David Pleše se bo v soboto pomeril na legendarni dirki Ironman Kona Race

David Pleše se bo v soboto pomeril na legendarni dirki Ironman Kona Race (foto: Jesper Gronnemark / Red Bull Contentpool) Jesper Gronnemark / Red Bull Contentpool
12. 10. 2017

David Pleše, najboljši slovenski ironman triatlonec, se bo v soboto udeležil kultnega Ironman svetovnega prvenstva na Havajih - Kona Race.

David Pleše bo edini Slovenec v kategoriji profesionalcev, lani pa je na istem tekmovanju zasedel 17. mesto, kar je bil njegov rezultat kariere.

Na štartu letošnje dirke bo čez 2000 tekmovalcev, David pa ima za cilj svoj najboljši rezultat še izboljšati.

S triatlonom in Ironmanom se sicer ukvarja od leta 2005, v okviru priprav na svetovno prvenstvo pa trenira po 28 ur na teden. Kako izgleda njegov 'delovni' dan, je pred kratkim preveril Tarquin Cooper in vse skupaj opisal v članku Biti ironman je stil življenja.

Peklenske razmere Kona Race

Legendarna dirka je ime KONA Race dobila po področju okoli kraja Kailua-Kona na otoku Hawaii, kjer se odvija od leta 1981. Prvi Ironman so sicer izpeljali že leta 1978 na otoku O'ahu, natančneje v okolici znamenite surferske plaže Waikiki, a se s turkiznih peščenih plaž kmalu preselili na pobočja in obale iz črne vulkanske kamnine, ki je značilna za obalo Kona na največjem havajskem otoku.

Razmere tam so resnično peklenske in hud izziv tudi najboljšim ironamnom na svetu. Med 226 kilometrov dolgo dirko se borijo z močnim vetrom, ki piha tudi čez 70 kilometrov na uro, pa peklensko vročino (čez 35 stopinj) in žarečim soncem, ki razbeli temno skalovje.

Razdaljo sestavlja slabe 4 kilometre plavanja, 180 kilometrov kolesarjenja in za povrh še tekaški maraton (42 km).

Letošnja dirka se bo odvila v soboto, 14 oktobra.

V živo jo bo mogoče spremljati na naslovu www.redbull.tv/ironman

Več o tekmovanju eu.ironman.com