sproščam. Le ne sprašujte me o tem, kako se posameznim vajam reče.

Kakšen je trening vaše eksplozivnosti in odriva?

Delam z utežmi, privezanimi na gumijaste vrvi, uporabljam jih kot vzmeti za razte­­zan­­­­je. To počnem srednje intenzivno, a z večjo vztrajnostjo in težo.

Kaj odloča o tem, ali nekdo postane uspešen ali ne?

Pri 21 letih sem se zelo težko poškodoval. Zdravniki so mi rekli, da bom moral vse

življenje delati vaje za moč, da bi to lahko kompenziral. To je bila zame dobra lekcija. Pot, ki sem jo prehodil, je bila tako težavna, da mi ne preostane drugega, kot da se še naprej razvijam. Ne gre le počivati na lovorikah, človek mora sprejeti in se spopasti tudi z vsemi porazi, napakami in spodrsljaji. Igralci, ki jim to ne uspeva, se venomer ogrevajo le na atletski stezi.

Perfekten golmanov met

1 Zanesljivo držite žo­­­­go v rokah in z ges­­­tami pokažite so­­­igralcem, kam naj se razporedijo, ter vrzite žogo.

2 Stopite korak naprej, roka, s katero boste vrgli žogo, pa naj bo zadaj ob telesu.

3 Prosto roko izteg­­­nite naprej, zavzemite stabilno držo in na­­­­­­­­­­merite, medtem pa naj žoga miruje v drugi roki v višini bokov.

4 S sprednjo nogo trdno stopite na tla. Med metom je pomembno, da pravilno obračate ramena. Od zadaj navzgor vrzite žogo in eksplozivno zamahnite z roko.

5 Vrzite žogo čez gla­­­­­­­­­­­­vo, pri tem pa poskusite dlan, s kate-ro mečete, čim dlje zadr­­­­­žati na žogi. Težišče ste zdaj prenesli že popolnoma na sprednjo nogo.

6 Šele po metu se lahko nagnete naprej tudi z zgornjim delom telesa in ujamete ravnotežje, če je to potrebno.

Philippe Senderos

Švica

Leta 2002 je kot kapetan popeljal švicarsko nogometno reprezentanco za mlajše od 17 let do naslova evropskih prvakov. Štiri leta pozneje je postal švicarski igralec leta. Tako kot Lehman tudi Senderos trenutno služi topničarjem, to je Arsenalu iz Londona.

V Angliji so vas spoštljivo poimenovali The Wall (zid, op. p. ). Kakšen je trening branilca?

Več je treninga z utežmi, saj potrebujem večjo fizično moč. S telesom moram biti v dvoboju sposoben prevladati nad nasprot­­­nikom.

Kaj še odloča o tem, da lahko igralec iz dvoboja pride kot zmagovalec?

Seveda veliko vlogo igra tudi psihična pripravljenost. Kot v vsakem športu tudi v tem ne moreš zmagati, če nisi psihično močnejši od nasprotnika. Omahljivci ne morejo zmagati. Pomembno je zaupanje, moraš namreč verjeti vase. Kdor to doseže, je bolj sproščen in se lahko bolj nadzoro-vano in svobodneje giba po igrišču.

Kako si predstavljate idealen dvoboj?

Pomembno je, da si izborite čim boljši začetni položaj. Če je žoga še v zraku, moraš vedeti, kje in kako jo boš sprejel. Brez tega ne moreš pričakovati, da boš položaj obrnil sebi v prid. Dvoboj je večkrat odločen že veliko prej, preden sploh prideš do žoge. Vedeti moraš, kako se obnaša nasprotnik. Tu ne gre več toliko za telesni stik kot za dobro postavitev in telesno angažiranost.

Ko smo že pri ‘angažiranju’ telesa: leta 2006 ste si na evropskem prvenstvu izpahnili ramo in morali zapustiti turnir. Ste pozdravili to poškodbo?

Trdno sem delal, da mi je uspela vrnitev med najboljše, in še danes treniram zlasti ramena oziroma rotacijske mišice, da se mi kaj podobnega ne bi več zgodilo. Vedno nosim tudi obvezo, obenem pa na igrišču zelo pazim. Moj nasvet je: po poškodbi nikoli ne odnehajte in se ne smilite samemu sebi. Postanite aktivni in posvetite dovolj časa zdravljenju poškodbe ter okrepite poškodovani predel. Zgrabite težave za vrat.

Na svetovnem prvenstvu v Nemčiji leta 2006 se je Švica prebila v osmino finala. Ali kot letošnji gostitelji evropskega prvenstva gojite kakšne posebne upe?

V Švici vlada popolna nogometna evforija. Tudi zato, ker smo se na svetovnem prvenstvu prav dobro izkazali. Ne želimo razočarati navijačev, na domačem terenu nas bodo ponesli, verjamem pa tudi v našo ekipo, ki postaja iz leta v leto močnejša.

Premagovalec ovir

1 Nogo, na katero ste se oprli (v tem primeru levo), postavite za dve širini podplata stran od žoge. Z drugo obvisite v zraku pred tlemi, kot da bi želeli skočiti na desno. Zgornji del telesa naj sledi gibanju.

2 Prosto nogo postavite ob žogo, ne da bi se je pri tem dotaknili.

3 Zdaj prestopite žogo, z nogo, na katero ste se prej naslanjali, pa se zaus­tavite za žogo, kot da bi jo hoteli brcniti . .

4 in preigrajte nasprotnika na levo …

5 … ali pa kot Sen­­­deros, ki je naletel na drugega nasprot­­­­­­nika (ali več njih), ponovite vajo in preigravajte naprej.

6 Če ste prišli mimo, nehajte preigravati in podajte. To storite tudi, če nasprotnik ni padel na vašo finto.

Yildiray Bastürk

Turčija

Strateg s sredine igrišča si kruh služi v klubu VfB Stuttgart. Pred tem je 29-letni igralec z reprezentanco Turčije na svetovnem prvenstvu leta 2002 dosegel tretje mesto. Istega leta je tudi kot prvi turški igralec v zgodovini igral

s klubom Bayer iz Leverkusna v finalu lige prvakov.

Zelo radi se poigravate z nasprotnikom. A kje je meja? Kdaj boste s tem koga ujezili?

Kadar je moje preigravanje uspešno, nihče nič ne reče. Kadar ni, se hitro najde kdo, ki bo nekoga, ki preigrava, okrivil za slabo igro. Zavedam se, da vse ni le šov in da je treba igrati ekipno in zabiti gol.

Umetnost vaše igre izhaja tudi iz tega, da veliko tečete. Zanima nas, kako dosežete takšno kondicijsko pripravljenost?

Ne počnem nič posebnega. Le pri vsakem treningu poskušam iz sebe iztisniti vse in zdržati do konca. Vedno je pomembno, da daš vse od sebe. Vsaj če želiš biti uspešen.

Je treba za uspeh še kaj dodati?

Disciplino. V življenju se poskušam držati določenih stvari, tudi pri prehrani, rege-neriranju. Če si na igrišču skoncentriran, v zasebnem življenju pa ne, to ni dobro. Odkriti moraš svoje moči in prednosti ter imeti dovolj poguma, da stvari izpelješ do konca. Odločil sem se, da bom pri tem us­tvarjalen. Vseskozi sem nekaj počel z žogo, ustvarjal nove trike, treniral stare in to potem na igrišču poskušal tudi pokazati.

Imate še kakšen ritual, ki se mu ne mo­­­­rete odreči? Vemo namreč, da na ig­­­riš­če vedno stopite najprej z desno nogo.

Ja, to nekako potrebujem. Seveda pa obenem mislim, da moja učinkovitost ne bi bila drugačna, če bi nanj stopil z levico. To je pač kazalec tega, kako pomembno je, da si sproščen in da se ti po glavi ne pletejo težke misli. Tudi vera mi pomaga pri tem: pred tekmo pomolim bogu ter ga poprosim, da me obvaruje poškodb in da bi bila moja igra uspešna. To mi daje moč.

Odrasli ste v Nemčiji, igrate pa za reprezentanco Turčije. Ste kdaj želeli, da bi bilo drugače?

Pri 15 letih sem se odločil, da bom igral za Turčijo. Oba starša sta turške narodnosti in tam so moje korenine. Nikoli nisem obžaloval te odločitve, pravzaprav sem zelo ponosen nanjo.

Kakšne so vaše možnosti na Euru 2008?

Odločilna bo predvsem dnevna forma. Ta pa je posledica dolgih priprav. Trening, o kate­­­rem smo danes govorili, bo tisti, ki bo odločal o tem, kakšna bo moja forma 29. junija, ko bom mogoče s svojo reprezentanco stal v finalu in zmagal na evropskem prvenstvu.

Začinjen predložek

1 Tecite z žogo v smeri naprej.

2 Napravite korak čez žogo, ki še ved­no potuje naprej.

3 Žogo ukleščite med nogi: z notran­jo stranjo podplata desne noge in zu­­nan­jo stranjo podplata leve noge oziroma obratno, če ste levičar.

4 Z levo nogo žogo hitro potegnite na­vzgor …

5 … z desno pa jo brcnite naprej visoko čez glavo.

6 Ocenite, kam bo žoga padla, in se obrnite v pravo smer. Če ste naredili vse, kot je treba, bo vaš nasprotnik ostal za vami.

7 S konico čevlja žo­­­­­go ujemite, umirite in postavite na tla ter se pripravite na podajo, s katero boste kot Yildiray v kozji rog ugnali še enega nasprotnika.

8 Z desno nogo potisnite žogo v levo stran …

9 … nato pa z isto nogo udarite žogo za levo nogo naprej in prehitite nasprot­nika po notranji strani. Poteza je res dobra, če jo izvedete v pravem času, ? nasprotniku ne bo jasno, kaj se je pravkar zgodilo.

Rafael Van Der Vaart

Nizozemska

Z Ajaxom iz Amsterdama je v letih 2002 in 2004 25-letni mojster z levico postal prvak Nizozemske, od leta 2005 pa igra za Hamburški SV. Za domačo reprezentanco je nastopil 52-krat in v teh srečanjih zabil nasprotnikom 12 golov.

Je skrivnost, zakaj ste postali tako uspešen igralec?

Predvsem zaradi veliko treninga. Mislim, da je to najpomembneje. Šele nato se lahko popolnoma predaš igri. V mladosti mi je us­­­pelo prepričati očeta, da bom nekoč us­pe­­­­šen profesionalni nogometaš. Rinil sem z glavo skozi zid in oče me je vsak dan peljal na pol ure oddaljen trening v Amsterdam.

Ali načrtno trenirate pozicijo krilnega igralca, v vlogi katerega ste tako znani?

To je tudi posledica nogometne šole za mlade, treninga, ki ga izvajajo pri Ajaxu. Tam so mi rekli: “Nariši si črto na zid in jo poskušaj zadeti. ’’ Na začetku sem zadeval vse drugo, le te črte ne. A po dveh, treh tednih je bil napredek že opazen. S tem pa sem začel tudi zaupati v to, kar počnem.

Na kaj je treba biti pozoren pri izvajanju različnih preigravanj, na primer pri obratu, ki ste nam ga pokazali?

Pomembni so pravi trenutek, drža, gibanje nasprotnika … S trikom moraš začeti v pravem trenutku, ko si kakšnega pol met­ra pred nasprotnikom, potem mu moraš obrniti hrbet, ga obdržati stran od žoge in ‘potegniti’ mimo.

Kaj počnete, kadar imate slab dan?

Ne smeš izgubiti zaupanja vase. Sam si pomagam tudi drugače: kadar sem v slabši formi ali poškodovan, si na DVD-ju ogledam svoje posnetke iz boljših časov. To me motivira. Postavim se na noge in si rečem, da nogomet ni najpomembnejša stvar v živ­­­­ljenju. Tu so še družina in prijatelji. To me pomiri in spet dobim zaupanje v svoje sposobnosti.

Kaj pa počnete v prostem času za sprostitev? Tudi takrat igrate nogomet?

Ja. In to zelo rad. Z bratom hodiva v Špa­­­nijo, kjer igramo mešanico tenisa in nogometa, ki se igra na plaži. Tehniko si lahko tako zelo izboljšaš, veliko novih trikov in potez sem se tako že priučil.

Se tudi z ženo Sylvijo večkrat pogovarjata o nogometu?

Jasno. To je pomembno, saj je igranje nogo­­meta moj hobi in poklic. Če me kaj spravlja ob živce ali veseli, se o tem rad pogovarjam. Poleg tega pa tudi Sylvija obožuje nogomet.

Obrat s peto in lobom

1 Nakažite smer, kot da bi želeli mimo nasprotnika po desni.

2 Zaustavite nalet, s konico leve noge pa se rahlo naslonite na žogo.

3 Tako boste začeli levi obrat in ustavili žogo. Boste pa tudi na točki, kjer se lahko še zaustavite.

4 Spustite žogo s konico čevlja, z levo nogo stopite na tla in se obrnite s hrbtom proti nasprotniku.

5 Stojte z levico na tleh in se pripravite na nadaljevanje trika.

6 Nadaljujte obrat,

a tokrat s peto desne noge potegnite žogo s sabo.

7 Obrat je končan.

8 Vaš nasprotnik bi v tem trenutku moral biti za vami in vašim hrbtom.

9 Lob: zaustavite žogo in se pripravite na strel.

10 S konico čevlja za­­­jemite žogo čisto od spodaj in jo potegnite navzgor.

11 Bodite mirni in imej­­­­te vzravnan hrbet, da vas ne bi vrglo nazaj.

Tomas Rosicky

Češka

Napadalec prihaja iz športne družine: njegov oče je bil nogometaš, njegova mama pa igralka namiznega tenisa. 27-letni igralec trenutno svojo športno slavo uživa v londonskem Arsenalu, leta 2001, 2002 in 2006 pa je bil izbran za nogometaša leta na Češkem.

Nam lahko zaupate, od kod izvira vaša hitrost?

Vedno sem veliko treniral, da bi imel hitre noge. Ko sem bil majhen, je bila moja najljubša vaja skakanje čez kolebnico. Ta preprosta vaja je učinkovita predvsem zato, ker z njo trenira celotno telo. Danes poskušam na treningu hitrosti z zelo majhnimi koraki teči čim hitreje.

Kako lahko nogometaš postane še boljši nogometaš? Kaj ste storili sami, da ste postali tako dobri, kot ste danes?

Na prvem mestu si moraš želeti, da bi postal vedno boljši in boljši. Pri tem pa posamezniki največkrat pozabljajo, da je ne-omajna volja sicer pozitivna stvar, a nič ne pomaga, če se pri tem, kar počneš, tudi ne zabavaš.

Niste med največjimi in najmočnejšimi nogometaši. Kako se spopadate s tem telesnim primanjkljajem?

No, palček pa tudi ravno nisem. Če že govorimo o tem, je veliko dobrih nogometašev, ki niso ravno hrusti, zase pa mislim, da sem uspešen tudi zato, ker nimam strahu pred dvoboji z močnejšimi nasprot­niki. Če jim pokažeš, da si se pripravljen spopasti z vsakim, potem nanje narediš velik vtis.

V trenutku njegova fizična pojava izgubi pomen. In spet se pokaže moč volje. Čutite kakšno razliko, kadar igrate za klub ali za reprezentanco?

Občutek je že drugačen, to je jasno. Igrati za svojo domovino je nekaj posebnega. Tu igramo za prestiž, nekatere to navdaja s po­­­­sebnim ponosom. Po drugi strani pa sem prav tako ponosen na to, da igram za Arse­­­nal iz Londona. Obenem se izredno zabavam: takšno hitro nogometno igro, ki meji na umetnost, sem si od nekdaj želel igrati. ‘One-touch’ nogomet mi je pisan na kožo pisan.

Pa vaša napoved za prihajajoči Euro 2008? Kako daleč bo šla tokrat Češka?

Naš prvi cilj je preboj iz skupinskega v nadaljnje tekmovanje. Mislim, da lahko dosežemo veliko. Na prejšnjem Euru je bila za nas usodna Grčija. Tokrat bo drugače.

(skoraj) Nenadkriljiv strel

1 Najprej se orientirajte in si zamislite, kam želite izstreliti žogo.

2 Začenja se faza udarca: noga, s ka­­­te­­­­­­­­ro boste streljali, mora biti priprav­ljena.

3 Zanihajte jo nazaj, da bi pridobili prostor za močan udarec.

4 Na vso moč udarite. Z udarcem na­­rav­­­­nost v sredino letu žoge zagotovite moč in hitrost, če pa žogo udarite z notranjo ali zunanjo stranjo podplata, jo lahko udarite bolj nadzorovano.

5 Prišel je čas, ko lahko zmagoslavno stečete proti tribuni. Razen če je v nasprot­­­­­­­­­­­nikovem golu stal Jens Lehmann, ki je vaš strel suvereno od­­­bil ali ujel (njegova skrivnost: nikoli ne umaknite pogleda z žoge). Ste si zapom­­­nili? Sicer ponovno začnite celoten trening od meta do stre­­­­la. Vaja dela mojstra!

Oliver Bertram, foto: Rasmus Kaessmann

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri