Dylan Alcott – 8 grand slamov in zlati paraolimpijec tako v košarki kot v tenisu

Dylan Alcott – 8 grand slamov in zlati paraolimpijec tako v košarki kot v tenisu (foto: profimedia) profimedia
18. 7. 2019

Dylanu Alcottu, ki se je rodil v Melbournu (Avstralija) leta 1990, so ob rojstvu odkrili tumor na hrbtenjači ter ga nekaj tednov po rojstvu operirali. Tumor so zdravniki izrezali in mu rešili življenje vendar ne brez posledic, saj je postal paraplegik obsojen na invalidski voziček.

V osnovni šoli se je začel ukvarjati s športom ter tekmoval v plavanju, košarki in tenisu (na vozičkih). Čeprav je bil tenis njegova največja ljubezen je zaradi dobre družbe postal član košarkarske ekipe na vozičkih ter se pri 17 - tih letih z avstralsko reprezentanco udeležil paraolimpijskih iger v Pekingu 2008, kjer so osvojili zlato medaljo. Leta 2010 je z Avstralijo postal tudi svetovni prvak v košarki na vozičkih, leta 2012 pa so na paraolimpijskih igrah v Londonu osvojili srebro.

Leta 2014 se je posvetil tenisu na vozičkih ter že naslednje leto zmagal na turnirju za grand slam v domačem Melbournu ter postal številka ena tenisa na vozičkih. Do danes je osvojil 9 posamičnih grand slam turnirjev. V letu 2019 je nepremagljiv in ima možnost, da osvoji koledarski grand slam če bo zmagal na odprtem prvenstvu ZDA v New Yorku, kjer je seveda prvi favorit. S tremi različnimi partnerji je osvojil tudi 4 grand slame v dvojicah. Leta 2016 je v Riu osvojil zlato para olimpijsko medaljo med posamezniki kot tudi v dvojicah.

Tudi drugače je zelo uspešen saj je diplomiral iz biznisa na univerzi Melbourne ter dela kot voditelj na radiu, motivacijski govornik ter je vključen v pomoč depreviligiranim osebam. Leta 2017 je ustanovil Dylan Alcott Foundation, ki pomaga mladim invalidom, da se znajdejo v življenju. Leta 2018 je tudi izdal avtobiografsko knjigo Able: gold medals, grand slams and smashing glass ceilings.