Deskar Luka Podlogar: "Možnosti za doživetja v naravi je toliko, kot imamo domišljije."

Deskar Luka Podlogar: "Možnosti za doživetja v naravi je toliko, kot imamo domišljije." (foto: Katja Pokorn) Katja Pokorn
19. 12. 2017

Luka je deskar na snegu, ki prihaja z Bleda. V poletnih mesecih se ukvarja z vodenjem po kanjonih in hribih. Ko zapade sneg, pa uči deskanje ter snema "snowboard" videe. Sodeloval je tudi v filmu In Gora, ki sledi 6 smučarjem, deskarjem in ljubiteljem narave v predelanem šolskem avtobusu skozi 8 držav in 6000 kilometrov v 1 mesecu. Ogledali si ga boste lahko 30. decembra na festivalu BOFF

 
Luka, koliko časa že bordaš in predvsem zakaj?
Prvo izkušnjo z deskanjem sem imel pri 12 leth in kmalu za tem začel s tekmovanji v Snowboard Crossu in kasnje Big Air ter Slopestyle. Za razliko od ostalih športov, mi je pri športih z desko najbolj všeč svoboda gibanja ter izražanje kreativnosti med vožnjo in v skokih. Poleg tega pa je tu še dobra družba odprtih ljudi, ki se vedno medseboj spodbuja in rada poveseli. 
 
 
Sodeloval si pri filmu In Gora, ki ga je posnela francoska znamka Picture Organic Clothing. Val in Tim, moderen nomadski par, sta se na "road-trip" po Evropi odpravila s starim ameriškim šolskim avtobusom, vmes pa si se jim pridružil tudi ti. Kaj ja je ta drugačen življenjski stil, ki ga prikazuje film? Zakaj bi si ga morali ogledati?
 
In Gora je film, ki temelji na dobrem vzdušju ljudi z isto strastjo: po "furanju" v svežem snegu, potovanju, odkrivanju novih dežel in kulture. Predstavlja pa tudi ekološke vrednote znamke Picture Organic Clothing. To ni klasičen smučarski/deskarski film, saj je posnet skozi pogled vsakdanjega življenja moderne nomadske družine ter prikazuje njihove izkušnje z zimskimi športi in naravo. Poleg tega pa je seveda prisotna akcija na snegu s profesionalno ekipo "freestyle" športnikov.
 
Nomadski avtobus se je ustavil tudi v Sloveniji. Kaj ste počeli? 
Dan pred prihodom v Slovenijo me je kontaktiral idejni vodja Mathias, bili so že na poti iz Avstrije. Po dolgi vožnji iz St. Antona so prišli v zasneženo Slovenijo. Nato je sledil spoznavni večer ob pivu v prijetnem predelanem ameriškem avtobusu, kjer smo skupaj naredili plan za naslednji dan.
 
 
Ta dan smo imeli odlično vreme na smučišču Vogel. Bili smo na soncu, med tem ko je v dolini prevladovala megla, snežni pogoji niso bili vrhunski, a vseeno smo uspeli najti dober teren za skakanje čez naravne skoke. Zame je bila to res super izkušnja, saj sem spoznal in "fural" z enimi izmed najboljših "freeride" in "freestyle" deskarjev. Zaradi tehničnih težav z avtobusom je ekipa obtičala v Bohinju in med tem posnela še nekaj akcije ob bohinjskem jezeru. Janne in Thomas sta se zelo kreativno spravila tudi na bohinjskega gamsa. 
 
Kaj ti je pri zgodbi znamke Picture Organic Clothing najbolj všeč?
Francoski Picture Organic Clothing je visoko kvalitetna blagovna znamka, ki se razlikuje od ostalih v tem, da so njihovi produkti narejeni popolnoma okolju prijazno, iz recikliranega tekstila in organskega bombaža, poleg tega pa imajo tudi izvirno podobo. Njihova zgodba me je zelo pritegnila, saj tudi sam veliko dam na ohranjanje narave. Mislim, da bi globalno gledano moralo to obvezno postati vsesplošni trend v vseh podjetjih in večjih korporacijah.
 
Film si bomo lahko ogledali 30. decembra na Outdoor Film Festivalu BOFF v Bovcu. Kaj tebi pomenijo športi v naravi? 
Zame je gibanje v naravi svoboda, pri kateri neizmerno uživam. Možnosti za doživetja v naravi je toliko, kot imamo izkušenj in domišljije. 
 
Foto: Nejc Ferjan, Katja Pokorn, Bine Žalohar, Facebook Picture Organic Clothing
Spraševala: Ana Vehovar